caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Impresii de calatorie



 

Portugalia: Un week-end printre livezi de portocali şi dealuri cu viţă-de-vie

de (22-3-2009)
Înconjurată de vie, Quinta Nova da Nossa Senhora do Carmo priveşte spre DouroÎnconjurată de vie, Quinta Nova da Nossa Senhora do Carmo priveşte spre Douro

Drumul sinuos de-a lungul fluviului Douro ne duce încet-încet spre podgoria Quinta Nova da Nossa Senhora do Carmo, în peisajul deja celebru “premiat” cu titlul de Patrimoniu Mondial de către Unesco.

Aproape de localitatea Pinhão, Douro face o curbă iar şoseaua se îngustează şi încep să urcăm pe serpentine ameţitoare până ajungem, în sfârşit la destinaţie. Pierdută printre dealurile terasate pline de viţă de vie, optzeci de mii de hectare plantate, după cum aveam să aflăm de la gazda noastră, Paula Sousa, Directoare de Marketing.

Pe întuneric nu vedem decât cerul înstelat deasupra noastră. Tăcerea nopţii este sfâşiată din când în când de motorul vreunei maşini la câţiva kilometri distanţă. După o primă degustare de vin însoţită de aperitivele obişnuite: brânzeturi şi mezeluri din regiune, ne retragem în camera mobilată tradiţional, cu mobile din lemn masiv. Remarc lipsa televizorului, dar frumuseţea dimprejur mă va face să uit timp de două zile de ecranul cenuşiu şi de lume, şi de toate.

După un mic-dejun reconfortant şi compus din produse ale podgoriei, printre care dulceţuri de struguri, gutui şi smochine şi suc de portocale proaspăt cules, programul intens din ziua următoare începe cu un tur al podgoriei. Ne urează o zi bună, cu simpatia şi simplitatea familiilor bune, chiar administratoarea podgoriei, Luísa Amorim, îmbracată în blugi şi cu o pereche de cizme. Tot ea ne dezvăluie secretul succesului: “În industria vinului nu poţi răzbaţi fără să te murdăreşti sub unghii”.

Urcat în spatele furgonetei conduse de doamna Ana, nici nu-mi imaginez senzaţiile tari ce mă aşteaptă. Drumurile strâmte şi abrupte din piatră bătută de vreme îmi zdruncină tot corpul iar curbele strânse îmi dau emoţii. Nu mă linişteşte decât gândul că patronul podgoriei, cunoscutul industriaş Américo Amorim, nu acceptă să meargă cu maşina printre vii decât condus de Ana.

Pe traseu ne oprim câteva clipe să vizităm capela dedicată protectoarei marinarilor, Nossa Senhora do Carmo. Figura blajină a Sfintei Fecioare ne priveşte ocrotitor de la înălţimea piedestalului. Sculptura din granit este atât de grea încât e nevoie de opt bărbaţi bine hrăniţi pentru a o urni din loc. Tocmai de aceea a şi reuşit să scape de la o tentativă de furt.

Ne continuăm drumul pe terasele cu viţă-de-vie şi ne oprim la trei livezi cu portocali datând din secolul al XVIII-lea. Delimitate cu ziduri din pietre, livezile aveau o poartă de intrare bine păzită. Porţile sunt, astăzi, larg deschise, iar portocalii plini de fructe te îmbie să le culegi rodul zemos şi dulce. La marginea uneia dintre livezi se mai află, încă, unul dintre stâlpii de demarcaj plasaţi acum două sute cincizeci de ani la ordinul Marchizului de Pombal pentru a delimita prima Regiune Vinicolă Demarcată din lume.

Următorul popas îl facem în Livada Africană, numită astfel datorită temperaturilor de până la patruzeci şi cinci de grade care se pot simţi aici pe timpul verii. Dar tocmai aceste condiţii micro-climatice unice dau specificul regiunii şi celebrului vin de Porto. Strugurii produşi aici au condiţii de neimitat: sunt crescuţi în terase pe terenuri şistoase şi supuşi la temperaturi înalte, ziua şi scăzute, noaptea.

Pauza de prânz devine un prilej pentru a degusta bunătăţile regiunii şi, mai ales, vinurile podgoriei. Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo a hotărât să utilizeze strugurii folosiţi în mod tradiţional la producerea vinului de Porto – un vin licoros obţinut prin oprirea fermentaţiei prin adăugarea de rachiu –, pentru a produce vin de masă, iar rezultatele au fost recunoscute prin premiile obţinute la concursuri internaţionale.

Dar nu numai vinurile au primit elogii internaţionale, ci şi întreaga podgorie şi oferta ei turistică. Turismo viti-vinicol este la modă în Portugalia, iar produsele oferite sunt din ce în ce mai diversificate şi mai inovatoare: de la tratamente Spa cu produse din vin, la participarea la culegerea strugurilor şi la stoarcerea lor prin metoda tradiţională a călcatului în picioare.

Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo a primit de curând Premiul “Best Wine Tourism Award 2009”, la categoria Artă şi Cultură, graţie celui mai proaspăt proiect al său: restaurarea gării din localitatea Pinhão. Proiectul cuprinde un muzeu al vinului constituit din piese de colecţie aparţinând familiei Amorim, un magazin de vinuri, o sală de protocol unde sunt organizate degustări de vinuri, ceremonii de gală şi alte evenimente.

Ne-am deplasat şi noi până la gara din Pinhão, dar cu barca: tradiţionala barcă “rabelo” care transporta deunăzi butoaiele mustind cu vin de Porto. După o vizită la muzeul organizat în fostele case ale funcţionarilor gării şi o nouă degustare de vin în salonul de gală, întoarcerea am făcut-o, cum era şi firesc, cu trenul: o plimbare scurtă de numai zece minute, de-a lungul firului nostru conducător: fluviul Douro.

Duminca se anunţa la fel de animată. Dimineaţa ne aştepta o nouă aventură: dotaţi cu aparate GPS am pornit în căutarea comorii. Conceput ca o activitate ludică, “Winecatching” este un joc de orientare turistică pe proprietatea podgoriei cu ajutorul tehnologiei de localizare prin satelit. Individual sau pe echipe, participanţii sunt invitaţi să descopere cu ajutorul GPS-ului mai multe locuri unde se află ascunse recipiente conţinând dopuri de plută. Nu uitaţi să le luaţi cu dumneavoastră, pentru că ele vor dovedi că aţi trecut prin punctele obligatorii iar la sfârşitul parcursului veţi putea câştiga un premiu “simpatic”.

Activităţile organizate la podgoria Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo mai includ plimbări pe jos pe câteva trasee marcate, dintre care cel mai lung se poate întinde pe doisprezece kilometri.

Dar dacă nu vă arde de aventură şi mers pe jos, tolăniţi-vă pur şi simplu la soare, cu privirea pierdută în peisajul magnific de pe valea Douro-lui sau răcoriţi-vă în piscina atârnată, parcă, pe dealurile cu viţe-de-vie.

_________________
Fişă tehnică:

Hotel Rural Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo
(11 camere de oaspeţi)
Quinta Nova
5085-222 Covas do Douro
Portugalia
www.quintanova.com
GPS: N 41 09’ 43’’; W 07 35’ 45’’

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Premierul Ungariei își anunță retragerea din funcție

Ferenc Gyurcsány nu se agață de putereAnunţul premierului Ungariei, făcut la congresul socialiştilor – partid de guvernământ din 2002 –...

Închide
18.191.44.145