caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Minoritarii autohtoni din Ucraina se unesc contra măsurilor de ucrainizare forţată

de (31-10-2009)
Ion Popescu (primul din stânga) cooperează cu rușii și ungurii din UcrainaIon Popescu (primul din stânga) cooperează cu rușii și ungurii din Ucraina

În urma tratativelor intense purtate în ultimul timp cu liderii comunităţilor ruse şi maghiare din Ucraina (parteneri ai Partidului Regiunilor) în vederea apărării învăţământului în limba maternă, conducerea Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina” a semnat în ziua de 23 octombrie a.c. la Kiev un Acord de colaborare cu Organizaţia panucraineană „Mişcarea populară de apărare a drepturilor vorbitorilor de limba rusă din Ucraina” şi cu Uniunea Democratică a Maghiarilor din Ucraina.

Din partea comunităţii româneşti la semnarea documentelor finale, pregătite de Secretariatul executiv al Uniunii, au participat Preşedintele Comunităţii, domnul Ion Popescu, deputat în Rada Supremă a Ucrainei, Vasile Tărâţeanu, preşedintele Senatului Uniunii şi doamna Aurica Bojescu, secretar responsabil.

Din partea comunităţii ruse Acordul a fost semnat de Vadim Kolesnicenko, deputat în Rada Supremă a Ucrainei, iar din partea comunităţii maghiare de domnul Iştvan Gaidoş, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, primar al oraşului Beregovo, asistat fiind şi domnii Tibor Vass, preşedintele Partidului Democrat Maghiar din Ucraina şi de Mihail Tovt, preşedinte de onoare al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, fost deputat în Parlamentul Ucrainei în legislatura 1998-2002.

Acordul de colaborare a fost semnat în urma deciziei luate în timpul şedinţei în deplasare la Ismail, regiunea Odesa a Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina” la care au fost abordate problemele cu care se confruntă comunitatea românească din Ucraina în urma politicii de deznaţionalizare a minorităţilor naţionale promovate de unele forţe politice ucrainene aflate la putere.

Astfel, printre principalele scopuri prevăzute în Acordul de colaborare şi sprijin reciproc semnat se numără: păstrarea identităţii naţionale a tuturor minoritarilor naţionale din Ucraina, adoptarea unor măsuri comune în direcţia apărării şi promovării limbilor materne ale comunităţilor ruse, române şi maghiare din Ucraina, păstrarea şi dezvoltarea reţelei de învăţământ în limba maternă – română, rusă şi maghiară, întreprinderea unor acţiuni comune în vederea anulării actelor şi hotărârilor discriminatorii ale Ministerului Învăţământului din Ucraina, care ţintesc la lichidarea treptată a învăţământul primar, mediu şi superior în limba maternă a comunităţilor româneşti, maghiare şi ruse din Ucraina.

Următoarea şedinţă a Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” va avea loc în regiunea Transcarpatică pe 7 noiembrie, în cadrul căreea va fi discutatată situaţia învăţământului în limba romănă din Ucraina, formele şi metodele de opunere contra măsurilor de ucrainizare forţată a minorităţilor de către guvernul portocaliu de la Kiev.

Ion Popescu este deputat în Rada Supremă a Ucrainei din partea Partidului Regiunilor, condus de fostul premier și actual candidat la președinție, Viktor Ianukovici

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un eșec usturător și binemeritat pentru Ion Coja

Visele deșarte ale lui Ion CojaPentru Ion Coja, cel care are trista distincție de a fi cel mai înverșunat negaționist...

Închide
18.219.236.62