caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Sarbatoarea Statelor Unite ale Americii

de (2-7-2016)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Intr-o  retrospectiva fugitiva urmarim ca ocaziile rare oferite de locurile vizitate de catre multi artisti au iscat opere nemuritoare, si poate carti de vizita ce ne aduc culoarea si aerul acelor colturi fara ca noi, degustatorii artelor, sa le fi vazut in realitate.

Cum ar fi Italia fara Ceaikovski (Capriciu Italian), pinii din Roma fara Respighi, soarele Meditarenei fara Saint-Saens , St. Petersburg fara valsul lui Johann Strauss jr.: Ramas bun, St. Petersburg ?

In urma cu peste un secol un compozitorul franco-german Jacques Offenbach a vizitat America in iulie 1876, cu ocazia celebrarea a suta de ani de la proclamarea Independentei.
Aceasta vizita l-a impresionat atat de mult incat a dedicat Americii o neuitata bijuterie : Valsul Vulturului American.
Poemul muzical se construieste pe un song de alamuri dominat de linia melodica a instrumentului numit cornet. Cumva acest eveniment muzical anticipeaza o relatie culturala deosebita dintre S.U.A. si Franta (si de ce nu Europa?!), amintind vizita lui George Gershwin la Paris prin punerea in note a unui alt poem simfonic in accente de jazz: Un American la Paris.

 

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Diletantism si dezinformare sau zicerile lui Goagal

Ca orice domeniu si arta culinara are tainele ei, reguli, termeni consacrati.

Închide
3.95.233.107