caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Statele Unite și Marea Britanie – “un parteneriat al inimii”

de (13-3-2012)

„Alianța dintre Statele Unite și Marea Britanie este un parteneriat al inimii bazat pe istorie, tradiții și valori comune”, afirmă președintele Statelor Unite, Barack Obama, și premierul britanic David Cameron înaintea vizitei acestuia din urmă la Washington.

Într-un articol co-semnat în cotidianul Washington Post http://www.washingtonpost.com/opinions/barack-obama-and-david-cameron-the-us-and-britain-still-enjoy-special-relationship/2012/03/12/gIQABH1G8R_story.html cei doi lideri confirmă trăinicia “relației speciale” dintre cele două țări care datează din vremea celui de-al doilea război mondial, într-un context internațional dominat de evenimentele din Afganistan, Siria, Iran și pe fondul unor turbulențe economice majore.

La loc de frunte pe agenda discuțiilor se va afla Afganistanul, într-un moment de profundă criză legat de implicarea militară aici a celor două țări.

Recent un militar american, despre care se spune că era scăpat de sub control, a ucis 16 civili afgani neînarmați. Cu doar câteva zile înainte, șase militari britanici fuseseră uciși de o bombă plasată de Talibani, cel mai sângeros atac asupra militarilor britanici în Afganistan de la începutul războiului acum 10 ani.

Obama și Cameron reamintesc în articolul co-semnat de ei că în 2014 urmează a fi transferate atribuțiile de securitate în Afganistan forțelor afgane de securitate. Chestiunea urmează a fi discutată la viitorul summit NATO la Chicago, pentru ca alianța să rămână vigilentă și Al-Qaeda să nu mai renască în Afganistan.

Cei doi lideri condamnă “violența oribilă”  din Siria pe care regimul Assad o folosește împotriva civililor înarmați și promit “strângerea lațului” în jurul liderului Siriei și “cohortei” sale.

Președintele și premierul nu uită să menționeze Iranul și ambițiile sale nucleare, promițând înăsprirea sancțiunilor împotriva Teheranului, dar și consultări în această privință cu Rusia și China, țări ce se opun unei linii mai dure, ca și cu Franța și Germania.

În articol se menționează și criza economică mondială, cele două țări coordonându-se cu partenerii din G8 și G20 pentru relansare economică, reducerea datoriilor publice și frânarea practicilor financiare care au costat extrem de scump contribuabilii din cele două țări.

“Trupele noastre și cetățenii noștri au arătat de mult timp ce se poate realiza atunci când britanicii și americanii cooperează, cu inima și cu mâna și de ce această relație rămâne esențială, pentru națiunile noastre și pentru omenire”, mai scriu cei doi lideri în Washington Post.

Dar relația are și un aspect mai practic, legat de interese politice imediate: Barack Obama se află în plin an electoral, candidând în noiembrie pentru realegere în funcția de președinte.

Cei doi lideri vor călători cu avionul prezidențial Air Force 1 pentru a asista la un meci de baschet în statul Ohio, stat crucial pentru câștigarea alegerilor prezidențiale.

Cu această ocazie, David Cameron va deveni primul lider străin care zboară la bordul aeronavei prezidențiale.  

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.118.227.42