Luni 4 octombrie, în jurul prânzului s-a spart digul protector al decantorului fabricii de alumină din Ajka (oraş industrial situat în regiunea transdanubiană, nu departe de lacul Balaton şi de oraşul Veszprém, având cea mai mare unitate industrială de acest gen din Ungaria). Rezultatul: aproape 700.000 tone de nămol fluid otrăvitor s-a revărsat asupra localităţilor din apropiere, cauzând până în prezent moartea a șapte persoane, accidentarea mai gravă sau mai uşoară a peste 150 de indivizi, dintre care 11 se mai află într-o situaţie critică, prăbuşirea completă sau avarierea gravă a peste 260 de clădiri, infectarea a cătorva sute de hectare de pământ agricol, şi nu în ultima instanţă, pierderea miilor de animale, fără ca bilanţul să fie încheiat.
În cursul următoarelor zile valul de nămol otrăvitor a nimicit întregul efectiv de peşti din râul Marcal şi a cauzat pierderi însemnate de peşti şi alte vieţuitoare din Dunăre în sectorul vecin cu Slovacia. Oamenii se tem de repetarea catastrofei, cei afectaţi din casele avariate refuză în unanimitate ca proprietăţile uneori încă neachitate la bancă, să fie reconstruite. Dealtfel părerea localnicilor a fost împărtăşită şi de premierul Victor Orbán, care joi a efectuat o vizită de lucru la faţa locului.
Potrivit unor martori oculari, catastrofa ecologică din Ungaria poate să fie comparată cu efectele unui tsunami şi se pare că este mult mai gravă decât urmările celei cu cianură de la decantorul din Baia Mare, din anul 2000, pentru care Ungaria a intentat un proces la tribunal.
Conform unei ştiri parvenite joi de la agenţia oficială MTI, specialiştii Academiei de Ştiinţe din Ungaria nu au găsit în nămolul revărsat şi nici în pământ, metale grele în cantităţi periculoase pentru corpul uman, dar urmările pe termen lung în cazul acestei catastroafe ecologice, depind de modul şi viteza acţiunilor de salvare.
Între timp, Biroul Naţional de Investigaţii, a început cercetările pentru stabilirea eventuală a unor neglijenţe omeneşti.
În orice caz, această nouă catastrofă ecologică, cauzată de o activitate industrială cu un trecut de mai multe decenii, asigură noi muniţii mişcărilor ecologice, care luptă pentru protecţia mediului înconjurător.