Bernard Madoff, investitorul acuzat de fraude financiare de 50 de miliarde de dolari, a plătit o cauțiune de 10 milioane de dolari și se află în arest la domiciliu în așteptarea cercetării penale de către procurorii din Statele Unite. În urma acestei fraude au suferit pierderi instituții financiare din lumea întreagă.
1. Cum a fost posibil așa ceva? Unde a fost Securities Commission (SEC)?
Frauda a fost posibilă ca rezultat al lăcomiei oamenilor și dorința de a crede în posibilitatea profiturilor extraordinare. Toți suntem optimiști prin natura noastră și ezităm să punem capăt unei astfel de petreceri când ne simțim așa de bine. Faptul că Madoff era o persoană respectabilă în cercurile financiare i-a ușurat păcălirea investitorilor. Sigur că SEC are o parte importantă din vină, deoarece nu au sesizat de loc ce se întâmplă. Pentru aceasta cineva va trebui să răspundă.
2. Este posibil să mai apară cazuri similare în perioada următoare?
În mod clar, frauda este o parte a exceselor pieței – n-aș fi surprins dacă se descoperă și alte cazuri în următoarele săptămâni și luni. Asta e valabil mai ales pentru sectoarele nereglementate, cum ar fi așa numitele „hedgefunds”… În același timp, frauda finaniară există de când lumea și nu va dispărea niciodată.
3. Pot avea loc în România fenomene similare (bineînțeles, pastrând proporțiile)?
Bineînțeles, de fapt au și avut loc: Caritas și FNI. Acestea sunt unele din cele mai mari fraude în istoria finanțelor. Ele s-au desfășurat pe fondul unui cadru de reglementare extrem de lax, combinat cu lipsa de sofisticare a investitorilor. Astfel de condiții există, în mare măsură, și astăzi.
Domnule Matei Paun,
Nu cred ca lacomia oamenilor a dus, in primul rand, la aceasta megafrauda, ci faptul ca SEC, asa cum ati remarcat chiar Dv., nu si-a facut datoria. Oameni lacomi vor exista intotdeauna dar cu mecanisme de control eficiente asemenea fraude pot fi evitate sau macar diminuate consecintele.