caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Istorie si actualitate



 

Vasile Roaită – personaj real sau invenție a propagandei comuniste?

de (19-9-2010)
9 ecouri

Utecistul Vasile Roaita a fost asezat postum, mai exact spus dupa 1945, in panteonul martirilor comunisti, alaturi de Donca Simo, Filimon Sarbu, Olga Bancic si Elena Pavel. S-a construit mitul ca a fost ucis in timp ce tragea sirena pentru a anunta intrarea politiei si armatei  in uzinele „Grivita”.

Din cate stiu, a fost o fabricatie, o hiperbola propagandistica. La Plenara CC al PMR din noiembrie-decembrie 1961, Gh. Gheorghiu-Dej insusi avea sa critice aceasta „poveste cu Vasile Roiata”, descris de fostul lider ceferist, primul secretar al partidului, drept un muncitor ca oricare altul.

S-a schimbat atunci numele statiunii „Vasile Roaita” de pe litoral in Eforie-Sud. Sau schimbat nume de strazi, de scoli, de intreprinderi, de cinematografe. Partidul isi reconfectiona istoria, altele erau prioritatile.

Nu se mai auzea la radio imnul semi-oficial menit sa sacralizeze  „sangele lui Roaita” care
cheama-n zare, „spre culmile ce-avem de cucerit”.

Ecouri

  • Vasile Roaita: (20-9-2010 la 03:58)

    Cat de important este personajul Vasile Roaita?
    Atat cat propaganda comunista s-a putut folosi de el!
    Nu este singurul personaj din istoria milenara a
    poporului roman care, fie nu a existat, fie nu a fost
    asa cum l-a prezentat propaganda oficiala, comunista sau nu!…

    Vasile Roaita, in schimb, este atat de important
    pe cat sunteti dispusi sa-l faceti!

  • Petru Clej: (20-9-2010 la 05:13)

    Spălarea pe creier și îndobitocirea populației timp de 45 de ani și jumătățile de adevăr din ultimii 20 fac necesară publicarea unor astfel de articole. S-au văzut chiar în revista ACUM comentarii apologetice la adresa regimului comunist, așa încât articolul lui Vladimir este binevenit.

  • Vasile Roaita: (21-9-2010 la 04:26)

    Dle Clej,

    „spalarea pe creier” de care vorbiti, a creat cateva generatii valoroase; si in comunism, cei care vroiau sa se informeze se puteau informa…
    Noi aveam saptamana ocupata; biblioteca franceza, biblioteca americana, teatru, opera, cinemateca…
    In 1992, Sorin Vieru „descoperea” miscarea Solidaritatea in revista „22”…Noi i-am trimis o caseta cu materiale inregistrate prin aceste biblioteci…Nu stiu cu ce se mai ocupa acum dar, atunci, nu a binevoit sa ne raspunda…
    Generatiile de acum au informatia la indemana; daca s-ar putea face un sondaj comparat, generatia mea ar iesi mai bine…Era mai informata, mai activa, (mai) umana…
    Trebuie pastrate valorile fiecarei societati! Eu nu sunt fiul unui personaj puternic in comunism; datorez acestei epoci cresterea, formarea, viata mea. Cu bune si cu rele!

    Si, veniti voi, revolutionarii lu’ Peste si-mi spuneti ca viata mea de cateva zeci de ani, traita in comunism, are un singur adevar: mi s-a spalat creierul

    De ce nu treceti si acesti 20 de ani care au trecut de la Revolutie pe lista societatilor care exercita un proces, nociv, de manipulare asupra romanilor?

    Pentru ca procesul continua si voi faceti parte din el! Constient sau nu!

    Desi suntem contemporani cu evenimentele derulate din ’90 pana in prezent, cand vad unele reportaje si dezbateri despre ele, nu mai recunosc mare lucru…Cu timpul, propaganda va inlocui realitatea cu povesti rituale iar adevarul va muri odata cu cei care l-au trait!

  • Petru Clej: (21-9-2010 la 06:42)

    Personajul care se ascunde cu lașitate sub aliasul „Vasile Roaită” și-a dat total arama pe față și a început să facă cu nerușinare propagandă comunistă. El sau ea prezintă în mod tipic câteva aspecte „pozitive” ale unei societăți dominată pe durata întregii ei existențe de lucruri rele.

    Introdus cu forța de tancurile sovietice, niciodată legitimat, regimul comunist a purces la confiscarea pe o sacră largă a proprietății private, distrugerea elitei și a clasei de mijloc și înlocuirea ei cu o imbecilocrație („Vasile Roaită” e un exemplu tipic), uciderea a sute de mii de oponenți și întemnițarea a milioane, transformarea țării într-o vastă închisoare, distrugerea patrimoniului, vânzarea de oameni contra valută forte, distrugerea oricărui vestigiu de societate civilă, spălarea pe creier cu asiduitate, politică demografică aberantă, cartelarea alimentelor, privarea populației de lumină și căldură – astea sunt caracteristicile regimului comunist șăudat de propagandistul(a) „Vasile Roaită”.

    Iar dacă ultimii 20 de ani au fost așa cum au fost, răul își are rădăcina tot în perioada comunistă, începând de la conducători care provin din acele vremuri și terminând cu mentalitatea național-comunistă a unora ca „Vasile Roaită” care atârnă ca un pietroi de moară și care nu va dispărea decât odată cu trecerea lor în neființă.

  • Vasile Roaita: (21-9-2010 la 08:14)

    Vasile Roaita, Caprarul Nicolae, Filimon Sarbu sau Burebista, pot semna oricum! Nu are bicio relevanta! Conteaza, doar, ce spun, cum spun si cat spun!

    Dumneavoastra aveti o placa pe care o puneti, de fiecare data!

    Parca sunteti crescut la scoala de postaci a partidului democrat-( liberal )

  • Stefan N. Maier: (21-9-2010 la 08:25)

    Personajul „Vasile Roaita” ne da subiecte de scris, pentru ca alte personaje sa ne acuze de tot felul de pacate capitale. Ma intreb: de ce nu se iau de mana alde Roaita cu alde ceilalti, si sa mearga impreuna la Sfatul Popular, daca se iubesc atata, in numele patimei pe care o afiseaza impotriva ACUM? Pentru ca nici unii nici altii nu produc nimic si de fapt impreuna ar muri de foame?

  • Petru Clej: (21-9-2010 la 14:06)

    Ce mi se pare comic e că mulți dintre detractorii noștri ajung la concluzia că noi suntem propagandiștii lui Băsescu și PDL. Asta arată cât de provinciali pot să fie, că pentru ei orizontul se reduce la a fi pentru sau contra lui Băsescu. Obtuzi mai sunteți, detractorilor…

  • Daniel Macovei: (24-9-2010 la 11:03)

    Domnule Vasile Roaita, mai usurel!

    Daca nu ati fost fiul unui personaj puternic in comunism, datorati acestei epoci cresterea, formarea,viata dumneavoastra cu bune si cu rele. Am trait cam aceeasi perioada dar eu nu recunosc sa ma fi format, educat, crescut pe deplin in aceea epoca. Pur si simplu am continuat sa ma schimb dupa tiparele unei lumi in plina evolutie.

    Dumneavoastra ati atins plafonul de competenta intelectuala. Ati ramas la acea epoca. Vreti cu tot dinadinsul sa pastrati valorile acelei societati. Foarte bine,pastratile,dar nu reactionati violent la observatiile unora care au depasit acest prag si reflectati putin la acuzatiile de manipulare asupra romanilor. Cum sunteti o persoana cultivata cu saptamana plina de bibliotecile franceze, americane, teatru, opera, cinemateca (am uitat ceva?) din acea epoca de aur, priviti putin in prezent si poate veti sparge plafonul.

  • Nucu Pânzaru: (18-3-2015 la 12:26)

    Imi cer scuze de eroare, am vrut sa bifez acordul cu cele expuse, dar scriu de pe un ecran mic si inghesuit si nu am degetelele asa de finute sa nimereasca simbolurile din prima, precum copiii celor care sunt spalati in prezent pe ce a mai ramas din creier!

    Da, cine a vrut sa cunoasca, a putut citi si invata si la comunisti! Un aspect periculos din prezent… se fac reconstituiri si simulari la tv ale unor evenimente importante, si oamenii simpli le iau de bune. Ce sa mai spun de istorie, cand vedem cat de putin a ramas valabil din ce am invatat si am crezut!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sommerstimmung

Oldest, but goldest !

Închide
98.82.120.188