caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Lanterna lui Jack

de (1-11-2009)

31 octombrie surprinde printr-o îngemănare de semnificaţii pe care nu încerc să le dezvolt in cele cateva rânduri ale unei rubrici culinare.

Poate pare ridicol, însă nu mă sfiiesc să invoc experienţele noastre din copilăria la sat ce au ceva în comun cu Halloween-ul fie el de origine celtică, ori niponă etc.

Bostanul, dovleacul au fost mereu la îndemâna copiilor îndrumaţi de bunici în confecţionarea de lampioane hazlii ce luminau uliţele uitate ale spaţiului rural.

M-a cuprins râsul văzând că astăzi supermarketurile vând truse de unelte-cuţite special destinate confecţionării unui felinar din dovleac.

Aş atribui simbolul sărbătorii de Halloween toamnei rodnice, a bunăstării.

Preiau această conotaţie tocmai de la ameroindieni ce privesc toamna nu ca pe un lament de tip european, ci ca pe o victorie a verii întemniţate în roadele naturii.
Nu mi-aş fi imaginat că dovleacul constituie o sursă gastronomică diversificată: supe, feluri principale, deserturi si chiar inghetata, cafea cu aromă de dovleac.

Minestrone de dovleac

Ingrediente:

1 dovleac obişnuit sau de preferinţă din cei de copt ( În România dovlecii obişnuiţi nu sunt consideraţi comestibili, se preferă cei numiţi bostani de copt, cu coaja gri, albăstruie. În SUA şi în Canada, dovlecii obişnuiţi sunt, cum menţionam mai sus, un ingredient consacrat în elaborarea a sute de mâncăruri )
2 morcovi
1 ţelină radacină
1 patrunjel radacină
200 gr fasole verde
1 conserva rosii in bullion (250 g)
500 g carne de supa cu os
2 căţei de usturoi mărunţiţi cu cuţitul
verdeaţa pentru supă
1 ceapă mare curaţată şi tăiată mărunt
2 foi de dafin
½ jum de lingurită de tumeric (mirodenie din India)
1 vârf de cuţit boia dulce de ardei
2 l de apă
Sare, piper
2 linguri de ulei
(opţional 50 gr afumatură de porc)
(opţional o cupă de paste mici )
Preparare: Dovleacul(bostanul) se taie in doua, se inlatură miezul cu seminţele asemenea unui pepene galben, dupa care se curaţă de coajă şi se taie in cuburi mijlocii(2-3 cm).
Carnea o fiebeţi inainte cu ceapa si foaia de dafin pănă când se înmoaie.
Strecuraţi lichidul, tăiaţi carnea în bucăţele.
Într-un vas de fontă sau o oală mai mare puneţi uleiul în care prăjiţi toate legumele(plus roşiile în suc propriu). Adaugaţi după 5 minute tumericul şi usturoiul, după alte câteva minute zeama de la carne şi lăsaţi să fiarbă cam o jumatate de oră. Adaugaţi carnea la urmă şi pastele deja fierte înainte (al dente).

Gulaş Halloween

Ofer acest titlu de reţetă ca un exercitiu al talentului, al creativităţii cititorilor.

Luaţi un dovleac de mărime mijlocie, secţionaţi partea de deasupra, la mai mai mult de trei sferturi din înălţimea dovleacului, obtinând un fel de capac (ca de oala, un fel de tichie). Scoateţi miezul, seminţele si ungeţi interiorul cu ulei de măsline.

Introduceţi un gulaş preparat în avans în dovleac. Gulaşul nu trebuie gătit în întregime, deoarece acesta va continua să fiarbă în cuptor.

Aşezaţi dovleacul pe o tavă de metal sau de sticlă Jena (Pirex) şi îl lăsaţi timp de vreo două ore în cuptor.

Placintă de dovleac

Ingrediente:
200 gr brânză Phildadelphia (cream cheese) lasata la temperature camerei
300 gr bucati de dovleac curatate si fierte bine (asemenea cartofilor pentru piuree)
250 gr zahar tos alb
1/4 lingurita de sare
1 ou plus 2 galbenusuri, batute lejer
250 ml cremea lichida de frisca
125 gr unt topit
1 lingurita de extract de vanilie
1/2 lingurita de praf de scortisoara
1/4 lingurita de ghimbir praf, optional
1 aluat de placintă (300gr)

Preparare: Amestecaţi uşor brânza-cremă cu mixerul, adăugaţi bucaţile de dovleac, sarea şi zahărul, ouăle deja amestecate şi crema de friscă, apoi untul topit şi la urmă scorţişoara şi ghimbirul şi omogenizaţi amestecul.

Aluatul dispus pe o forma de tartă(rotundă) trebuie copt (10 minute în cuptor) înainte de a adăuga amestecul de mai sus. Asezaţi-l in forma cu aluatul de tartă şi lăsaţi în cuptorul încins timp de 50 minute. După aceea lăsaţi să se răcească si la servire puteţi adăuga frişcă ori câteva cireşe de Marasquino.

Reţeta de desert nu-mi aparţine, este prelută din
bucătăria nordamericană.

PS De Halloween restaurantele, supermarketurile, băncile şa au împărţit copiilor dulciuri, ciocolată şi mici cadouri. Copiii mascaţi, deghizaţi în Spiderman, Batman etc merg din casă în casă cu o galetuşă, pungă întrebând: Trick or Treat, un altfel de primiţi colindul al timpurilor de la satele române. Angajat într-o acţiune promotională şi de caritate într-un supermarket din Virginia (alături de o echipă de patiseri, bucătari) am îndrumat copiii şi chiar adulţii în a prepara o pizza sau în a decora mici prăjituri cu tematica Halloween-ului. Am primit cadou câteva prăjiturele din partea copiilor creativi pe care le transmit mai departe cititorului prin imaginea jpeg alăturată articolului meu.

Ecouri

  • Andrea Ghita: (1-11-2009 la 00:00)

    Un articol interesant si retetele asijderea. Si noi, in copilarie, faceam „capete de om din bostan”… In prezent, dupa cum observati, sunt tot mai multi oameni cu „cap de bostan”.
    Oare cum poti sa-ti dai seama daca un bostan e dulce si pastos dupa ce l-ai copt sau fad si atos ? Sau e o chestiune de tehnologie a coptului?

  • florin predescu: (1-11-2009 la 00:00)

    @Andrea Sectioneaza un capac la mai mult de trei sferturi din inaltimea dovleacului.
    Scoateti semintele si continutul golind dovleacul.
    Repuneti capacul si asezati dovleacul pe o tava si dispuneti-l in cuptorul incins.
    Lasati-l cam 50 minute, daca e mai mic. Daca e foarte mare pana la doua ore.
    Daca furculita intra usor, inseamna ca e copt.
    Unii folosesc termometre speciale superelectronizate. Nu am folosit niciodata.
    Mai simplu e sa tai dovleacul in felii (in lungime) ca de pepene si le pui intr-o tava cu putina apa si asezati-le cu partea carnoasa in jos.
    Apa va pastra textura mult mai frageda si nu se va arde.
    Si in acest caz folosirea furcultitei nu da gres.
    Am uitat sa precizez ca temperatura cuptorului sa fie de 450°F/230°C.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Minoritarii autohtoni din Ucraina se unesc contra măsurilor de ucrainizare forţată

Ion Popescu (primul din stânga) cooperează cu rușii și ungurii din UcrainaÎn urma tratativelor intense purtate în ultimul timp cu...

Închide
18.117.71.102