caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

DESTINE LA RĂSCRUCE-Artişti evrei în perioada Holocaustului

de (31-10-2010)
7 ecouri

Muzeul de Artă Naţională al României alături de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „ Elie Wiesel “ cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional au deschis porţile în perioada 11 octombrie 2010- 13 februarie 2011 expoziţiei intitulate „ Destine la Răscruce- Artişti evrei în perioada Holocaustului “.

Expoziţia alătură 16 artişti români de origine evreiască. Nume de referinţă, consacrate, ale modernismului european : Iosif Iser, Arthur Segal, Marcel Iancu, Max Herman Maxy, Victor Brauner, Jules Perahim, Margareta Sterian însoţesc creatori aproape necunoscuţi publicului larg şi al căror destin artistic în plină afirmare a fost frânt de evenimentele anilor 1940: Alex Leon, Mina Byck Wepper, Arnold Daghani, Iosif Klein, Egon Marc Lövith, Aurel Mărculescu, Lola Schimierer Roth, Ernö Tibor şi Lazăr Zin.

Afişul manifestării artistice oferă o „ Compoziţie ”, creaţie suprarealistă a lui  Victor Brauner. Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adânci izvoare ale neliniştei mele…”, afirma autorul în însemnările sale personale. Devenind emblematică pentru expoziţia dedicată Zilei naţionale de comemorare a victimelor Holocaustului din România (9 octombrie), această „ nelinişte ” evocată astăzi în zodia Balanţei rezonează cu ultrasensibilul iubitorului de artă  absorbit într-o constelaţie de valori al cărui ascendent este antisemitismul sfârşitului celui de-al patrulea deceniu al secolului XX.

La preţul biletului de intrare în valoare de 8 Ron se pot adăuga cei 60 de Ron cât reprezintă costul catalogului, care prin valoarea informaţiilor sale oferă pe parcursul celor 157 de pagini îngrijit redactate bilingv ( român-englez ) un real sprijin în reliefarea unor informaţii care-l pun în temă pe vizitatorul mai puţin iniţiat în studiul artei.

Am asistat la derularea unei palete largi de stiluri şi expresii care chiar dacă se distanţează uneori de evocarea propriu-zisă a Holocaustului, reuşeşte să contureze atât contribuţia creatorilor de origine evreiască în viaţa culturală românescă, dar mai ales potenţialul artistic efervescent risipit în urma evenimentelor din România acelor ani .

Atrag atenţia autori smulşi uitării : Mina Byck Wepper ( Prigoniţii şi Rămas bun 1940-1944), Alex Leon ( Colivia, Războiul, Frica -1934-1936-, Familie disperată -1940-1942-), Aurel Mărculescu  cu gravurile inspirate din experienţele trăite în lagărele de la Vapniarca şi Savrani (1944), oferind creaţii pline de expresivitate care-i scot din umbra anonimatului prezentului. La răscrucea dintre trecut şi prezent, Arnold Daghani şi Egon Marc Lövith păstrează vie memoria deportării transpunând în lucrările lor tragedia incomensurabilă a Holocaustului.

“Destine la răscruce” este un popas artistic inedit prin faptul că tinde să fie autobiografic, fiecare tablou fiind o frântură de viaţă care transmite pulsaţii, nelinişti, întrebări.  Organizatorii şi-au propus să-şi aducă omagiul artiştilor evrei din România în contextul Holocaustului. Eu cred că au reuşit ceva mai mult. Să atragă atenţia  şi să deschidă un drum care sper să se ramifice în anii ce vor urma.

Ecouri

  • Lucian Georgescu: (1-11-2010 la 09:11)

    Din pacate aceasta expozitie este ca de obicei in Rominia,gresita nu poti face o expozitie despre artisti plastici evrei ca Marcel Iancu,Victor Brauner,Jules Perahim si nu il pui pe Jacques Herold(Piatra Neamt 1910-1987Paris)este o rusine si chiar artisti insasi ar fi refuzat sa expuna fara Herold.
    Din pacate vad ca la muzeul pt.national Jacques Herold nu este atit de bun ca alti.
    Deaci stimati consevatori si stimata doamna directoare Teodorescu daca ati uitat sau daca nu ati citit sa va atrag atentia ca anul acesta in Frant

  • Lucian Georgescu: (1-11-2010 la 09:57)

    Din pacate aceasta expozitie este ca, de obicei in Romania, gresita. Nu poti face o expozitie despre artisti plastici evrei ca Marcel Iancu,Victor Brauner,Jules Perahim si sa nu il pui pe Jacques Herold(Piatra Neamt 1910-1987Paris), este o rusine si chiar artisti insasi ar fi refuzat sa expuna fara Herold.
    Din pacate vad ca pentru Muzeul National Jacques Herold nu este atit de bun ca altii?
    Deci stimati consevatori si stimata doamna directoare Teodorescu daca ati uitat sau daca nu ati citit sa va atrag atentia ca anul acesta in Franta la muzeul Cantini din Marseille s-a onorat Centenarul nasterii artistului Jacques Herold – unul dintre cei mai mari artisti Francezi de origine Romana.
    Expozitia a fost un succes si Herold care a fost respectat de toti printre care Andre Breton,Marcel Duchamp,Brancusi,Iancu,Max Ernst etc.nu este bun pt.Muzeul National-?
    Stimati domni si doamne nu se poate face o expozitie despre artisti evrei in perioada Holocaustului si uitat unul dintre cei mai mari artisti. Rusine si daca nu va place comentariul meu demisionati,lasati locul altora mai buni ca dv.ca sa faca expozitii mai bune si mai corecte,nu se poate juca cu tema Holocaustului facand alegere si discriminare.
    Cu stima
    Lucian Georgescu/Colectionar de arta.

  • Vlad Solomon: (1-11-2010 la 18:30)

    – D-le Georgescu,

    Nu vreau sa ma erijez in avocatul expozitiei de la Bucuresti, deoarece nu am vazut-o, dar am primit acum o saptamina catalogul, prin grija D-lui Alexandru Florian. Inteleg ca aceseasta expozitie este facuta in colaborare, de MNAR si Institutul National pentru Studierea Holocaustului ‘Elie Wiesel’ din Romania, si se refera la artisti evrei in perioada Holocaustului Romanesc, cu referire speciala la anii 40-44 iar toate operele sint adunate de pe teritoriul Romaniei.

    Din putinul pe care il cunosc despre Jacques Herold, stiam ca a parasit Romania in 1930, spre Paris, asadar nu a apucat, precum Marcel Iancu, sau Victor Brauner, nici macar sa „guste” legile rasiale, sau sa treaca un Pogrom. Brauner e introdus, a parasit definitiv Romania in 1938. Ciudata este alegerea lui Arthur Segal…

    Asadar, nu sint convins ca Herold isi avea locul in aceasta expozitie, decit daca a revenit in Romania in perioada legilor rasiale sau mai tirziu.
    Daca aveti date biografice in acest sens, cred ca ar fi binevenite.

    Altfel, ar fi fost de dorit ca macar Avigdor Arikha (deportat in Transnistria) si Jean David ( emigrat in 38), sa fie expusi, poate si Alma Redlinger sau Eva Cerbu.

    Poate ati observat ca nici Reuven Rubin nu este reprezentat si mi se pare normal, deoarece a emigrat prin 1923.

    Presupun ca Muzeul nu a dorit sa imprumute opere din alte tari si s-a axat doar pe destinele pictorilor care au avut de suferit in anii 30 ( exceptie Arthur Segal).

    Cu stima,

    Vlad Solomon

  • Lucian Georgescu: (2-11-2010 la 15:06)

    Simat dr.Solomon,
    Pe scurt sa va explic situatia,Brauner si Herold in ani 40-44 ereau in Franta impreuna,au scapat ca prin urechile acului de Progromul Francez,deci nu se poate separa acest lucru si sa pui pe unul si pe altul nu,sint deceptionat total de ce face muzeul National,cu holocaustul nu putem sa jucam sau sa il folosim in scop personal.
    Deaspre Jenica(Jean David) sint de acord cu dv.trebuia pus si el eu l-am expus la galeria mea din Bucuresti si mentin ca a fost un pictor excelent.
    Din pacate nici cunostinta dv.domnul Stern nu a vrut sa auda de a expune la Amsterdam pe Jean David si nici pe Jacques Herold,trist.
    Daca vreti sa imi dati nr.de fix am sa va sun cu drag si sa va spun ce stiu eu despre Herold.
    Cu stima
    Lucian Georgescu http://www.colors-art.ro

  • Vlad Solomon: (2-11-2010 la 16:36)

    — Stimate d-le Georgescu,

    Repet, din ceea ce am inteles eu din catalogul MNAR, referirile sint la Holocaustul romanesc, incluzind si atmosfera antisemita si legile rasiale si Pogromurile.

    Nu neg valoarea lui Herold, dimpotriva, dar Brauner a parasit definitiv Romania in 38 , pe cind Herold in 30. In fine, nefiind in tema realativ la deciziile MNAR si a Inst. Wiesel, pot doar sa imi spun nedumeririle, sau sa imi dau cu presupusul.

    Dar cunosc criteriile lui Radu Stern, relativ la expozitia avangadistilor evrei originari din Romania, care va avea loc la Amsterdam, in iunie 2011, si alegerile sale mi se par logice. Oricum, prefer sa va raspunda, daca doreste, el insusi.

    Deorece comentariile sint publice, nu as vrea sa fac public nr. meu de telefon, dar vi-l poate da D-na Dadi Janco, sau vi-l pot trimite eu, daca imi indicati emailul Dvs personal, printr-un mail la vlad_solomon2003@yahoo.com.

    Cu stima,

    Vlad Solomon

  • liana: (9-12-2010 la 21:57)

    Dar despre Vasile Kazar de ce nu pomeniti si introdus in lista artistilor care au suferit la Auschwitz?Un mare grafician uitat si el ca atitia altii…

  • Paulina Eliza Duta: (10-12-2010 la 13:50)

    Stimată d-nă Liana,

    Eu nu sunt în măsură să vă dau un răspuns documentat, pe măsura aşteptărilor dvs., fiind doar o vizitatoare a acestei expoziţii, atrasă de rezonanţa ei profundă.
    Sper însă că cei care s-au preocupat de organizarea manifestării să revină cu o prezentare mai amplă şi mult mai documentată a subiectului.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Summit-ul Dunării

La 8 noiembrie 2010 va avea loc la Bucureşti- Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului, Summit-ul Dunării, eveniment major de dezbatere...

Închide
18.222.205.211