Probabil cel mai mare maestru al deghizãrii a fost Sidney Reilly, un spion aflat în serviciul guvernului britanic la începutul secolului al XX-lea. Originar din Rusia, Reilly era un actor extrem de talentat si vorbea fluent mai multe limbi si dialecte.
Printre cele mai celebre misiuni ale sale se numãrã cele în care a jucat rolul unui docher rus (pentru a obtine informaþii asupra flotei navale ruse), rolul unui muncitor german într-o fabricã de munitii (el a furat planurile de reînarmare ale Germaniei înainte de primul rãzboi mondial) sau chiar rolul unui ofiter german – ipostazã în care se pare cã a avut o întâlnire cu însusi Kaiserul Germaniei.
Pe lângã incredibilul sãu talent actoricesc, Reilly avea si alte calitãti absolut necesare oricãrui bun spion, printre care o imensã încredere în sine. Pentru a duce cu bine la capãt asemenea misiuni pline de îndrãznealã, trebuie sã te simti invincibil si sã fii mânat de dorinta de a reusi imposibilul.
Dupã cum demonstreazã misiunile lui Reilly, cel mai bun mod de a afla informatii, ca spion, este sã câstigi încrederea sursei de informatii. Cel mai celebru spion al Angliei din timpul rãzboiului a fost recrutat exact în acest scop. La ora actualã, serviciile britanice de spionaj recruteazã agenti din esaloanele superioare ale societãtii, cu convingerea cã un spion trebuie sã se comporte ca un gentleman si sã respecte ideea de “cod al onoarei între spioni”.
Kim Philby, Guy Burgess si Donald MacLean au fost cu totii absolventi de Cambridge, destinati unor cariere în serviciile civile, inclusiv în activitatea de spionaj. Totusi, simpatia lor fatã de idealurile comuniste nu a scãpat neobservatã de KGB, care a reusit sã îi convingã pe cei trei sã lucreze ca spioni sovietici în Ministerul de Externe si Serviciile Secrete ale Marii Britanii.
În timpul celui de-al doilea rãzboi mondial si în perioada postbelicã, cei trei au transmis sovieticilor toate informatiile strict secrete britanice si americane la care au avut acces. Acoperirea lor era atât de solidã, încât Philby a ajuns chiar sã detinã un grad foarte înalt, ca sef al unor operatiuni speciale derulate în timpului celui de-al doilea rãzboi mondial, lucrând cu toate organizatiile
clandestine din tãrile ocupate de nazisti. Rolul celor trei, ca agenti dubli, a rãmas nedetectat de guvernul britanic timp de mai multi ani. Când, în cele din urmã, s-au ridicat anumite întrebãri, cei trei au cerut imediat azil politic în Uniunea Sovieticã si au rãmas acolo tot restul vietii, sub protectia KGB-ului.
Philby a fost prezentat drept comunist model. El a primit cea mai înaltã distinctie a Uniunii Sovietice, Ordinul Lenin, dar a insitat sã îsi pãstreze si celebra medalie MBE (Membru al Imperiului Britanic).