caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Romania in Europa sau Europa in Romania (4)

de (8-10-2007)

Teatrul politic romanesc deruleaza scenografia aceluiasi bazar din care poporul iese cu refuzul de a mai viziona spectacolul dezgustator al catavencilor.
Intrarea in Europa amplifica in continuare cresterea costului vietii in Romania si implicit nemultumirea maselor.
Neputinta asigurarii unui trai decent a generat un exod crescand al romanilor catre alte meleaguri.
Migrarea fortelor de munca creeaza noi conflicte, tragedii familiale si mutatii sociale in fata carora guvernarea actuala ramane impasibila.
Plecarea la munca nu reprezinta o emigrare propriu-zisa. Europa vestica e pe departe a fi generoasa …. Romanii sunt catalogati ca infractori indezirabili, muncile disponibile sunt platite sub salariile tarilor gazde, altii cad victime diferitelor retele de traficanti etc.
Atat cei plecati cat si cei ramasi traiesc tragedii, neimpliniri si chiar mai mult.
Doua morti au socat opinia publica si vorbesc de la sine.
Un baiat de 12 ani s-a spanzurat la primirea vestii ca propria-i mama a decis sa se reintoarca la munca in Italia. In mintea lui de inger chinuit nu ideea banilor castigati in Italia si nici o viata materiala mai buna l-au cucerit neputand anula singuratatea cu abuzurile ei si mai ales absenta caldurii materne.
Stefan Ciurea, elev in clasa a V-a a unei scoli argesene a lasat in urma o scrisoare catre mama, dar si un avertisment in numele a 60 000 de copii romani ai caror parinti se afla in strainatate la munca. Toti acesti copii sunt lasati in grija bunicilor, a rudelor, a vecinilor etc.
Oare Iliescu si toti asa zisi reformatori politici, oligarhii obezi de huzurul oferit de catre noua era a coruptiei si a abuzului au citit aceasta scrisoare? „Imi pare rau ca ne despartim certati. Cu inmormantarea mea nu o sa aveti probleme pentru ca vine omul ala cu banii pe lemne. Sora-mea, tu sa te tii de scoala. Mama, tu sa ai grija de tine ca lumea e rea. Sa aveti grija de catel.”
Un al doilea caz la fel de tragic escaladeaza apogeul disperarii. Marian Mirita si-a dat foc in fata sediului Subdelegatiei Guvernului din Castellon, Spania. Conform stirii de pe www.hotnews.ro cel autoincendiat este si victima unei organizatii mafiote:
”Drama lui, in afara de nesolidaritate, arata marele cancer al mafiilor care fac trafic nepedepsite, adesea cu complicitatea functionarilor corupti. A pune capat incheierii de contracte ilegale cu imigrantii este la fel de important cu a taia din radacina activitatea criminala a escrocilor.”
Victimele sunt rezultatul deteriorarii vietii si nu se intrevad in curand sanse de schimbare.
Inchiderea fabricilor, scaderea productiei agricole, proasta salarizare si costul ridicat al vietii ii determina pe cei mai multi dintre romani sa spere la salarii mai bune in strainatate. Tarile occidentale stiu sa profite din plin de foamea celor in cautarea unui job si nu critica exploatarea fortelor de munca, de faptul ca dorm pe unde apuca, de plata proasta si de tratamentul aspru, ziua de munca prelungindu-se la peste 12 ore.
Italienii, germanii, englezii sesizeaza doar infractiunile si crimele romanilor si ale celor plecati din tara, fara a face o distinctie clara, nu amintesc de avantajele folosirii mainii de lucru ieftine. Daca au acceptat intrarea Romaniei in Europa ar trebui sa accepte si exodul nelimitat al doritorilor de o viata mai buna. Sa nu uitam ca printre „infractori” sunt zeci de asistente medicale, profesori, ingineri, informaticieni, medici, platiti la fel de prost, sub media salariilor europene. Cunosc medici plecati in Franta (neuropsihiatri), platiti la cel mult 1500.00 Euro pe luna.
Defrisarea muntilor si saracirea acuta tind sa readuca in actualitate versurile:
„Muntii nostri aur poarta, Noi cersim din poarta-n poarta”

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cînd unu plus unu fac NOI – prezentare de carte

Scenariul marital e bine cunoscut: topiţi unul dupã celãlalt, ne urcãm în trenul dragostei, oprindu-ne într-o zi în gara cãsãtoriei....

Închide
13.58.40.171