caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Epitaf – Papa Ioan Paul al Doilea – opinii economice

de (4-4-2005)

Papa Ioan Paul al Doilea va fi comemorat, cu siguranta, datorita doctrinei sale conservatoare, ca unul dintre cei mai influenti Episcopi ai Romei.

Ca lider al unui grup religios care numara 1 miliard de oameni si datorita creatiei sale, el va intra cu certitudine in istorie ca unul dintre cei mai influenti lideri ai secolului XX.

Multor observatori le sunt cunoscute atacurile acestuia impotriva comunismului. Acestea s-au datorat in principal incalcarii libertatii de practicare a religiei de catre comunisti. Cu toate astea, putini sunt cei carora le sunt cunoscute parerile sale cu privire la capitalism.

Americanii tind sa presupuna ca capitalismul si invataturile Bisericii Catolice sunt echivalente, dar invataturile Papei au indicat atractia acestuia catre modele de dezvoltare sociala care ar urmari o echitate sociala si economica mai mare decat cele inregistrate in prezent.

Ar fi totusi gresit sa consideram ca Papa Ioan Paul al Doilea a fost anti-capitalist. Acesta in mod cert a recunoscut multe din calitatile sistemelor capitaliste, in special cand acestea sunt combinate cu afirmarea libertatilor religioase, politice si sociale.

In lucrarea sa “Centesimus Annus”, acesta nu mentioneaza valorile biblice traditionale ca saracia,
comunitatea, negarea de sine, sacrificiul sau caritatea,
dar adopta un ton moderat, de orientare a dogmaticii si misionariatului folosit de Biserica pentru a corecta excesele facute de institutiile statale sau de corporatii ca urmare a coruptiei si nepotismului. El se plangea ca rezultatele aplicarii principiilor economice teoretice au condus in mare parte la excese, injustitie si opresiune. Astfel el vede comunitatea sa ca subordonata realitatilor sociale de democratie politica si economie de piata. Acceptand aceasta subordonare de buna voie, el isi retrogradeaza rolul in a inveseli cetatenii obositi, comenta situatiile si sfatui in cazurile de dilema.

Totusi o urmare directa a faptului ca Biserica inclina spre justitie sociala o constituie compozitia demografica a comunitatii catolice. In alte vremuri o institutie Europeana prin excelenta, Biserica Catolica tinde sa devina o biserica a lumii a treia. Acest lucru pare sa devina certitudine o data cu alegerea noului Papa, care se pare ca va proveni din una din aceste zone geografice, unde Biserica are un potential uman in crestere.

Astfel, se pare ca Biserica Catolica va fi dominata de cei din America Latina, Africa, Filipine, Brazilia si alte natiuni unde saracia este una din problemele presante, si unde de fapt catolicii sunt primiti in prezent cu cel mai mare entuziasm.

Ioan Paul al Doilea declara ca majoritatea celor avuti se lafaie intr-un “egoism luxuriant” care refuza demnitatea umana celor saraci. In cea din urma vizita a acestuia in SUA, el le atragea atentia ascultatorilor de existenta unei capcane a narcisismului si ii ruga sa accepte un standard de viata mai frugal pentru a avea posibilitatea de a ajuta semenii lor mai saraci.

Referitor la tranzitia existenta in tarile post-comuniste, acesta declara: “Stiu ca multe familii, in special cele numeroase, si multi someri ca si batrani duc greutatea schimbarilor sociale si economice. Vreau sa le spun acestora ca impartasesc povara si destinul lor.”

Odihneasca-se in pace!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Comunicat de presa FAR

COMUNICAT DE PRESA Forumul Academic Roman (http://www.forum-academic.com) si-a manifestat permanent preocuparea fata de importanta unei evaluari corecte a rezultatelor stiintifice,...

Închide
13.58.150.59