caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Berlusconi la a treia strigare – va fi cea buna?

de (21-4-2008)

Sivio Berlusconi se pregateste sa revina la putere dupa doi ani in opozitie, ca urmare a victoriei nete din recentele alegeri parlamentare.

Alianta de centru-dreapta condusa de magnatul Berlusconi va detine o majoritate confortabila in ambele camere ale parlamentului.

Alegerile au adus in premiera o structura simplificata a celor doua camere: doar sase partide – numar record de mic – vor avea reprezentare parlamentara.

Pentru prima oara in istoria postbelica a Italiei niciun partid comunist sau socialist nu intra in parlament.

Cele mai mari doua partide, Poporul Libertatii, condus de Berlusconi si Partidul Democrat (centru-stanga), condus de Walter Veltroni, au obtinut impreuna peste 70% din voturi si peste 80% din mandate, situatie nemaiintalnita din 1976, cand scena politica era dominata de Partidul Crestin Democrat si Partidul Comunist.

Din alianta condusa de Berlusconi mai fac parte Liga Nord si Miscarea pentru Autonomie a Sudului, doua partide autonomiste, reprezentand insa regiuni cu teluri antagoniste.

Walter Veltroni va avea ca aliat in opozitie Partidul Italia Valorilor, iar al saselea partid reprezentat in parlament va fi Uniunea Centrului.

Berlusconi a mai fost de doua ori prim ministru: in 1994 si intre 2001 si 2006, dar de data aceasta are putine motive de triumfalism.

Italia e pe cale sa devina, daca nu cumva a si devenit, noul “om bolnav al Europei”. O economie stagnanta, o datorie publica ce depaseste produsul intern brut, tensiuni generate de imigratie sunt doar cateva dintre problemele cu care se va confrunta foarte rapid noul-vechi lider al Italiei.

Chiar daca Berlusconi are o majoritate confortabila, el nu va putea guverna singur, caci aliatii sai din Liga Nord vor detine balanta puterii in ambele camere.

Liderul Ligii Nord, Umberto Bossi, l-a daramat deja odata de la putere pe Berlusconi in 1994 si, desi acum si-a mai moderat din stridenta discursului, ramane totusi un politician populist si imprevizibil.

Liga Nord s-a aflat in primele randuri ale demonstratiilor anti-imigratie generate de uciderea in octombrie trecut la Roma a Giovannei Reggiani, omor pentru care este judecat cetateanul roman Nicolae Romulus Mailat.

Berlusconi a promis sa lupte impotriva imigratiei ilegale, dar presiunea asupra peninsulei italiene este tot mai mare, mai ales din partea celor veniti din sud, de pe continentul African.

Apoi, reforme ale sistemului de pensii, cu tot mai putini contribuitori si tot mai multi beneficiari, data fiind imbatranirea populatiei, s-au mai incercat, dar rezistenta sindicatelor a limitat amploarea lor.

In sfarsit, revine mult discutatul conflict de interese: Berlusconi va fi nu numai prim ministru, dar el este si cel mai bogat om din Italia, fiind printre altele, patronul trustului media Fininvest care detine majoritatea principalelor canale media din peninsula.

Anchetat si judecat pentru acuzatii de coruptie, dar niciodata condamnat, Berlusconi nu a reusit niciodata sa se scuture de suspiciunea ca foloseste, intr-o anumita masura, pozitia in stat pentru a-si promova interesele de afaceri.

Opinia publica din Italia pare sa doreasca o ruptura cu trecutul si politici care sa scoata tara din declinul lent, dar inexorabil, care s-a instalat in ultimii 20 de ani.

Berlusconi a promis deja de doua ori in ultimii 15 ani aceasta ruptura. Se va tine oare de cuvant de data aceasta?

Ecouri

  • Nelutiu: (21-4-2008 la 00:00)

    Voi incepe cu un traditional Hristos a inviat si cu faptul ca articolul dumnevoastra e unul desebit, atat ca structurare cat si tematica. Scriu asta din simplu motiv, mai exact, desteptarea electoratului italian, prin crearea unui curent centru-dreapta, curent care ar putea fi utilizat ca model si pentru Romania! In ’89 exista Parlamentul Republicii Moldova, ale carui sedinte le urmaream pana la orele 2-4 dimineata si ma rugam lui Dumnezeu; sa avem si noi ceva similar! N-a fost sa fie, Moscova detinand puterea aproape absoluta, iar noi am ramas doar cu visele! Sincer, ma bucura alegerea alternativei centru-dreapta facuta de fratii latini! Sarbatori cu bine, sanatate!

  • Petru Clej: (21-4-2008 la 00:00)

    Stimate Nelutiu, Berlusconi nu e un politician nou si nici nu are un palmares prea pozitiv la guvernare, cum nu au nici rivalii sai de centru-stanga.

    In rest, v-as sfatui sa asteptati sa vedeti ce atitudine au „fratii latini” ai noii guvernari fata de imigrantii din Romania. S-ar putea sa nu va placa.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pe o tema de Bianca Marcovici

ma uit la femeie ascunsa in pantofi se intinde pana la stele urcand intr-o viceversa la marginea absentei unde o...

Închide
18.191.165.149