Moda parcajelor subterane şi mutarea ilegală monumentelor Bucureştiului: o decizie a Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic trece peste avizele Ministerul Culturii și Patrimoniului Național!
Referitor la intenția Primăriei Generale a Municipiului București de a reamplasa monumentul „Crucea Secolului” (autor Paul Neagu), aflat în Piața Charles de Gaulle, Biroul de presă al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național este împuternicit să dea următorul comunicat:
Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (instituție aflată în subordinea Primăriei) a transmis, cu nr. 3864/26.10.2010, o documentație către Comisia Națională pentru Monumente de For Public cu privire la mutarea temporară a lucrării de artă plastică monumentală de for public „Crucea Secolului” în Parcul Herăstrău, motivată de realizarea în acea zonă a unui pasaj subteran.
Documentația a fost analizată în ședința Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public din data de 18.11.2010 și respinsă (aviz MFP nr.43/22.11.2010), Comisia considerând mai adecvat pentru reamplasarea temporară a acestei lucrări scuarul aflat la intersecția Bvd. Aviatorilor cu Şos. Nordului.
Prin adresa cu nr. 4495/14.12.2010, A.M.P.T. a înaintat Ministerului Culturii și Patrimoniului Național o nouă documentație de mutare definitivă a lucrării menționate pe amplasamentul propus de Comisie, cu motivația că „în urma studiilor de percepție vizuală efectuate, s-a constatat faptul că relația dintre obiectul de artă și actualul amplasament nu este dintre cele mai potrivite” (?). Comisia Națională pentru Monumente de For Public a analizat această documentație în ședința din data de 16.12.2010, constatând cu surprindere neconcordanța documentației prezentate în ședința din data de 18.11.2010, în care se propunea reamplasarea temporară a lucrării, față de cea prezentată în ședința din data de 16.12.2010, în care se propune mutarea definitivă a acesteia pe un alt amplasament, cu o motivație nejustificată. Astfel, documentația a fost respinsă cu unanimitate de voturi (aviz MFP nr. 51/17.12.2010).
Ministerul Culturii și Patrimoniului Național consideră inoportună și nejustificată mutarea definitivă a acestui monument și atrage atenția asupra ilegalității lucrărilor de mutare a acestuia, deja inițiate.
Ministerul Culturii și Patrimoniului Național consideră că mutarea acestei lucrări fără avizul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și fără acordul moștenitorilor dreptului de autor asupra acesteia, constituie o încălcare flagrantă a legii și va fi sancționată în consecință.
(comunicat MCPN)
Paul Neagu (n. 1938, Bucureşti – d. 2004, Londra) a fost un artist plastic, pictor, desenator, grafician, sculptor, poet, profesor de arta român – englez.
Sculpturile, picturile, desenele şi documentarea performanţelor sale se afla în numeroase colecţii publice, ca de ex. British Museum, Galeria Tate, V & A şi Galeria Naţionala de Artă Modernă a Scoţiei, Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti, Muzeul de Artă Timişoara.
A expus şi performat in multe ţări folosind o mare varietate de modalităţi şi materiale, a creat de la desene de dimensiuni relativ mici pina la sculpturi monumentale din oţel inoxidabil.
PAUL NEAGU: sculptor, pictor, grafician, desenator, pedagog, eseist, poet. S-a născut la 22 februarie 1938 la Bucureşti. Copilăria şi studiile liceale, în Timişoara. În 1965 a absolvit Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti. Prima expoziţie personală, la Galeria „Amfora” din capitală. În 1969 se stabileşte în Marea Britanie de unde, după 1989, revine periodic în România. Grav bolnav, moare la Londra la 16 iunie 2004 şi, la dorinţa sa, este înmormântat în ţară, la Timişoara.
A avut numeroase expoziţii personale şi de grup în Marea Britanie, Germania, Elveţia, Irlanda, Franţa, Austria, Ungaria, Slovenia, Grecia, România, Statele Unite, Canada, Japonia, China. I s-au acordat premiul „Tony Cobbeld” (1976), premiul Consiliului Artelor, din Marea Britanie (1973 şi 1978) şi a fost decorat de Guvernul Japoniei (1996). A fost bursier al Arts Council (U.K. – 1975) şi al The Pollock-Krasner Foundation (U.S.A. – 1990, 1991 şi 2004). A predat la Chelsea School of Art (1975 – 1981), la Royal College of Art (1976 – 1986) şi la Universitatea „Concordia” din Montreal, Canada (1982 – 1983). Lucrările sale se găsesc în muzee sau colecţii din Marea Britanie (Tate Britain, Victoria and Albert Museum, Scottish National Gallery – Edinburgh, Arts Council, The Henry Moore Foundation, Goodwood etc), Germania, Elveţia, Canada, Statele Unite (Philadelphia Museum of Art, Chicago Art Institute), Japonia (Fukuoka Museum, Toshigi Museum), România (Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Banatului etc). Lucrări monumentale în Marea Britanie, România (Bucureşti şi Timişoara), China (Guilin).
PAUL NEAGU – considerat de critică „un inovator, aflat pe filiaţia Brâncuşi, Malevici, Gabo, mereu în căutare de noi forme de expresie şi de noi concepţii despre artă. Există la el o nerăbdare, o voinţă de acţiune şi de afirmare, un spirit de aventură care îi deschide calea către toate cutezanţele: de la cele ale sculpturilor comestibile, ale sculpturilor palpabile, ale ciclurilor ANTHROPOCOSMOS şi HYPHEN, până la cel cu aspiraţii cosmice, al STELELOR…” (Dicţionar de Artă Contemporană).
Lucrări în România
Printre contribuţiile sale monumentale se află „Crucea Secolului” din Piaţa Charles de Gaulle (Bucureşti) şi „Crucificarea” (Timişoara), monumentul Martirilor Revoluţiei, amplasat in centrul Timişoarei, in faţa catedralei ortodoxe.
(sursa: wikipedia)