caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Mancarica à la Wolf

de (19-7-2010)
1 ecou

Pentru perioada caniculara sugerez o mancare usoara, dar si plina de savoare.

Neuitatul poet si om de cultura sibian Wolf von Aichelburg numea ghiveciul de  legume “mancarica”, o improvizatie de mai multe ingrediente, inabusite adaugand patrunjel, cimbru proaspat. Tocana de legume in stil meridional o deprinsese in tineretea sa prin anii ’30 ca student in Italia. De altfel era singura reteta pe care o stia si a repetat-o gatindu-si “mancarica” adaptata la conditiile anilor de domiciliu fortat in Baragan si in zona Galati (Maicanesti), in anii ’60.

Atat mie cat si poetului originar din zona Mediasului, Johannes Zultner (actualmente teolog eminent in Bavaria, cat si al contelui Nicolas de Sainte-Agathe ( director de spital in Franta si un fervent luptator anticomunist in anii’80) ne depana amintiri legate de ghiveciul de legume, un fel de “allerlei” vegetarian si care nu are o reteta fixa, fiind posibila oricand si oriunde.

Exista sute de ghiveciuri de legume catalogate pe  regiuni, ingrediente, pe felul in care sunt preparate etc.

Profitand de serile petrecute in compania lui Wolf von Aichelburg in Romania, Franta, Elvetia si Germania si de amintirea unui bun ghiveci de legume preparat numai din legume proaspete refac o reteta ca modest semn omagial celui ce reprezinta un nume ilustru in cultura universala.

Ingrediente

2 morcovi curatati si taiati in rondele nu prea subtiri

1 ceapa mijlocie, taiata marunt

2 ardei grasi taiati in cuburi mici

1 dovlecel

1 vanata taiata in cuburi nu prea mici

6-7 catei de usturoi curatati si stropsiti cu furculita

6-7 rosii copate in prealabil la cuptor sau pe gratar ( Wolf imi spunea ca rosiile puse pe un gratar cu flacari domoale dau un gust special rosiilor)

1 conopida desfacuta in buchete nu prea mici

1 varf de cutit ardei iute pisat

ulei vegetal sau de masline

sare dupa gust

piper

patrunjel proaspat

cimbru proaspat

foi de dafin

Metoda de preparare

Vanata taiata in cuburi si presarata cu sare se lasa pe un servet 10-15 minute.

Intr-un tigae de Teflon sau intr-un tuci de fonta caliti ceapa, frunzele de dafin, morcovii, ardeiul gras.

Dupa 5 minute adaugati dovlecelul, conopida, usturoiul si cuburile de vanata.

Dupa alte 10 minute transferati amestecul intr-o tava de Jena sau intr-o cratita, dispunand rosiile coapte, sarea si piperul. Puneti verdeata (patrunjelul, cimbrul). Acoperiti tava sau cratita si o lasati 20-30 minute la cuptor.

A se servi cu mamaliga sau cu cartofi fierti,

PS Daca e prea greu sa pregatiti rosiile la gratar sau in cuptor puteti folosi o conserva de rosii intregi in bulion. Sugerez totodata busuiocul proaspat jntru completarea notei gustative.

Ecouri

  • miha-miki: (26-7-2010 la 12:19)

    DEja „imi ploua „in gura „citind aceasta minunata reteta, indata ,ce inchei computerul ,voi da fuga la bucatarie, s-o prepar cu legume „cu gust ” si „miros”, din Romania.Multam fain autorului pentru inspitatie chiar nu stiam ce sa pregatesc astazi familiei.(noroc ca mi-am adus astazi de la tara de la bunica cimbrul proaspat,m-a salvat…!).



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Carte din exil în tiparul matricii stilistice blagiene

Ca de fiecare dată în poeziile sale, Theodor Damian ne uimeşte cu ineditul exprimărilor pline de substanţă şi de încărcătură...

Închide
34.231.180.210