caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Lumea e o scenă (Teatrul în pictură)

de (8-6-2013)
2 ecouri

 
O definiţie a teatrului nu aş risca… E destul că pentru noi teatrul înseamnă spectacole în care actorii reprezintă personaje privite de către public din afară, într-un timp şi spaţiu bine delimitat. Există teatru de comedie, de dramă, de pantomimă, tragi-comedie, teatrul absurdului, improvizaţii, stand up, spectacole concerte, de operetă, operă, teatru de umbre, de marionete, de stradă etc. Fapt este că acum există facultatea de teatru şi istoria artelor (interesantă apropiere) şi că teatrul are un rol important în proiecte educaţionale, în dramo-terapie, în artele independente.

Auguste Renoir

Auguste Renoir

Apropierea artiştilor plastici de teatru este aşadar firească şi ilustrarea acestuia în lucrările lor era de aşteptat. Înfăţişat uneori că o oglinda socială, purtător de spirit şi mesaj, alteori romantic şi emoţional sau satiric distractiv, credincios formulei cu „o mie de feţe”, teatrul a prilejuit tot atâtea faţete la îndemâna artiştilor plastici.

Eva Gonzales, O lojă la teatrul italian

Eva Gonzales, O lojă la teatrul italian

Eva Gonzales a fost eleva pictorului Eduard Manet, una din cele trei pictoriţe franţuzoaice impresioniste alături de mai cunoscutele Mary Cassatt şi Berthe Morisot. Tabloul ei „O lojă la teatrul italian” este expus la Muzeul Orsay din Paris.

Jean Béraud, Reprezentaţie la Teatrul de varietăţi

Jean Béraud, Reprezentaţie la Teatrul de varietăţi

Iată şi o pânză de Jean Béraud, şi el impresionist dar de altă factură. Subtil satiric, discret umorist, s-a inspirat din viaţa parizienilor în perioada Belle Epoque. Tabloul lui „Reprezentaţie la Teatrul de varietăţi” ilustrează perfect concepţia sa.

Vladimir Kozlov

Vladimir Kozlov

O cu totul altă interpretare are pictorul Vladimir Kozlov. El şi-a stilizat personajele, le-a pictat în mai multe planuri suprapuse în care figurează diverse momente ale existenţei, punându-le să apară pe o scenă imaginară. El introduce conceptul spiritual în spectacol şi, implicit, în pictură, conferind culorii un rol de focalizare şi exploraţie.

Ana Zarnitzki

Ana Zarnitzki

În sfârşit, israelianca Ana Zarnitzki sintetizează parcă rolul teatrului în cotidian, înfăţişând diferite aspecte ale scenei şi ale vieţii. Tabloul ei exprimă în imagini cea ce în urmă cu sute de ani a spus marele Will într-o replică memorabilă: Lumea e o scenă şi noi toţi suntem actori…

Ecouri

  • itzhak bareket: (4-6-2013 la 12:23)

    … „teatru, lume-aparte creata de poeti,

    tu care’n pustiul arid al vietii noastre,

    esti oaza fermecata cu pomi si ape-albastre

    spre care tinde pasul truditilor drumeti…

    portal deschis spre lumea fanteziei…”

    Si mai departe – precum scrie-n carte…

    (fragment dintr’un poem de VICTOR EFTIMIU) .

  • CHARLIE: (20-6-2013 la 15:06)

    Merci Dorel Schor. N’am auzit sau vazut pe Eva. Dar pe Berthe si Mary le-am vazut la Musee de l’Orangerie.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Jambalaya

O reteta fuziune a catorva lumi: creola. franceza, spaniola.

Închide
3.139.87.151