caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Para – idei şi concepte diferite

de (4-8-2014)

 
Iată un fruct despre care putem spune că e aromat şi zemos, că are prin forma lui conotaţii erotice, că e simbolul abundenţei sau al toamnelor bogate, că semnifică armonia… Artiştii plastici i-au conferit şi diverse interpretări literale sau figurative, introducîndu-i imaginea în realismul metaforic. Evident, există o imensă varietate de stiluri şi subiecte în care para e pictată, pentru a servi ideia, în concepte diferite, uneori paradoxale.

Samuel Bak

Samuel Bak

La Samuel Bak, un consacrat artist conceptual cu elemente de post modernism, supravieţuitor al holocaustului, para evocă pierderea tragică a paradisului copilăriei. Simboluri ale ghetoului sau crematoriului semnifică indiferenţa omenirii la tragedia războiului şi genocidului. Para se desface ca o metaforă contradictorie, sugerînd dezintegrarea creaţiei şi chiar dezumanizarea omului. Alături de alte imagini, precum piesele de şah risipite, păsările de lemn sau caii metafizici, para este prezentă în mai toate pînzele sale suprarealiste ca un memento absolut.

Alexandru Ciucurencu

Alexandru Ciucurencu

Un alt pictor mare, maestrul Alexandru Ciucurencu, cunoscut ca un foarte bun creator de atmosfera, a folosit perele în unele compoziţii geometrizate, naturi statice care se remarcă prin armonie coloristică, dar şi prin expresivitate. Considerat postimpresionist, el foloseşte fructele într-o aparenţă naturală combinată cu elemente de stilizare. Limbajul său artistic devine astfel universal, păstrînd însă însemnele şi valorile locale, pe care le valorifică constant.

Moni Leibovici

Moni Leibovici

Moni Leibovici pictează para ca pe un personaj central. Cu precizie şi claritate. Stilul său este hiperrealist. Tehnica de lucru recurge la rigoare şi disciplină, de la alegerea culorilor şi pînă la redarea celor mai mici amănunte. Prin jocul intensităţii luminii şi al umbrelor, el obţine o semi – transparenţă a obiectului. Uneori, aceasta conferă o patină de vechime aureolată de un respect aproape mistic pentru exactitate.

În numeroase alte interpretări, para e folosită ca metaforă, ca element decorativ, ca alegorie umană sau, pur şi simplu, ca fruct cu formă şi liniile curate, care se bucură de frumuseţea să senzuală şi estetică.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cu degetul pe rană (ziceri)

Calitatea ecoului depinde şi de cea a sunetului original. // Oh, de câte ori cumpărăm tabloul numai pentru că ne...

Închide
3.135.207.252