caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova 

Partidul Comuniștilor pe primul loc, dar AIE deține în continuare majoritatea voturilor

de (7-6-2011)

Rezultatele finale de la alegerea consiliilor municipale și raionale din Republica Moldova – votul politic – arată că Partidul Comuniștilor (PCRM) rămâne în continuare pe primul loc, cu 36,9%, dar cele trei partide ale coaliției de guvernare – Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) – dețin în continuare împreună majoritatea voturilor.

Pe locul doi se află Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Vlad Filat, cu 22,5%, urmat de Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu, cu 16,3% și Partidul Democrat (PDM), condus de președintele Parlamentului și șef interimar al statului, Marian Lupu, cu 15,4%.

Acest vot are valoare de test politic, întrucât cuprinde aproape întreg teritoriul țării (cu excepția Găgăuziei). Rezultatele arată o scădere a PCRM față de alegerile parlamentare din noiembrie 2010 (când a obținut 39,3%). PLDM este principalul perdant (22,5% față de 29,4% în noiembrie 2010), iar PL singurul partid care pare să-și fi îmbunătățit rezultatul (16,3% față de 10% – influența Chișinăului fiind determinantă, aici partidul a câștigat peste jumătate din totalul voturilor pe țară), iar PDM a crescut de la 12,7 la 15,3%.

Rezultatele nu sunt întrutotul comparabile, la parlamentare e o listă unică pe țară, aici există liste în fiecare raion și în cele două municipii (Chișinău și Bălți), în Găgăuzia nu s-a votat pentru consiliu raional, iar numărul de partide și candidați independenți înscriși în cursă e mai mare la locale.

Totuși, spectrul politic din Republica Moldova nu pare să se fi schimbat semnificativ de la ultimele alegeri parlamentare.

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Interviu cu astronautul NASA Doug Wheelock, KF5BOC

In fiecare an cel mai mare targ radioamatoricesc - Hamvention - are cate un invitat special. Edita 2011 a adus...

Închide
3.239.9.151