caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Opriți Catedrala Mântuirii Neamului – Construiți Mânăstirea Mileniului al III-lea!

de (3-10-2010)
68 ecouri

Prea Sfinte Părinte,

Va scrie subsemnatul, un cetățean al Europei recunoscător ca destinul l-a lăsat să-și ducă viata pe pământ câteva decenii bune, ultimele doua în libertate și colindând minunata Europa în lung și lat cu trupul și sufletul, în căutarea adevărurilor mărunte și a celor mai mari.

Va scriu pentru a va împărtăși îngrijorarea pentru proiectul, anunțat de multa vreme, al Catedralei Mântuirii Neamului. Dați-mi voie să va expun mai jos părerea mea și o propunere.

Dicționarul Explicativ al Limbii Romane definește cuvântul a MÂNTUÍ (În limbaj bisericesc) ca: A ierta sau a obține iertarea pentru păcatele săvârșite, a scăpa de pedeapsa divină.

Poporul roman, neamul romanesc, se va fi făcut vinovat și va mai fi, de multe păcate dar, acestea sunt infinit mai puține decât suferințele la care a fost supus. Nu ar trebui atunci să dedicam un lăcaș al mântuirii tuturor acelora care l-au făcut să sufere și nu tot aceluia care a fost chinuit?? Dar să nu ne legam de un simplu nume.

Va este cunoscut tragedia care s-a abătut în ultimul deceniu de comunism asupra unui amar de bucureșteni, cetățeni nevinovați, care s-au nimerit să trăiască în cartierele care apoi s-au transformat în acel monument al cinismului numit cu nerușinare Casa Poporului. Căminele, de fapt înseși sufletele a zeci de mii de bucureșteni fără prihana, s-au prăbușit la un semn. Cat de mare a putut fi cinismul și nerușinarea încât, la un semn, să răpești, zdrobind odată cu ele sufletele, căminele a zeci de mii de bucureșteni pentru ca apoi, tot cu sudoarea și sângele lor, să erectei o afurisita de piramidă a lui Keops în secolul al X X-lea pe care apoi să o ,,dedici” tot lor??

Iată ca acum, după încă două decenii, avem în inima ,,micului Paris” în locul unui fost fără vină și prihană ,,Montmartre” al nostru, un monstru urbanistic rânjind triumfător de la înălțimea erecției sale. Apărat de noi îsine print-o urâțenie de gard cu sulițe, excrescut în mijlocul unui maidan pe care florilor le-a fost scârba să răsară. Așa cum nicăieri în Europa nu vei putea întâlni unde terenurile dimprejurul clădirilor publice aparțin Cetățenilor, ca împreună cu copiii lor să-și pună coșulețul de picknik, să citească, să stea tolăniți sau să se iubească, nu să fie păzite cu sulițe și gardiști înarmați.

Această pagină nefericită a istoriei ar putea trece sub tăcere dacă aceeași manie a grandorii nu avea să reînvie și bântuie fără ca nimeni să sesizeze trista ei filiație cu trecutul. De fiecare dată vrem să intram în Cartea Recordurilor, în momente în care neamul ,,ispășește păcatele” altora, celor fără de pedeapsă (!), lăsat în voia soartei într-o luptă inegală cu recesiunea.

Sfinte Părinte, vă rog luați în considerare un îndemn din partea unui cetățean simplu  al Europei! Opriți Catedrala Mântuirii Neamului. Construiți Mânăstirea Mileniului al III-lea.

Mânăstire – Centru – Lăcaș? Ultimul lucru de care ne-ar păsa referitor la acest proiect ar fi numele lui. Să nu zăbovim asupra lui riscând să-l facem să moară de inaniție. Alegeți pentru ea nu un loc binecuvântat al Bucureștilor, ci unul lovit de păcate și jale, un maidan chinuit sau o groapă de gunoi, arsă de secetă la marginea unui cartier uitat de lume. Câteva hectare pot fi folosite pentru a construi un complex de așezăminte, o parte din ele chiar sub cerul liber, îngemănate cu un parc în care orișicine va putea veni în orice clipă a zilei – atras irezisitbil – să practice, să respire mântuirea. Un complex cultural, spiritual, omenesc, o mânăstire a sufletelor! Deschisă oricui, fără paznici cu arme automate, cuprinzând săli de cursuri, amfiteatru, cămin pentru nevoiași, dispensar medical, ateliere, și, nu în ultimul rând, un lăcaș de rugăciune, neprihănit,  așa ca visele celor care ii vor cauta liniștea. O mânăstire pentru orișicine, care să nu te închidă spre autoflagelare ci să te facă să inflorești molipsitor.

Nu puneți arhitecți romani, tineri, ne-tineri, să conceapă lăcașul: ei își vor putea găsi glorie și confirmare, dacă o doresc, pe măsura ambiției de genialitate la care râvnesc, în lumea mare: la Tokio, New York sau Londra. Dați unor arhitecți din Finlanda, Elveția, Portugalia și celelalte tari campioane ale interesului și iubirii pentru om șansa să ne ajute acum când nu găsim drumul să ieșim din deșert. Dacă spiritul neamului este așa cum e descris prin cărți, dați unuia dintre acești meșteri, neîntinați de umbrele propriile noastre urgii, posibilitatea să meargă cu conceptul undeva la originile imaculate, în loc de a-l căuta și eșua într-o izbucnire de proporții de kitsch opulent. Povestiți unde vreți sa ajungeți și lăsați meșterii să desăvârșească meșteșugul.

Într-o situație similară, în urmă cu patru decenii, președintele Francois Mitterand a avut ideea să ridice un grandios arc de triumf Grande Arche de la Fraternité, în Paris în centrul economic La Défense. Voia o replică modernă a vechiului Arc de Triumf. Concursul fiind câștigat de arhitectul danez Johann Otto von Spreckelsen, acesta a avut inspirația să recomande o nouă interpretare a monumentului, iar președintele a avut înțelepciunea să o accepte. A spus danezul Johann Otto von Spreckelsen: să ridicăm un arc pe sub care, în loc să mărșăluiască armatele, printre masele de cetățeni ținuti la distantă, să stea tolăniți, să viseze, să se iubească și relaxeze privind la cer și la clădirea de un alb imaculat al veșnicei marmure. Zis și făcut…

Un altfel de arc de triumf

Ori de cate ori ajung la Paris nu pierd ocazia să mă duc să-mi văd Arcul. Monumental dar prietenos, mă așteaptă și atrage de parcă mi-aș fi lăsat sufletul sub el.

Faceți, Sfinte Părinte, acest pas sublimând un gust amar al suferinței absurde a unui neam în acea dulceață pe care o simțim la început de mileniu la gândul ca sufletele noastre se vor putea mântui.

Construiți Mânăstirea.

Ecouri

  • radu oltean: (4-10-2010 la 12:07)

    Buna ziua!
    Exceptional articol. Mult bun simt…Putin probabil ca popii nostrii naraviti in opulenta kitsch (cum o spuneti chiar dvs) care ii caracterizeaza sa gandeasca atat de deschis si luminat.
    Imi permiteti sa preiau articolul pe blogul meu?

  • Daniel Macovei: (4-10-2010 la 19:31)

    Poate ca mult vestitul bun simt si intelepciunea duhovniceasca ortodox-crestina i-i va opri sa mai adauge bomboana suprema pe coliva neamului romanesc.”Inch Allah!”.

  • George Petrineanu: (5-10-2010 la 04:12)

    Domnule Oltean, multumesc pentru aprecierea ideilor din articol si pentru ambatilitatea de a-l publica in blogul dumneavoastra.

    P.S. Preotii sunt si ei oameni ca si noi.

  • Vladi: (11-10-2010 la 00:08)

    Un articol excelent, ar trebui sa faca Spitalul Tamaduirii Nemului cu banii acestia, pt. ca romanii mor cu zile. Chiar si fara catedrala, miile de lacase de cult au saracit si enorm de mult neamul acesta, cultele le iau banii si le vand fum. Comunismul a indobitocit natia pregatind drumul de intoarcere a natiei catre o spiritualitate babeasca si arhaica. In Romania exista un fenomen poate unic in UE, mii de tineri cu o facultate se intorc in spiritualitatea evului mediu.

  • fratello: (11-10-2010 la 08:28)

    VOI SUNTETI NORMALI? TRAITI IN ROMANIA SAU INTR O TARA VANDUTA IN TOTALITATE UNIUNII EUROPENE ? ACEST FLAGEL CARE SE CHIAMA UE ESTE DOAR UN INSTRUMENT AL SATANEI PT A VA SPUNE CE SA FACETI! NE AM PIERDUT CONSTIINTA NEAMULUI ROMAN STRAMOSESC PRIN LEGI IMPUSE DE ALTII SI NE UITAM TOT TIMPUL LA ALTII SI LUAM NUMAI CE ESTE RAU DE LA EI.CUI NUI CONVINE SA PLECE IN TARA LUI SI SA NE LESE PE NOI IN PACE !!! VEZI CE A DECLARAT PRIMUL MINISTRU AL AUSTRALIEI DESPRE MINORITATI . ROMANIA ESTE CEA MAI PERMISIVA TARA DIN ACEST PUNCT DE VEDERE.POATE CHIAR PREA MULT!

  • George P.: (11-10-2010 la 13:48)

    Un post scriptum.

    Poate ar trebui sa precizez ca am scris nu cu intentia sa combat proiectul ci, doar pentru a sugera ca, daca el va fi realizat, sa fie conceput in asa fel incat sa genereze cat mai multe efecte secundare folositoare celora carora le este destinata. Aceasta gandire nu pot sa cred ca ar contrazice in vreun fel spiritul crestinismului romanesc, asa cum se teme domnul fratello.

    D-lui fratello:
    Faptul ca mi-am propus sa sugerez folosirea unor meseriasi din afara e mai mult de natura tehnica. Ce va veti face d-le fratello daca dupa ce va fi contruita catedrala dupa gustul dumneavoastra (fara sa-si fi bagat UE coada, nu?) veti constata ca inauntrul zidariei aveti robineti made in Slovenia, clopot made in Germany, centrala termica made in Italy. Iar o parte din muncitorii constructori vor fi fiind, stiu eu, maghiari, tatari din Constanta, sau, pazeasca Sfantul ,,chineji”? Sunteti sigur ca nu va fi asa?

    Am omis sa dau o referinta spre locatia internet oficiala:
    http://catedralaneamului.ro/

  • Petru Clej: (11-10-2010 la 16:27)

    Nestimate laș anonim care se ascunde după aliasul „fratello”, nu știu cine este personajul Satana pe care-l invocați. Știu însă că în România statul e separat de Biserică prin Constituție și mai știu că România este membră a Uniunii Europene, statut din care derivă drepturi și obligații. Ca să vă parafrazez, dacă nu vă convine să trăiți în Rmânia stat UE, mergeți dumneavoastră în afara UE, de pildă în Moldova, Rusia sau Serbia și mai scutiți-ne cu tiradele patriotarde, xenofobe și hanotnice.

  • George P.: (12-10-2010 la 04:20)

    Interventia d-lui fratello pune bomboana pe coliva acestei tematici. E o completare, in contextul ei, binevenita, pentru ca dovedeste pe viu persistenta unor mentalitati care isi au locul cu doua secole in urma. Cine vrea sa inteleaga intelege.

  • fratello: (14-10-2010 la 19:22)

    DOMNULE PETRU CLEJ NU MA ASCUND SUB NICI UN NUME DACA VREI POT SA ITI DAU SI ADRESA ,DAR CRED CA NU ITI ESTE DE NICI UN FOLOS. IAR IN LEGATURA CA NU CUNOSTI CINE ESTE PERSONAJUL SATANA TE ASIGUR 100% CA O SA FACI CUNOSTINTA CU EL DUPA CE MORI .CEEA CE NU ITI DORESC . NU O SPUN CU RAUTATE CI CU MILA. VOI CHIAR VRETI SA NE PIERDEM IDENTITATEA NEAMULUI ACESTUIA ? A SPUNE ACESTE LUCRURI INSEAMNA CA ESTI NATIONALIST? CHIAR NU VA ESTE MILA CE SE INTAMPLA CU POPORUL ACESTA ? AM PIERDUT ORICE URMA DE CREDINTA IN DUMNEZEU SI IN NOI CA ROMANI. NOI NU NE MAI CHEMAM ROMANI CI EUROPENI. EU NU SPUN SA NU TRAIM CIVILIZAT SI NORMAL . DAR SUNTEM ATAT DE PROSTI INCAT TREBUIE SA NE SPUNA ALTII CUM SA TRAIM? ROMANIA A DAT SI DA ATATEA MINTI LUMINATE , CRED CA SUNT CAPABILE SA CONDUCA ACEASTA TARA. ATI SPUS CA SUNT CU DOUA SECOLE IN URMA . EI BINE AFLATI CA CE SE INTAMPLA IN ROMANIA SI CE O SA SE INTAMPLE IN CONTINUARE O SA DUCA TARA ACEASTA CU MULT MAI MULT CU DOUA SECOLE IN URMA. IN ISTORIE TARA A FOST CONDUSA DE OAMENI IMPUSI DIN AFARA ,ASA SE INTAMPLA SI ASTAZI . DESCHIDETI VA OCHII SI NU MAI FITI ATAT DE NAIVI. ASTAZI NE INCREDEM MAI MULT IN OAMENI DECAT IN DUMNEZEU…..”DAR OMUL IN CINSTE FIIND N A PRICEPUT , CI SA ALATURAT DOBITOACELOR CELOR FARA DE MINTE SI SA ASEMANAT LOR” PSALMII LUI DAVID.

  • Petru Clej: (15-10-2010 la 04:29)

    Domnule sau doamnă care vă ascundeți cu lașitate sub aliasul „fratello”, primitivismul, habotnicia și stridența dumneavoastră face orice dialog imposibil. A apropos de conducători din afară, ați auzit vreodată de Carol I de Hohenzollern? Ați fost cumva spălat pe creier de vreun popă semi-analfabet? De ce scrieți cu majuscule? De ce bateți câmpii? Dumneavoastră sunteți cel vrednic de milă.

  • radu oltean: (15-10-2010 la 05:02)

    Stimate d-le Frattelo! A scrie cu majuscule un comentariu este sinonim in- regulile internetului – cu a urla isteric. Asa! Patriotismul nu este acelasi lucru cu bigotismul si habotnicia religioasa. Marii oameni luminati ai veacului 19, care au creat Regatul Romaniei NU erau religiosi, ba poate dimpotriva. Religia nu a adus nimic bun (in afara de Craciun), mai ales in ultimii ani. Indobitoceste oamenii si le inchide mintea. Creeaza oameni ca dvs, care confunda religia si Biserica (ortodoxa) cu tara si istoria ei. Nu! Una-i una si religia-i religie. Nu popii si nici rugaciunile fac tara mai bogata, oamenii mai fericiti, babele mai frumoase si copii mai cuminti. Ci educatia si bunul simt, civismul si corectitudinea, calitati care nu prea le pot asocia cu Biserica (bogata si corupta) si nici cu Dumnezeu. Iar in ceea ce priveste raul din „afara”… va recomand o tara minunata unde raul din afara nu patrunde. Se numeste Coreea de Nord.

  • Sandy Schindler: (15-10-2010 la 08:04)

    Domnule Fratello, ‘satan’ este un cuvant ebraic insemnand ‘adversar’. Cei ce persecuta Biserica trec drept ‘satan’. Protestantii dau numele de ‘satan’ papei. Catolicii, tuturor dusmanilor lor. Dv., Uniunii Europene. S-a spus de multe ori ca, printre multi altii, Napoleon si Voltaire ar fi fost ‘satane’. In cartea lui Iov, ‘un satan’ este unul dintre Fiii lui Dumnezeu. In “Hebrews”, ‘satan’ este spectrul mortii: “Dumnezeu i-a oferit omului libertatea ca pe o iubita si, pentru a-i pune inima la incercare, a facut sa treaca intre el si ea fantoma mortii. Omul a iubit si s-a simtit Dumnezeu; el i-a daruit libertatii ceea ce Dumnezeu ii daruise lui: eterna speranta. Omul s-a avantat spre logodnica lui, strabatand umbra mortii, si spectrul s-a spulberat. Omul si-a facut libertatea mireasa, imbratisand viata.” (E.L.) sau “Satan le va aduce moartea [evreilor], pe care n-au acceptat-o inca, si pe care va trebui s-o primeasca numai de la el. Atunci Christos va cobori din cer, il va ucide pe Satan cu sabia cu doua taisuri, pe care o va tine in gura.” Si asa mai departe. Intr-un cuvant, ‘satan’ si ‘christos’ sunt simboluri antagonice, si nicidecum persoane.

  • Petru Clej: (15-10-2010 la 10:50)

    Ar fi interesant de stiut ce atitudine au national-ortodoxistii care ne acuza in mod regulat de anti-romanism cu privire la ce scrie aceasta persoana care se ascunde cu lasitate sub aliasul „fratello”.

    Desigur, se vor delimita de primitivismul sau, dar in esenta gandesc la fel.

    Asadar, national-ortodoxistilor, care de obicei aveti un tupeu nelimitat, ce aveti de zis acum?

  • radu oltean: (15-10-2010 la 13:45)

    Dle Clej
    Mai toti national-ortodocsii gandesc asa si se poarta asa. Rar daca gasesti un om echilibrat mintal si eventual educat care sa aiba si aceste „calitati”. E mult de discutat despre psihologia acestui tip de gandire. Il caracterizeaza o educatie semi-docta sau mai jos, agresivitatea verbala( si daca ar trai in alte vremuri, si fizica), ideile fixe, in general clisee, complexul de inferioritate fata vestici si din cauza asta ura fata de ei, dorinta de a apartine unei comunitati si din cauza ca nu pot apartine comunitatii romanilor destepti, se „lipesc” de nationalisti, de otodocsii fundamentalisti, de dacologi, facand apel in permanenta la „Traditie”, „Mostenirea spirituala”, „Marii romani care si-au dat sangele…”, „Biserica Stramoseasca in care a murit Brancoveanu” etc.

  • fratello: (15-10-2010 la 13:59)

    DOMNULE PETRU CLEJ SA INTELEG CA SUNTETI MAI MULTI CAND SPUNET „CA NE ACUZA” CINE VA ACUZA SI CINE SUNTETI „VOI”?

  • Petru Clej: (15-10-2010 la 18:02)

    Domnule sau doamna care va ascundeti cu obstinatie si lasitate sub aliasul „fratello”,

    Nu e nicio conspiratie daca asta a fost in mintea dumneavoastra de national-ortodoxist, ma refeream la noi cei de la revista ACUM, deoarece este singurul grup de persoane in numele caruia imi permit sa vorbesc, in calitate de redactor-sef.

    Dat mai bine raspundeti-mi la intrebarea pe care v-am pus-o: de ce scrieti cu majuscule? Doar vi s-a explicat ca aceasta dovedeste un comportament isteric.

    Si de ce va ascundeti sub anonimat, ca doar va considerati a face parte din „majoritate”?

  • fratello: (15-10-2010 la 18:27)

    NU INTELEG DE CE VA OBSEDEAZA IDEEA DE AFLA CINE SUNT . CU CE ITI ESTE DE FOLOS ? IMI CER IERTARE DACA V AM SUPARAT . SI IL ROG PE BUNUL DUMNEZEU SA VA DE A MULTA SANATATE . NU SCRIU ACESTEA DIN COMPLEZENTA CI CHIAR CRED CEEA CE AM SCRIS . SUNT ORTODOX DAR NU SUNT FANATIC ASA CUM SUSTINETI . VREAU SA CRED CA INCERCATI SA FITI MAI BUNI CU VOI INSIVA SI CU CEI DIN JUR .CAND OMUL ISI INTOARCE FATA CATRE DUMNEZEU , TOATE DRUMURILE DUC LA DUMNEZEU. CAND OMUL , INSA,ISI INTOARCE FATA DE LA DUMNEZEU TOATE DRUMURILE DUC SPRE PRAPASTIE. CINE SE LEAPADA CU TOTUL DE DUMNEZEU , SI CU BUZELE SI CU INIMA , ACELA NU SAVARSESTE IN VIATA NIMIC ALTCEVA DECAT CELE CE DUC LA DESAVARSITA LUI SURPARE , SI TRUPEASCA SI SUFLETEASCA. DE ACEEA NU TEBUIE SA CAUTAM UN CALAU PENTRU CEL NECREDINCIOS .EL INSUSI L A GASIT IN SINE , UNUL MAI DE INCREDERE DECAT CEL PE CARE I L AR DA LUMEA INTREAGA . PS.AM TASTATURA BLOCATA PE CAPS LOCK. NU SUNT ISTERIC .VA ROG SA MA IERTATI DACA V AM SUPARAT! MAJORITATEA NU CONSTA IN CANTITATE CI IN CALITATE .

  • Petru Clej: (15-10-2010 la 19:37)

    Domnule sau doamnă care vă ascundeți cu lașitate și stupiditate sub aliasul „fratello”, prin modul în care ați deschis acest șir de comentarii, nu dați dovadă de iubire creștină, ci de agresivitate și ură, exprimată mai ales în xenofobie. Acum, încolțit, ați lăsat-o mai moale și ați început cu dulcegăriile și mieroșeniile cu care v-au spălat pe creier popii ignoranți pe care-i frecventați. Eu vă recomand să vă practicați religia în particular și să respectați decizia altora de a fi sau nu religioși. România este un stat laic și face parte din Uniunea Europeană, asta e realitatea pe care dumneavoastră nu o acceptați. Așa că nu vă grăbiți să-i dați pe alții afară din România cu ipocritul dumneavoastră național-ortodoxist, luați-vă dumneavoastră catrafusele și duceți-vă în „paradisuri” ortodoxe ca Republica Moldova, Rusia sau Serbia și lăsați-i pe alții să-și ducă viața cum vor. Aveți impresia ca dacă majoritatea populației vă împărtășește (în teorie) opiniile asta e o garanție a succesului pentru România? Dimpotrivă, așa cum am mai scris, această mentalitate naționalist-ortodoxistă, adică de sclav http://www.acum.tv/articol/8340, trage România la fund ca o piatră de moară.

  • fratello: (15-10-2010 la 20:11)

    VREAU SA IMI SPUI SI MIE UNDE ESTE URA IN CEEA CE AM SCRIS /DACA STAI INTR O TATRA II RESPECTI LEGILE DACA NU PLECI . DE CE NE TIMITETI PE NOI DIN TARA NOASTRA SI NU VA DUCETI VOI UNDEVA (FIIND MINORITATE IN GANDIREA BOLNAVA PE CARRE O ADOPTI) SA INFIINTATI UN STAT SI SA TRAITI DUPA LEGILE VOASTRE EUROPENE. DACA TOT O INDRAGITI ATAT . SUNT SIGUR DACA PE VREMEA TURCILOR SAU A ALTOR STATE CARE NE AU COTROPIT TARA , AR FI EXISTAT OAMENI CA DVS . ERAM DEMULT TURCI SI NU ROMANI SAU ALTCEVA . ACEST PAMANT SA PASTRAT PRIN JERTFE , SI CHINURI CA TU ASTAZI SA POTI TRAI IN ACEASTA TARA PE CARE O DESCONSIDERI . IMI ESTE MILA DE TINE SI DE CEI CA TINE CARE NU AU O RADACINA ADANCA AICI SI NU SIMT NIMIC PENTRU ACEST PAMANT. VA GANDITI TOT TIMPUL NUMAI LA BANI SI CUM SA II INVRAJBITI PE ALTII . SA STII CA NU CA AM FOST”INCOLTIT ” IN CEEA CE AM SCRIS MAI SUS, CI PT CA SA DESCHIZI OCHII. CHIAR IMI PARE RAU PT TINE.ACESTA ESTE ULTIMA MEA INTERVENTIE , SE VEDE CA NU AM CU CINE PURTA UN DIALOG CIVILIZAT DL „REDACTOR SEF”. …………. NADEJDEA MEA ESTE TATAL, SCAPAREA MEA ESTE FIUL ,ACOPERAMANTUL MEU ESTE DUHUL SFANT , TREIME SFANTA SLAVA TIE!!! IARTA I DOAMNE CA NU STIU CE FAC………..!!!!!!!!

  • Petru Clej: (16-10-2010 la 05:34)

    Observați dedublarea acestui personaj care se ascunde cu obstinație, lașitate și stupiditate sub aliasul „fratello” – pe de o parte scrie mesaje pline de „iubire creștină” – așa cum i-a fost insuflată de preoții idioți la care se spovedește și pe de altă parte își dezvăluie ura feroce față de cei care îi contestă aceste valori îndoielnice – habotnicie, xenofobie, intoleranță. Uită că în primul mesaj i-a invitat să plece din țară pe toți cei care nu-i împărtășesc „valorile”. Eu îi reamintesc în mod constant că trăiește într-un stat laic, în care religia aparține sferei private și care stat face parte din Uniunea Europeană. Mai mult, legislația UE, ratificată de România de parlamentul democratice ales face acum parte din dreptul intern și are prioritate, în caz de neconcordanță față de legile autohtone. România a aderat de bună voie la Uniunea Europeană – o uniune politică numărând actualmente 27 de state. Tâmpeniile cu „cotropitorii”, pe care această persoană ignorantă le-a învățat de la istoria național-comunistă cu care i-a fost spălat creierul în școală și habotnicia sa e o mărturie a calității umane a multora dintre cei rămași în România. Nu e de mirare că lucrurile merg așa cum merg cu astfel de cetățeni.

  • George Petrineanu: (16-10-2010 la 06:16)

    Domnule fratello,

    Comentariile dumneavoastra au iesit de mult din sfera subiectului. Incercati sa spuneti o parere despre propunerea in sine, fara sa va mai legati de detalii ca denumiri, ideologii, doctrine, religie. Articolul vizeaza o propunere practica, anume, ca in anul 2010, in loc de a construi o biserica monumentala si fastuoasa (care in timpul saptamanii sta mai mult sau mai putin goala), sa se extinda proiectul, pe aceeasi arie construindu-se un complex care sa includa sali de cursuri pentru calificarea tinerilor, centru cultural, dispensar … ce vreti dumneavoastra… o lista care poate fi discutata, care sa fie deschise oricui are nevoie, fara restrictii. Nu am spus-o fatis, dar in felul acesta, pe langa utilitatea practica, biserica ar dobandi si ceva goodwill de care poate are nevoie.

    Tot acest complex (numiti-l cum doriti ca vad ca sunteti specialist) ar fi de asemenea armonizat urbanistic (includ aici si estetica urbanistica) in zona de amplasament. Nu este un secret ca alegand o zona ,,cazuta”, marginala, a capitalei, proiectul poate da un avant imens de insanatosire a zonei respective cu efect de exemplu care s-ar raspandi si in alte locuri.

    Cu mana pe inima, domnule fratello, ce este rau si pacatos in aceasta propunere? De ce profitati de ocazie sa varsati venin hodoronc-tronc?

    Daca nu aveti nimic de spus, cautati alte subiecte si foruri de discutie care sa va fie pe plac, unde eventual sa aveti si mai multi sustinatori. O sa rog moderatorii sa elimine mesajele dumneavoastra daca nu sunt relevante.

  • DeSeKapa: (16-10-2010 la 12:22)

    Sustin – fratello – ….
    Omul acesta va vorbeste din prisma crestin-ortodoxismului.. care ar fi extrem de echilibrat.

    Omul acesta va spune in felul urmator: toate miscarile politico-economico-militare care se produc pe acest pamant vor avea ca rezultat ingradirea totala a liberttii omului cat si catalogarea lui ca un produs intr-un raft. [vezi inceperea implementarii acelor cu cip]
    Omul din creatie divina se transforma intr-un numar pe-o baza de date.
    Din punct de vedere ortodox…acest sistem este antihristic [ vezi invataturile lui Iisus Hristos]
    Tot din acest punct de vedere, sistemul va fi condus de catre un om cu putere suprema, mondiala… care va avea toate ” calitatile ” malefice .
    Fratello s-a exprimat ca UE este unealta malefica care se va unii cu celelalte continente… si vor forma in viitor, noul guvern mondial care va implementa noua ordine mondiala… care va promova pana la absolut totul impotriva legilor firii..a fiintelor umane.
    Sub religia Crestina – acest om care va conduce toate acestea se va numi Antihrist – care va fi condus de insusi Lucifer.
    Pe scurt cam ce a vrut sa spuna Fratello… care culmea, cam are dreptate.
    Totusi daca nu cunoasteti despre ce este vorba de ce il contraziceti sau ii rastalmaciti explicatiile prin catalogari lipsite de ultima urma de inteligenta?
    ps: O seara placuta tuturor in schimb

  • Daniel Macovei: (16-10-2010 la 13:47)

    A tunat si v-ati adunat! Fratello,De Se Kapa, mai sunteti multi? Care este legatura intre un apel de bun simt si blestemele urlate cu majuscule de Fratello sau bazaconiile spuse de De Se Kapa referitor la implementarea de cipuri. V-ati apucat de predicat apocalipsa prorocilor! Auzi! Implementare, cipuri,oameni culti de!Daca mai aveti vre-o singura incretitura pe biluta de rulment care va tine de creier,folositi-o la ceva mai practic. Cititi cartile lui Creanga, vedeti piesa Tache Ianche si Cadar,votati cu capul nu cu pantecul. Tot prorocind ca Ieremia ati nimerit cu oistea in gard.

  • George PETRINEANU: (16-10-2010 la 14:04)

    Domnule DeSeKapa,

    Ati gresit rubrica!

    Daca vreti sa comentati Antihristul, ereziile, pe Lucifer si cele de felul acesta cautati un alt for de discutii (cautati pe google.com un loc potrivit). Aici discutam despre lucruri cu mult mai umile, caramizi, bolovani, tencuieli, metri patrati, vopsele, termopane, fundatii simple detalii tehnice. Nu cred ca asa ceva ar fi ceva impotriva firii umane. Va rog reveniti daca aveti ceva de discutat in spiritul articolului, care e destul de concret si in niciun caz impotriva vreunui precept religios.

    Nu am sa-l rastalmacesc pe domnul fratello pentru ca il rog sa fie la subiect sau sa se abtina. Daca cumva simte ca are vreo rafuiala cu subsemnatul, nici pentru asta nu e locul potrivit aici.

    Ma voi stradui sa fie ultimul raspuns pe care il dau la comentarii in afara de subiect.

  • Petru Clej: (16-10-2010 la 14:23)

    „Fratello” și-a găsit un avocat în persoana unei alte imagini virtuale care se ascunde sub aliasul „DeSeKapa”. Deși mânuiește limba română marginal mai corect, elucubrațiile debitate fac această persoană suspectă de cel puțin un comportament bizar, ca să nu spun mai mult. Gogomăniile îndrugate cu privire la cipuri, supremație mondială, guvern mondial, unelte malefice , Antihrist și Lucifer nu pot fi decât fie emanația unei minți bolnave, fie boscorodelile unui habotnic sfertodoct.

    Nu știu cum ajunge această persoană de la „învățăturile lui Isus Christos” la caracterul malefic al Uniunii Europene. Cert este că pe vremea când se presupune că Isus ar fi predicat, adică pe timpul Imperiului Roman, întrebat dacă este îngăduită plata impozitelor către Împărat, acesta a răspuns „Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” (Matei, 22, 17-22). Dacă persoana care se ascunde cu lașitate sub aliasul „DeSeKapa” nu pricepe sensul acestei învățături, atunci am să-i explic sensul cvasi-unanim acceptat și anume acela al separației între stat și religie. Așa încât îi recomand și acestei persoane să-și practice religia în particular și să-i lase pe alții în pace.

    Cât despre ortodoxie, cu maximum 300 de milioane de aparținători nominali (credincioi veritabili sunt mult mai puțini) pe planetă, ea este o religie minoritară, cu un număr descrescător de adepți, dat fiind sporul de populație negativ în cele 12 state unde e religia preponderentă, mai ales în Federația Rusă, dar și al gravei crize de prestigiu al acestor Biserici autocefale, care s-au remarcat pe parcursul istoriei mai degrabă printr-o atitudine slugarnică la adresa puterii temporale.

    Dacă o asemenea persoană habotnică și sfertodoctă mai și vorbește de inteligență, atunci chiar că nu are simțul ridicolului.

    Adeseori, oameni ca aceștia declară sus și tare că sunt majoritari în societatea românească. Dacă e așa, atunci le propun un test practic, ca să-și pună banii unde le e gura: să înființeze un partid național-ortodox, pe care să-l înregistreze legal (asta însemnând un statut care să respecte legile și a constituția, care prevede separarea statului de religie) și să candideze în alegeri, propunând ieșirea României din „malefica” Uniune Europeană. Atunci se va vedea, în funcție de rezultatul alegerilor, cât de „majoritari” sunt.

  • Sandy Schindler: (16-10-2010 la 14:26)

    DeSeKapa, daca stam sa analizam diferitele religii ale popoarelor, vom gasi peste tot credinte invaluite in mii de erori si idei despre divinitate, toate cufundate intr-un haos de superstitii ridicole. Nu exista nici un popor sa nu fi gasit in armonia naturii, in intregul universului, marturia graitoare a existentei lui dumnezeu; dar, departe de a cauta s-o cunoasca prin ratiune, fiecare si-a faurit un idol himeric, dupa propria-i asemanare, pt a-i servi cat mai bine propriile-i patimi. Cel rau si l-a inchipuit un monstru; ambitiosul, un potentat; lasul, un barbar; fanaticul, un tiran care viseaza razbunare etc. Dar religia, cu rugaciunile si actele ei rituale, nu i-a fost de ajuns omului. Lui i-au trebuit legende si ceremonii; si acest prim pas in care omul era preocupat de cele inconjuratoare a facut sa-l uite repede pe dumnezeu, caruia credea ca in felul acesta ii aduce laude. Au fost inventate duhurile rele, carora li se atribuia toata netrebnicia. Chiar viciile au devenit obiecte ale cultului. Satan si toate geniile raufacatoare au iesit din aceeasi sursa; si cand s-a ajuns la un dumnezeu unic, fara de greseala, acesta a fost inconjurat de diavoli care au devenit instrumentele razbunarilor sale; si daca a incetat sa mai fie iubit, dumnezeu a fost temut. L-au linistit prin sacrificii; i s-a castigat bunavointa insangerandu-se altarele; au fost sacrificate fiinte omenesti pt a fi pe voia celui care le daduse viata. As spune ca religiile au fost / sunt orice, numai “echilibrate” nu. Antihristul s-a manifestat dintotdeauna in Biserica, sub adapostul religiei. Antihristul nu este o persoana (cred ca am mai spus asta), este uzurparea dreptului pt drept, este orgoliul dominatiei si despotismul gandirii, este egoismul pretins religios al protestantilor ca si ignoranta credula si imperioasa a railor catolici, este ceea ce-i divizeaza pe oameni in loc sa-i uneasca, este spiritul disputei, al incapatanarii savantilor si sectarilor, dorinta lipsita de pietate de a-si insusi adevarul si de a-i exclude pe ceilalti sau de a forta pe toata lumea sa suporte ingustimea judecatilor lor, este cel care blestema in loc sa binecuvanteze, indeparteaza in loc sa adune, scandalizeaza in loc sa construiasca, condamna in loc sa salveze, este fanatismul plin de ura care descurajeaza bunavointa, este cultul mortii, al tristetii si al urateniei. Unde se regaseste UE si unde se regasesc alde Fratello, DeSeKapa etc. in descrierea de mai sus?

  • George PETRINEANU: (16-10-2010 la 14:33)

    Izbitor contrastul dintre efortul pe care acesti doi domni il depun ca sa discute pe dinafara subiectului si dezinteresul total (poate ca mimat) pentru propunerea in sine.

    De ce va e frica domnilor fratello & co? Ca in locul gropii de gunoi ad-hoc din vestul Bucurestilor ar fi construita o oaza unde sa poate veni mii de bucuresteni insetati de cultura, spiritualitate sau invatatura? Ca pe bancile scolii s-ar strecura insusi Aghiuta? Mana pe inima si recunoasteti ce va roade!

    Nici macar nu am fost original. Ganditi-va la proiecte intitiate de Boierii Golesti in jurul conacului ce le poarta numele de exemplu (probabil buni crestini si ei, nu hotentoti).

    Imi pare rau, dar nu sunteti in stare sa contribuiti cu ceva pozitiv nici cat negrul sub unghie. Explicati-mi macar, luminati-ma, ar fi o astfel de extensie sociala pe care o propune articolul cu mult sub nivelul elevat al spirtului ortodox incat sa va fi facut sa explodati?

  • Petru Clej: (16-10-2010 la 14:52)

    George, tu chiar nu înțelegi că acești indivizi (individe) nu sunt capabili (e) să discute la un nivel intelectual satisfăcător articolul tău? Nu vezi ce nivel catastrofal pot să aibă? Ce pretenții ridici tu de la ei?

    Compară nivelul unor comentarii ca de pildă cele ale lui Sandy Schindler cu bazaconiile acestor habotnici troglodiți.

  • Daniel Macovei: (16-10-2010 la 16:22)

    Domnule Sandy Shindler,toata admiratia pentru comentariul dumneavoastra spontan si convingator.Din toata polemica in jurul articolului domnului Petrineanu doua lucruri m-ar satisface pe deplin.Primul:cei doi anonimi sa citeasca totul de la cap la coada si al doilea sa reciteasca totul de la coada la cap.Cine stie!Eu sunt un optimist.De fiecare data regret admonestarile sau comentariile cam aprinse pe care le fac(tot spontan),dar credeti-ma,personaje asemanatoare vor mai apare pe situl acesta,fie dandu-si cu parerea,fie provocand,fie pur si simplu bagandu-se in seama.Cand se deraiaza,au redactorii grija.Am observat (spre lauda lor)in urmatoarele ecouri ale unor cititori inversunati impotriva revistei, o schimbare de ton,mai multa logica si toleranta,ceva mult mai cumpanit exprimat,asa ca vantul la meteo,”slab pana la potrivit”.Tot e ceva.Nu?

  • radu oltean: (17-10-2010 la 07:24)

    ” Religia a convins oamenii ca exista o fiinta invizibila – care traieste in cer – care vegheaza la tot ceea ce faci, minut de minut si zi de zi. Fiinta invizibila are o lista speciala de zece lucruri pe care nu vrea sa le faci. Iar daca faci vreunul dintre aceste zece lucruri, areun loc anume, plin de foc si fum, ardere, tortura si durere, unde te va trimite sa stai si sa suferi, sa arzi, sa te inceci si sa plangi pentru todeauna, pana la sfarsitul veacurilor… Dar El te iubeste!” George Carlin (http://en.wikipedia.org/wiki/George_Carlin)

  • catre toti: (17-10-2010 la 14:00)

    Încîntat de sine însuşi şi de lumea sa aseptică, omul postmodern rămîne sclavul unei mentalităţi a confortului. Căutarea cu orice preţ a “vieţii confortabile” s-a transformat într-un ideal personal şi colectiv de necontestat; confortul este noua religie, promovată de tehnologism, globalism şi consumismul de masă. Lipsit de confort, de mistica şi imaginarul social pe care acesta le presupune, omul postmodern ar fi cuprins de o teribilă panică; faţă în faţă cu realitatea şi cu propria sa conştiinţă, s-ar simţi gol şi neputincios. Sursă de satisfacţii imediate, confortul îi risipeşte însă temerile, îl apără de confruntări dezagreabile. Îl transformă într-un sclav fericit. (Ovidiu Hurduzeu)

  • Petru Clej: (17-10-2010 la 14:10)

    Adânc cugetă acest domn Ovidiu Hurduzeu, citat de un laș anonim (cum altfel) care semnează „catre toti”, își dă adresa de email anonim@email.ro și postează de la IP 95.76.19.77. Bine zicea cineva cu câteva comentarii mai înainte „a tunat și v-a adunat”.

    Național-ortodoxiștilor, sunteți capabili, în smerita voastră ignoranță, să comentați în mod relativ inteligent acest articol?

  • George PETRINEANU: (17-10-2010 la 14:11)

    Si…? Sa inteleg ca ati anulat partida de gaz, apa si electricitate. De telefon si televizor si mai ales de internet (folositi telepatia?) nu mai vorbesc.

    Serios vorbind: Multumesc de bunele ganduri, dar ce legatura are cu caramizile si noastre?

  • Ana: (17-10-2010 la 14:50)

    Sustin fratello. Suntem o tara crestin ortodoxa si se cuvine sa avem o catedrala, chiar daca ea ar putea sa ramana in majoritatea timpului goala.

  • Petru Clej: (17-10-2010 la 15:16)

    În sfârșit un național-ortodoxist (care evident se ascunde sub un alias – „Ana”) se referă la articol, fără însă a aduce vreun argument. Și în plus „fratello” se referă la orice, numai la articol nu, așa că nu știu despre ce susținere e vorba. Oameni buni, chiar așa de incapabili sunteți să susțineți o discuție inteligentă?

  • George PETRINEANU: (17-10-2010 la 15:40)

    Doamna Ana,

    Unde e scris in articol sa nu se construiasca catedrala??? Se cuvine sa o aveti daca o doriti.
    Articolul propune doar ceva in plus pe langa catedrala, de exemplu un dispensar unde puteti sa intrati inainte si dupa ce iesiti de la slujba. Nu va surîde?

  • Cristian: (17-10-2010 la 16:42)

    @Petru Clej,
    Suntem o țara si un popor format pe baze ortodox-creștine cu o vechime similara creștinismului. ” „Laicizarea” tarii din secolul XIX nu poate elimina caracterul ortodox -creștin cu toate eforturile europene. Tarele dobândite de nația romana nu se elimina prin legi date la Bruxelles ci asa cum zicea Simion Mehedinți trebuie eliminate printr-o educație potrivita acestui neam și cu mijloace proprii si nu importante. Nu găsesc ca vestul este superior est-ului prin faptul ca este mai evoluat material. Aceasta cultura a materiei, conține și germenii disoluției. Avem tare care, personal le consider împrumutate de la popoarele slave din apropiere, si pe care trebuie sa le combatem prin metode create exact pt acestea si nu importate. Creștinismul dacă e prost înțeles evident ca te duce cu gândul la Evul Mediu și devine frâna în calea dezvoltării, daca ati studia mai bine si fără partinire a-ti reuși sa vedeti adevarata valoare a crestinsmului – apropierea de UE vad ca a umplut strazile de circiumi, de locuri de destrabalare, etc. si a eliminat munca care creeaza plus valoare , utila societatii. Desi comunismul a distrus mult din crestinism, in ultimii 20 ani tara a fost practic distrusa si aproape desfiintata.

  • fratello: (17-10-2010 la 18:15)

    CRISTIAN …… ITI DAU DREPTATE IN TOTALITATE, TARA ACEASTA A FOST DISTRUSA CEL MAI MULT DUPA 1990, SA NU CREDETI CA SUSTIN COMUNISMUL, DIMPOTRIVA, DAR DEMOCRATIA A DAT LIBERTATE TUTUROR DREPTURILOR POSIBILE . PROBLEMA ESTE CA EI AU INTELES GRESIT ACESTE DREPTURI . UITATI VA SI VOI CE GENERATIE VINE DIN URMA , O GENERATIE ADORMITA SI CONFUZA . NU MAI CRED IN NIMIC SI IN NIMENI . ZINGUR LOR ZEU ESTE MATERIALISMUL. DOMNILOR DACA NU SUNTETI CRESTINI , NU CRED CA VA PRIVESTE DACA TREBUIE SAU NU SA SE CONSTRUIASCA ACEASTA CATEDRALA. CATEDRALA NU CRED CA SE CONSTRUIESTE CU BANII VOSTRII, CI ESTE UN LUCRU BENEVOL CARE NE PRIVESTE DOAR PE NOI. NU CRED CA CINEVA VA BAGAT MANA IN BUZUNAR SAU ATI FOST OBLIGATI SA DATI DIN BANII VOSTRI PT CONSTRUCTIA VREO UNEI BISERICI. DL PETRU CLEJ AM INTELES CA ADRESELE DE EMAIL SUNT CONFDENTIALE DE CE LE FACETI PUBLICE CUM SA INTAMPLAT MAI SUS.???ESTE LIPSA DE PROFESIONALISM. AR TREBUI SA STITI MAI BINE CA MINE. SI NU MAI INCERCATI SA AFLATI NUMELE ADEVARATE ALE OAMENILOR CARE SCRIU AICI. SPUNETI MI SI NU VOI MAI SCRIE AICI .MULTUMESC.

  • Petru Clej: (17-10-2010 la 18:46)

    Domnule sau doamnă „Cristian” (altă persoană care nu are curajul să-și devoaleze identitatea”, dacă tot pomeniți de sfaturile prin care se elimină „tarele unui popor” (care or fi alea?) poate încheiați mesajul dumneavoastră cu „Trăiască Legiunea și Căpitanul” sau într-un registru minor, Ceaușescu – PCR.

    Domnule sau doamnă care vă ascundeți cu lașitate sub aliasul „fratello”, dacă este o „Catedrală a Neamului”, un edificiu public, este dreptul tuturor acelora care fac parte din neam și de fapt dreptul oricui să-și exprime părerea și nu are cădere un habotnic obtuz și ignorant ca dumneavoastră, care are grave probleme de exprimare în limba română să spună ce e permis sau nu.

    Am publicat o adresă de email FICTIVĂ, dovadă a lașității (incompatibile cu creștinismul declarat – în mod ipocrit) tuturor național-ortodoxiștilor sfertodocți care bălmăjesc câte un comentariu. Și vă recomand să vă reparați tastatura (dacă e într-adevăr stricată) ca să nu vă mai comportați ca un isteric sscriind cu majuscule.

  • Ana: (18-10-2010 la 05:14)

    @ Petru Clej „În sfârșit un național-ortodoxist (care evident se ascunde sub un alias – “Ana”) se referă la articol, fără însă a aduce vreun argument. Oameni buni, chiar așa de incapabili sunteți să susțineți o discuție inteligentă?”

    Sunt femeie, sunt mama, asa cum este si mama dumitale. Nascuta si crescuta pe pamant ortodox roman nu ma pot simti si nici nu sunt „nationalist ortodox”. Ceea ce sunt nu este o denumire, ci o normalitate a fiecarui credincios ortodox roman.

    Nu inteleg de ce aveti nevoia sa faceti atac la persoana, atunci cand cineva nu este pe aceeasi lungime de unda cu d-voastra? Daca e sa ne gandim atent si sa mergem la originile noastre, noi toti care scriem aici suntem ortodocsi din mosi stramosi. Gandirea noastra impanzita de modernismul societatii de azi, poate fi diferita, insa radacinile stramosesti sunt aceleasi. Romani ortodocsi. Sunteti alfel d-le Petru Cleja?

    Observ ca aici se vorbeste mereu de nevoia de a se purta o discutie inteligenta. Observ insa ca atunci cand cineva apara un punct de vedere ortodox, este atacat imediat.

    A vorbi inteligent inseamna a nu privi subiectul din punct de vedere ortodox?

    Spuneti ca nu gasiti un argument in ceea ce scriu, insa fara sa vreti in comentariul adresat mie, l-ati gasit si extras foarte bine. Multumesc.

    Doamne ajuta

  • Petru Clej: (18-10-2010 la 06:02)

    „Ana” (de ce oare s-o fi ascunzand sub anonimat?) A fi femeie nu este nici meritul si nici responsabilitatea dumneavoastra, iar conjugat cu a fi mama nu are nicio legatura cu discutia de fata.

    Unii dintre cei care scriu aici sunt ortodocsi, altii nu, dar din nou nu are legatura cu ce scrie in acest articol, impotriva caruia nu ati adus niciun argument, sprijinindu-l pe habotnicul ignirant „fratello” care s-a lansat intr-o tirada fanatica si xenofoba invitandu-i sa plece din tara pe toti cei care nu-i impartasesc parerile. Astfel de fanatici sustineti dunneavoastra? Sau pe individul care ne recomanda „remedii” legionare pentru „tarele” poporului roman?

    Nu vedeti ca va asociati unor extremeisti?

    Si acum va invit sa coimentati INTELIGENT fara inserturi patetice cu mama, femeie si suntem ortodocsi de pe vremea dacilor.

    In final va reamintesc ca ma numesc „Clej”. Daca vi se pare prea greu sa retineti acest nume de la inceputul pana la sfarsitul comentariului, atunci folositi „taie si lipeste”.

  • fratello: (18-10-2010 la 06:42)

    DOMNULE GEORGE PETRINEANU EU ZIC SA FACETI DVS UN SPITAL VIZAVI DE CATEDRALA SAU ALTCEVA CE DORITI SI NOI O SA FACEM CATEDRALA . ASA NOI O SA NE OCUPAM DE OAMENI SUFLETESTE SI DVS TRUPESTE . ASA SI DVS SI NOI O SA FACEM O FAPTA BUNA . CE ZICETI?

  • George P.: (18-10-2010 la 07:22)

    fratello:

    Vad ca am cazut de acord, aproape, in sfarsit. De ce era nevoie de atata galceava?

    Inca ceva… Pot sa mai construiesc si o scoala de meserii cu atelier cu tot, un centru pentru batrani si o mica sala de spectacole (150 locuri, pentru de exemplu concerte de madrigal), un parc de jur imprejur ca sa nu intre enoriasii cu innamoliti si asudati in Catedrala? E voie sa nu imprejmuim cu zid si gratii (personal, nu-mi este frica de acei membri ai neamului care vor da pe acolo, chiar nemantuiti cum sunt)? Facem pactul, domnule fratello?

    Cred ca multi cititori ar mai avea o nedumerire in ce va priveste: cine sunteti ,,NOI„?

  • Ana: (18-10-2010 la 07:24)

    @ Petru Clej

    Scrisul d-voastra e plin de ironie. Cautati cearta, cautati raca si discordia in orice comentariu care nu este pe aceeasi linie cu d-voastra.

    Discutia cu d-voastra nu face bine nimanui. Punctul meu de vedere e clar pentru oricine vrea sa-l inteleaga corect.

    „Unii dintre cei care scriu aici sunt ortodocsi, altii nu, dar din nou nu are legatura cu ce scrie in acest articol,”

    Intr-o tara crestin ortodoxa, o catedrala ortodoxa priveste IN PRIMUL RAND PE ROMANII ORTODOCSI! Daca nu sunteti nici roman, nici ortodox, spuneti-o pe fata simplu fara sa mai continuati cu jigniri inutile.

    Va rog, nu va mai chinuiti sa-mi raspundeti la ce sunt sau nu sunt eu, ci raspundeti-va doar d-voastra fata de d-voastra la ce sunteti si asta legat de subiect (roman ortodox?). Subiectul este unul serios legat de suflet si de natiune, si nu unul de jurnalistica filozofica. Daca este altfel autorul poate anunta si ma retrag imediat sau mi se poate bloca postarea. Daca trebuie sa venim cu numele noastre complete, iarasi trebuie anuntat in titlu sau subtitlu.

    „In final va reamintesc ca ma numesc “Clej”. Daca vi se pare prea greu sa retineti acest nume de la inceputul pana la sfarsitul comentariului, atunci folositi “taie si lipeste”.

    PS: Si DUMNEAVOASTRA puteti face acelasi lucru cu ctrl+ paste la prescurtarea d-voastra.

    Doamne ajuta

  • Stefan N. Maier: (18-10-2010 la 11:44)

    Unde, draga Ana,este legiferat ca Romania este o tara crestin ortodoxa?
    Si de ce ar fi Romania o tara crestin ortodoxa?
    Uite, draga Ana, iti propun o incercare, daca ai curajul: fa o vizita la Cimitirul Evreiesc din Iasi. Vei gasi acolo sute de morminte ale eroilor de religie mozaica, oameni care si-au dat viata pentru Romania in Primul Razboi mondial. La nici o suta de metri, vei gasi mormintele (gropi comune) celor ucisi in pogromul de la Iasi din 1941, in numele ortodoxismului crestin, intre altele.

    Apoi vino inapoi si spune-mi de ce ar trebui sa fie ROmania „o tara crestin ortodoxa”.

  • George P.: (18-10-2010 la 12:12)

    In timp ce se lamuresc lucrurile privind raportul nostru cu traditia si modernitatea si celelalte, permiteti-mi sa mai dau un exemplu. Va rog sa nu faceti legatura directa cu articolul. Nu stiu nici ce pozitie trebuie sa aibe un bun ortodox fata de Regele Carol I (banuiesc, nu prea favorabila, ca nu a fost nici roman nici de aceeasi religie). Sa luam cele de jos doar ca studiu de caz fara sa ne infierbantam prea tare. Iata:

    In mintea noastra Castelul Peles ,,unul dintre cele mai frumoase din România şi din Europa”. Atat si nimic mai mult: fast, stralucire, stil rafinat etc. O serie de superlative necesare, dar nu si suficiente si interesante si legate doar de aparenta acestei lucrari. Sublinierile imi apartin.

    Iata insa ca in spatele fatadei fastuoase, un om intelept, regele Carol I, care a stiut si probabil nu s-a simtit ofensat sa primeasca sfaturi bune de la specialisti. Comandand un ,,castel” Regele nu a putut concepe ca aceasta lucrare sa nu aibe ,,culisele” dotate la nivelul timpului in care el considera ca apartine – si nu la nivelul tehnic al Evului Mediu, asa cum stilul lucarii odata terminate ne sugereaza. Avem in fata rezultatul unei imbinari armonioase intre viziunea celui care comanda si profesionalismul si ambitia proiectantului. Construit după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman, decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Berhard Ludwig din Viena.

    Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acţionat de un motor electric. Încă din 1883, castelul are încălzire centrală, telefon telegraf si alte dotari moderne cum ar fi chiuvete din otel inoxidabil la bucatarie. Pe lângă castel au fost construite uzina electrica proprie datorită careia, Peleşul a fost primul castel electrificat din Europa.
    Maiestatea Sa nu a ratat ocazia unui lucru bine-facut, in modestia lui ne multumindu-se numai cu ornamentele.

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_Pele%C8%99

    Nu vreau sa spun cu asta ca lucrarea de care discutam, catedrala (discutam off topic de fapt, pentru ca articolul incearca sa spuna altceva), ar fi din punct de vedere tehnic in afara timpului. Trebuie insa in acelasi timp sa admitem ca mesterii care ridicau biserici in provinciile romanesti in urma cu secole o faceau tot dupa canoanele timpurilor lor. Asa ca ambitia si fascinatia unora ca in vremurile noastre sa nu se indeparteze de vechile canoane (desi mesterilor care au creat vechile canoane la randul lor nu se sinchiseau de vechile canoane), e cel putin o confuzie.

    Si inca odata va reamintesc, articolul nu ia in discutie percepte religioase, filosofie ci lucruri mult mai umile care intra in atributiile unui bun gospodar.

  • Ana: (18-10-2010 la 12:18)

    OK, deci este un site evreiesc. Am scris un mesaj la alt subiect si acum mi-am dat de fapt seama ca nu discutam aici subiecte legate de crestinism, cu toate ca asta parea la prima vedere.

    Daca este asa domnilor, va multumesc de gazduirea scurta si va doresc numai bine.

    PS: Bunicii strabunicii nostri si toate sfintele moaste de pe acest pamant sunt ale romanilor crestini ortodocsi. Tara poate fi vanduta domnilor, dar ramane pamantul plin de sfinte moaste.

    Indiferent de tergiversarea pe care o doriti, suntem o tara de crestini ortodocsi. In clipele de pe urma (adica la moarte), orice om ajunge in starea de acceptare a adevarului. Nicolae Steinhardt, evreu intelept a stiut ca nu mai are cum sa iasa viu din inchisoarea comunista, insa a dorit sa moara crestin. Cea mai frumoasa carte a viitorului p Steinhardt este Jurnalul fericirii. Uimitor om! Ma-nchin sfintiei sale parintelui Steinhardt din tot sufletul meu. Parinte, roaga-te pentru ei sa intelegeaga ce scriu.

    Doamne ajuta

  • Petru Clej: (18-10-2010 la 13:19)

    „Ana” și-a dat definitiv arama pe față: ăsta nu e un sit „evreiesc” (și chiar dacă ar fi, ce?), în schimb această persoană care se ascunde cu lașitate necreștină sub alias este antisemită.

    Pentru ea un evreu „bun”, e un evreu care se convertește la ortodoxie (sau poate evreu „bun” = evreu mort?). Am mirosit-o de la început ca e o habotnică național-ortodoxistă, ceea ce presupune în mod necesar antisemitismul, pe care acum, iată, l-a confirmat.

  • Octavian Mihaescu: (18-10-2010 la 16:08)

    Ei da, dl Clej cere insitent declara identiatea sub care desigur daca suntem români, cum este mandea, sa -i umplem pagina cu extremism ortodocs, ca sa aibe si dl Clej obiect al munci… Recunosc ca acel fratello o fi calcat nitel prin strachini, numa ca fratelo este un sarantoc cu duhul pe când dl Clej un prea-imbogatit, este o forta de genul lui Samson pe lânga pricajitul fratello… pe care-l i-a in suturi de-i sparge ….

    Dar sa-l las pe dl Clej in durerile dânsului ca multe mai are … iar una vreau sa i-o vindec acusica, pe loc:

    Si asa vin al tema pusa in discutie de autorul acestui material la care acidental am ajuns. Sigur, grupul Acum il cunsoc bine si el pe mine….

    1) Sunt de acord ca alegerea denumiri (catedralei), M.N, este o curata tâmpenie care nu putea iesi decât din mintile unor popi bolsevizati pâna in maduva oaselor, nicidecum din duhul unui adevarat slujitor a lui Dumnezeu, care nu va baga niciodata sabia in inima adversarului pentru as impune conceptul, nu face galagie de convingerile sale, este decent, tacut, trece neobservat, insa, are o singura sabie, a cuvântului, sabie ce lipseste dl Clej si chiar autorului articolului care chiar daca are argumente de ordin moral, managerial, mai degraba moral-umanist, pe vremuri era socialist, azi ajunsa capitalist…

    2) Construirea unei Catedrale este stringent necesara României, respectiv Bucurestiului asa cum sunt autostrazile necesare României la fel de stringenta este si-o Catedrala in Bucuresti.

    3) In orce tara in U.E, din lumea civilizata fiecare cult are drept as construi lacasurile cofnorm ritualului, traditiilor sale. Catedrala o construieste B.O.R, nu protestanti, nu muslumani, nu catolici ci Biserica Ortodoxa, fie ca ne place ori nu, BOR are drptul decide fara a da socoteala. Cert este ca BOR trebuie sa renunte la denumire pentru a fi si ea in rândul lumi civilizate. In acest punct sunt de acord cu autorul articolului, dar nu mai mult. Ideia a angaja proiectanti straini, desigur sa fie protestanti ori atei mi se pare o tâmpenie pe care doar umanisti o putea fata si da pe piata.

    4) Sunt de acord ca BOR trebuie gândi si activitati socio-culturale, am înteles ca sunt deja incluse in proiect si aceste activitati si de ce nu, in acea catedrala sa fuctioneze si un un centru ecumenic, odata cu finalizarea Catedralei si BOR sa iasa cu o alta fata, cu adevarat civilizata. Se observa ca se fac pasi foarte mari spre civilizarea ortodoxiei române, fantici, extremisti, habotnici abia daca ating un 5% , ei nu vor mai avea niciodata un cuvânt de spus deoarece societatea fiind radical schimbata niciodata nu-i va mai acredita cu sutinere masiva, deci o forma de extremism religios este exclusa in România, din fericire. Dar sa nu amestecam borcanele, societatea româneasca in majoritatea ei este atasata de valorile Europei-Crestine, nu neaparat de ortodoxie, sa fim seriosi, un raticit gen fratello se mai gaseste pe ici pe colo, insa societatea in ansambul ei este alta haleala, si de aceasta trebuie sa se tina cont pentru a nu-o radicaliza,a nu ingrasa extremismul. Iar aceasta societate doreste avea o catedrala in raport cu traditile sale, ortodoxe, pe care si-o si construieste prin proprile sale forte, asa-ca eu nu înteleg de ce se face atâta galagie ptr nimic!

    Acum vei fi inteles mataluta (dle Clej), cum sta daraveaua asta?

  • Daniel Macovei: (18-10-2010 la 17:28)

    Doamna Ana,de Ajun,dupa ce trece popa cu caldarusa a-ti fi de acord sa donati unui voluntar (copil, adolescent)cativa banuti pentru construirea unui lacas de cultura?Va mai amintiti de poezioara „Dati un leu pentru Ateneu”? Frumosul Ateneu Roman a fost facut prin subscriptie publica si cei care adunau banutii erau copii si adolescenti.Ateneul in care a cantat si dirijat Enescu,unde are loc festivalul Enescu la care sunt invitati cei mai mari artisti ai lumii.A-ti auzit de Dinu Lipatti? De Yehudi Menuhin (elevul lui Enescu),de Radu Lupu,de Silvia Marcovici etc? In toate oraselele din jurul Parisului exista o strada Enesco,pe mormantul lui din cimitirul Pére Lachaise este intotdeauna cel putin o floare proaspata, pe cand pe celelalte din apropriere (Stendal si alti)nu este decat praf.Veti lasa copilasii dumneavoastra sa participe la o colecta asemanatoare pentru un nou fel de Ateneu care sa formeze viitoarele generatii de romani in spiritul cunoasterii adevarului si omeniei care nu sunt numai proprietatea bisericii,nu-i asa?Daca da,cinste dumneavoastra.Daca nu,Dumnezeu sa va ierte.

  • Stefan N. Maier: (18-10-2010 la 17:41)

    „Ana” sau „Caiafa” sau cum te-i numi, esti complet confuza. Iar subiectul pe a carui tema a scris George nu este unul religios, este unul legat de modernizarea crestinismului in Romania, de pe aceasta pozitie a scris. Nimeni dintre redactorii acestui sit internet nu are ceva impotriva construirii, de carte crestinii ortodocsi din Romania, a unui lacas de cult, pe un teren care le apartine de drept si din banii lor. Dar de aici pana la a declara Romania tara crestin-ortodoxa e aceeasi diferenta ca intre un anunt la „diverse” si un anunt la „decese”.
    Din fericire, Caiafa, persoane ca tine sunt din ce in ce mai rare chiar si in peisajul crestin-ortodox din Romania.
    Doamne ajuta…

  • Petru Clej: (18-10-2010 la 18:49)

    Daca n-as mai fi avut de a face cu domnul Octavian Mihaescu, as zice, iata in sfarsit un national ortodoxist rezonabil, care se delimiteaza de un taranoi ignorant ca „fratello” sau de o habotnica antisemita ca „Ana”.

    Ghinonul domnului Mihaescu e ca am avut ocazia sa vad pe internet comportamente de-a dreptul huliganice ale acestui national-ortodoxist, care in fapt nu se deosebeste fundamental de cei care improasca cu venin.

    Domnul Mihaescu stie foarte bine ca ACUM nu tolereaza comportamente la care se deda pe forumurile ultra-nationaliste, xenofobe, antisemite si rasiste pe care le frecventeaza.

    E mai periculos, fiindca e mai educat, dar in fond reprezinta acelasi curent de gandire.

  • George P.: (19-10-2010 la 04:20)

    D-le Octavian Mihaescu,

    Multumesc pentru comentarii la obiect (articolul, nu domnii Clej, fratello, nici macar subsemnatul)! Ati reusit sa spuneti o seama de lucruri in comentariul d-voastra asa ca prefer sa fac doar un rezumat.

    Cred ca suntem de acoord cam la toate punctele esentiale. Referitor la punctul 2, articolul nu sustine nicidecum sa nu se faca o catedrala. Dimpotriva, sa se includa in proiect pe langa catedrala un centru ecumenic care sa fie integrat conceptual de la inceput (nu ca o anexa improvizata ulterior), lucru care ar muta centrul de greutate al proiectului (acolo unde trebuie), ceeace am numit eu ,,Manastire” doar ca o denumire de lucru – sa nu luam totul la propriu.
    Apoi, ca un efect secundar deloc neglijabil, era alegerea unei zone a Bucurestilor care sa beneficieze de avantaje conexe proiectului si care sa se constituie in proiect-pilot.

    Punctul 3: ,,BOR are drptul decide fara a da socoteala”. Fereasca Sfantul daca vreodata va fi asa! Nu iau afirmatia la propriu. Exista, daca nu altceva, avize care trebuie luate cand construiesti pe teritoriul unui stat cu ,,banii tai”.

    Ideea de a angaja proiectanti straini? Hm, am sperat sa puteti citi printre randuri. Sa o spun pe fata? Marea parte a arhitectilor care ar putea avea acces sa proiecteze sunt descalificati profesional. Hai, sariti-mi in cap! Ca sa nu mai vorbesc ca niciun arhitect roman nu poate rezista la presiunile (absurde sau indecente) ale celui care ii comanda lucrarea.

    In propunerea din articol nu se pierde absoult nimic din varianta initiala a proiectului. Unii comentatori ai articolului au dat iama cu comentariile facandu-se ca nu inteleg sau poata au explodat nervos de la titlu inainte de a citi continuarea.

    Personal nu inteleg de ce un popor chinuit o buna perioada de timp trebuie tot el sa se mantuiasca si cei care l-au chinuit (si continua sa fie bine mersi de fata) nu!?

    P.S. Nu am de gand sa va conving in privinta acestui atac la persoana, dar intamplator mi-am permis sa nu am niciodata simpatii de stanga, nici macar socialiste. Pur si simplu beneficiez si eu de o traditie din familie: am fost middle class de bune generatii incoace

  • George P.: (19-10-2010 la 04:56)

    Si nu in ultimul rand…
    Sa fim seriosi, nu sunt motive de panica cum ca aceasta ,,scrisoare deschisa” ar putea da peste cap proiectul. E un simplu exercitiu ideatic.

    Daca ar fi sa ne temem de vreun risc care sa taraganeze lansarea si derularea proiectului acela nu nicidecum articolul de fata ci ,,Sindromul Mesterului Manole” cauzat de, stiu eu, balbaieli, indecizie, perfectionism paranoic, orgolii orgolii, parole parole.

  • Adam Ion: (19-10-2010 la 06:52)

    Construirea catedralei este la fel de inoportuna ca ridicarea „Casei Poporului” in epoca ceausista. Denumirea aste inadecvata (de regula se inchina numelui unui sfint sau Maicii Domnului) si hegemonica (doar acolo neamul romanesc se poate mintui).
    Actualul sediu al parlamentului este locul ce trebuie destinat publicului printr-o reamenajare minima (sali de tetru, concerte, expozitii).
    Are si mult spatiu in jur (inclusiv cel destinat catedralei) ce poate fi amenajat pentru manifestari cultural-sportive de amploare sau recreere (parc, pomi, verdeata).
    Parlamentul (unicameral) se poate intoarce la una din salile in care a functionat dupa 1990.
    Nu trebuie sa construim linga aceasta cladire nedemolabila o alta utilizata doar de cler (vezi proiectul).
    Dupa 1990 s-au inaltat in Romania mii de biserici in care preotii si fii lor vin sa slujeasca adpostiti de griji si intemperii in Lamborghini si alte masini de fitze, bat cu salbaticie crdinciosii care trec prin zona, ucid prin exorcizare, fug impreuna cu maicile la sectantii din Grecia.
    In vremea lui Stefan cel Mare si Sfint bisericile si minastirile ctitorite de Domnul Moldovei au aparat tara de invaziile pagine si sunt si astazi monumente de arta si credinta adevarata.
    Astazi constructia unei supercatedrale in Bucuresti ne va apara de saracie precum Casa Poporului careia vrea sa-i fie vecina.
    BOR poate folosi banii strinsi pentru catedrala la constructia de biserici in zonele in care cele existente sunt neincapatoare sau ajutorarea victimelor recesiunii economice.

  • Octavian Mihaescu: (19-10-2010 la 07:44)

    Stimate d-le George P,

    recunosc faptul ca aveti argumente solide, demne de rumegat in chestiunea pusa pe tapet si, mai recunosc-vad faptul ca sunteti printre putini „critici” ai proiectului cu argumentatie serioasa ce poate ajuta mai ales spiritele subiective, in speta componentul ortodocs, daca nu chiar insusi sefi ( BOR).

    Parerea mea este ca zona in care va fi amplasata trebuie afla in centru, eu am fost pentru ideia initiala ce se dorea a fi în Parcul Carol si din considerentele enuntate de dumneavoastra, din pacate humanisti lu peste-prajit au învins! In fine.. zona actuala, inteleg , Arsenalului, nu mi se pare optima riscând ajunge un bloc de beton pus aiurea direct in mijlocul drumului. Mai buna ideie ar fi fost a se reconstrui Mânastirea Vacaresti , in fine…

    In privinta proiectantilor, ramân la parerea ca este necesar fi un grup format si din ethnologi , de specialisti capabili întelge istoria tari, traditile care sa fie reflectate prin aceasta constructie, bunaoara as merge pe stilul brâncovenesc, stil nu lipsit de valoare.

    Categoric, trebuie tine cont si de legislatia tari, in rest.. vad ca nu avem reticiente fata de necesitatea unui centru ecumenic incorporat din start in acest centru care pe lânga cel de ordin strict religios trebuie fi si unul cultural, unde ortodoxia este incarcata de traditi populare, care deja sunt patriomoniu cultural foarte bine suprinse de Horia Bernea si multi alti specialisti , artisti.

    Va multumesc ptr raspuns, poate am sa mai revin daca discutia va continua, in ciuda prea-simpaticului si aprins don Clej…

  • Octavian Mihaescu: (19-10-2010 la 11:41)

    Cer scuze pentruca sunt nevoit indeparta de la subiect prin raspunsul ce doresc oferi dl Clej, nu, nu ptr dânsul ci pentru cetitori, nu as fi raspuns insa eu postez cu identitatea mea reala, imi asum raspunderea pentru faptele si vorbele ce le fac, când gresesc am puterea recunoaste si cere scuze, sper sa aibe si dl Clej aceiasi putere.

    Stimate d-le Clej,

    insinuati cum ca as fi un frecvent calator-sutinator al siturilor extremiste, fara insa a si cita un astfel de site ori afrimatie facuta de mine pe-acolo care sa se incadreze in aceasta categorie.

    a) dupa stiinta mea a fost o perioada când eram pe aceiasi linie, m-ati gratulat si privat pentru faptul ca pun tunurile pe descreierati, teribilisti care gasesc alinare in N.D, fascism-nazism , respectiv o ura dementa contra evreilor impotriva caruia asa cum cred ca bine stiti eu ma opun , cum dealtfel si impotriva fanticilor religiosi, categori pe care eu le detest. gasiti-mi va rog pe net ori sub smenatura vreo sutinere a acestor categori si va asigur, imi pun streangul de gât (virtual).

    b) Conflictul nostru apare subit in urma exceselor dvs pe care le pune alaturi de a-le acestor extremisti pe care îi condamnam nu doar noii ci si intreaga lume civilizata in care traiesc si de care sunt atasat cu toate ca sunt constient de compromisurile ce trebuie face si eu, in calitatea mea de crestin practicant, valori de la care nu voi abdica nici daca ma platiti in diamant, ori puneti bastonul bolsevico-stalinist pe pielea mea… scapti mai usor daca-mi trageti un glonte in scafârlie. Sa va reamintesc faptele pentru care eu va acuz de extremism;

    insusi aceasta pagina unde semnati dovedeste ca sunteti intolerant, abuzati de bastonul numit antisemitism, extremism, fantism-religios pentru a lovi in orce misca, la fel a-ti procedat si pe pagina basarabenilor, unde m-am bucurat (la inceput), ca v-ati implicat dat fiind ca sunteti o persoana instruita, sperând ca impreuna vom tine in frâu excesele adevaratilor extremisti, insa m-am inselat, d-ta acuzati si pe-acolo tot ce misca de antisemitism, mai aveai putin si ma bagai si pe mine pe-acolo, dar nu ai avut nici o baza, text al meau in acest sens, cu care sa-mi dai la cap.

    D-le Clej,

    d-ta faci un mare deservicu comunitati evreiesti, alimentati ura contra lor prin simplu fapt ca provocati, loviti dur fara discernamân, daca nu chiar identic unui activist pcr-ist ori religios pe care il suduiti cu proletara mânie, adica curat extremism!

    Va asigur, in cazul care m-am inselat sunt dispus a-mi retrage afirmatile, cere scuzele de rigoare, insa astept de la dvs convinge ca ma insel, pâna atunci, va mai asigur;

    NU, nu am nici un inters, chef a ma contra cu d-ta. In rest… sper sa reajungem la aceiasi stare de început când ne respectam reciproc.

  • George P.: (19-10-2010 la 14:03)

    Revin asupra unei mentiuni. Exista foarte multa informatie si, in mod sigur, foarte interesanta pe saitul informativ deschis de BOR pentru proiect. Lipseste, dupa parerea mea, o sinteza reactualizata suficient de concisa care sa faca posibil si ,,trecatorilor grabiti” sa isi faca o idee despre elementele esentiale ale proiectului. Desi am facut niste tentative, nu am ajuns prea departe. As fi recunonscator daca cineva ar putea veni cu precizari in urma parcurgerii (unor parti din) informatiei saitului pomenit chiar daca asta ar insemna sa faca articolul de fata superfluu sau prea putin fundamentat. Iata:
    http://www.catedralaneamului.ro
    http://www.catedralaneamului.ro/upload/documente/istoric_catedrala_mantuirii_neamului.pdf

  • Petru Clej: (19-10-2010 la 14:20)

    Domnule Mihaescu,

    Daca doriti, pot indica cititorilor revistei ACUM paginile din forumul yahoo Reintregirea_romaniei in care ati avut un comportament huliganic, ca sa ma exprim eufemistic si care dovedeste ca moderatia pe care o afisati aici e doar o fatada.

    Tin sa va spun ca nu ma intereseaza daca fac sertvicii sau deservicii comunitatii evreiesti, a romilor, homosexualilor, ungurilor sau oricui altcuiva. Pot sa-si apere interesele si singuri. Eu si revista ACUM aparam niste principii, pe care nu le apara mai nimeni cu vigoare in presa de limba romana.

    Indivizi ca „fratello” sau „Ana” sunt niste inocenti in extremismul ortodoxist pe care-l afiseaza in ignoranta lor. Stiti foarte bine ca pe forumurile pe care le-ati frecventat este o adevarata pegra, practic niste neo-legionari si neo-nazisti, iar dumneavoastra sunteti complice cel putin prin prezenta dumneavoastra acolo.

    Acesti oameni nu inteleg de vorba buna, iar dumneavoastra v-ati raliat in mod tacit lor. Blandele dojeni pe care le-ati adresati tarlei de ignoranti anonimi care au maculat aceasta pagina n-au nicio valoare.

    A venit vremea sa va ridicati impotriva acestor indivizi care folosesc romanismul si crestinismul ca un alibi. Revista ACUM ii combate fara menajamente, depinde de dumneavoastra daca vreti sa deveniti aliatul nostru.

  • fratello: (24-10-2010 la 07:33)

    Domnule George P ati cerut sa explic cuvantul NOI. NOI inseamna cei care mai cred in Dumnezeu , si nu numai cu numele de crestin ci si cu fapta .NOI inseamna , toti, chiar si dvs . aveti aceasta posibilitate de a crede , nu incerc sa convertesc pe nimeni , ci doar spun ca aveti dreptul de alege unde vreti sa fiti. Dumnezeu a dat omului cel mai infricosator DAR posibil , anume , libertatea de a alege . Va rog sa va ganditi de doua ori inainte de a alege .

  • George PETRINEANU: (24-10-2010 la 07:42)

    Pentru fratello:
    O precizare (de fapt inutila). Nu va erijati in reprezentatul celor care cred in Dumnezeu daca acestia nu v-au delegat raspunderea. Exista oameni echilibrati atat printre credinciosi cat si printre necredincioasi. Primii, credinciosii echilibrati, nu cred, pana la proba contrarie, ca sprijina atitudinea pe care ati prezentat-o in comentarii si in consecinta s-ar putea sa considere ca le faceti un deserviciu. Cum nu aveti, la fel ca si mine, posibilitatea sa va consultati cu sute de mii de persoane credincioase, ar trebui sa fiti mai atent. In ce ma priveste, vorbesc numai in numele meu personal atata vreme cat nu mi-a incredintat nimeni vreun mesaj de transmis. Asa va si fi in continuare.

  • Petru Clej: (24-10-2010 la 14:39)

    Bine ar fi ca „fratello” să gândească de două ori înainte să scrie, pentru că deja s-a făcut de baftă. E complet lipsit de simțul ridicolului.

    Nu mai spun că sfertodoctul „fratello” nu a auzit de dezbaterea fundamentală Predestinare vs Liber arbitru și ca atare unele culte protestante și islamul nu acceptă liberul arbitru.

  • Habotnică anonimă "Doina": (12-1-2011 la 13:34)

    Daca traiati toti desteptii astia pe vremea sf. Stefan cel Mare, n-ar mai fi ridicat nici o biserica sau manastire. Norocul lui ca nu erati nascuti.

  • Petru Clej: (12-1-2011 la 14:07)

    Se pare că „Doina” nu trăiește cu mintea în 2011, ci în secolul XV sau în orice caz nu pare a fi conștientă că au trecut de atunci mai bine de cinci veacuri.

  • Habotnică anonimă "Doina": (12-1-2011 la 14:51)

    ,Numele meu real este Doina. Completarea iti apartine. Ce nu intelegi tu este ca Hristos este acelasi, ieri ,astazi si maine,dar pentru tine este deja prea mult.”Sansa” noastra a romanilor este ca v-ati nascut voi, inteligentii anului 2011. Toti cei care au trait inaintea voastra au fost niste idioti.Eu cred ca nu veti precupetii nici un efort spre luminarea nemului. LA LUPTA TOVARASI, schimbati-va doar salopeta.

  • Petru Clej: (12-1-2011 la 15:01)

    Și înainte de anul 4 sau 5 al erei care-i poartă numele, Christos cine era? Și cum se face că pe vremea lui Ștefan cel Mare teoria acceptată cvasi-universal (Copernic de abia se năștea în 1473) era că Soarele se învârte în jurul Pământului și că Pământul e vechi de vreo 6 – 7000 de ani? Sau dumneavoastră credeți același lucru și azi, pentru că dacă așa credeți atunci într-adevăr sunteți idioată. Și când sunteți bolnavă, unde vă duceți, la preot sau la medic? În final vă întreb: s-a schimbat societatea de pe vremea lui Ștefan cel Mare sau e la fel?

  • George: (16-2-2015 la 21:51)

    De asta ne pedepseste Dumnezeu, pentru ca ne batem joc de sufletele noastre, si ne lasam manipulati de cei care vor distrugerea noastra, inclusiv administratorii acestui site „folositor”. Sunt pentru construirea catedralei mantuirii neamului pentru ca este nevoie de ea. Noi nu avem nimic de luat nici de la catolici, nici de la protestanti, nici de la religiile pagane, nimic, absolut nimic. Ortodoxia este adevarata religie, nu religia care ne este impusa de conducatorul acestei lumi adica diavolul, numita ecumenism. Sunt total impotriva ecumenismului

  • Victor Manta: (18-11-2018 la 22:07)

    18.11.2018

    Primăria Capitalei va aloca încă 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului printr-o nouă rectificare bugetară ce se va dezbate în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de săptămâna viitoare, asta deşi anul acesta au fost oferite mai multe sume de bani pentru construirea edificiului atât de către primării, cât şi de către Guvern.

    În total, numai Primăria Capitalei a acordat anul acesta 35 de milioane de lei din buget pentru Catedrală. Potrivit rectificării bugetare aflate pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, municipalitatea urmează să taie peste 8,8 milioane de lei de la capitolul ordine publică şi siguranţă naţională, din care 2,1 milioane de lei de la Poliţia Locală şi peste 6,6 milioane de la protecţie civilă şi protecţie contra incendiilor (…).

    Sursa.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Zbor deasupra propriului meu cuib

În ultimul timp, viețile noastre se derulau cu repeziciunea bătăilor inimii, între două revederi, ancorate în anticiparea îmbrățișărilor și a...

Închide
3.229.122.112