caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Președintele Chile a venit în Regatul Unit în dar cu roci de la minerii salvați

de (17-10-2010)
1 ecou

Președintele Chile, Sebastian Pinera, a sosit la Londra în prima etapă a unui turneu european cu daruri pentru Regina Elisabeta a II-a și premierul David Cameron, constând în roci aduse de cei 33 de mineri chilieni salvați săptămâna trecută după 69 de zile petrecute blocați în subteran.

Președintele Pinera a luat parte activ la masiva operațiune care a ținut încordată atenția opiniei publice internaționale timp de două luni.

Încununat cu un sprijin estimat de sondajele de opinie la 86%, șeful statului chilian a sosit în Europa cu daruri simbolice: el a cerut fiecăruia dintre minerii salvați să aducă la suprafață cu ei câte o rocă. El va prezenta rocile în dar demnitarilor britanici cu care se va întâlni la Londra.

Sebastian Pinera, care înainte de a fi ales anul acesta a adunat o avere considerabilă ca om de afaceri și are studii la Harvard, a vorbit despre legăturile puternice dintre țara sa și Marea Britanie, menționând între altele și călătoriile lui Charles Darwin prin Chile, în tinerețe, înaintea scrierii operei sale fundamentale, Originea speciilor.

Președintele Pinera, va avea discuții cu un prieten și aliat politic, conservator ca și el, David Cameron. Ales președinte în ianuarie 2010, Sebastian Pinera este primul președinte de dreapta al Chile din ultimii 20 de ani, după retragerea de la putere a generalului Augusto Pinochet în 1990.

Fostul dictator militar, care l-a răsturnat în 1973 în urma unui puci militar pe președintele socialist Salvador Allende, aflat în vizită în Regatul Unit în 1998, a fost arestat la Londra ca urmare a unui mandat de extrădare din Spania, unde judecătorul de instrucție Salvator Garzon dorea să-l trimită în judecată pentru crime împotriva umanității comise în perioada cât s-a aflat la putere.

Justiția britanică a decis atunci că extrădarea sa era legală, dar guvernul britanic a hotărât să nu-l extrădeze pe Augusto Pinochet pe motive umanitare. Fostul general, pe atunci în vârstă de 83 de ani, a încetat din viață în 2006.

Pentru unii comentatori, operațiunea de salvare a minerilor și triumful politic al lui Sebastian Pinera înseamnă întoarcerea definitivă a unei pagini din istoria Chile, în care dreapta s-a scuturat de moștenirea politică a lui Pinochet și a făcut un mare pas către reconcilierea finală a unei societăți divizate de peste 35 de ani.

De la Londra, președintele Pinera va pleca la Paris, Franța fiind următoarea etapă a turneului său european.

Ecouri

  • Alex Satmareanu: (17-10-2010 la 17:22)

    E declaratia de presa a lor?

    Partea lui buna e ca a cerut ajutorul altora (americanilor) cind a vazut ca se nu se pricepe, spre deosebire de altii care mai bine-si lasa oamenii sa moara. Partea lui rea e ca sa mindreste cu asta…

    Astfel de comentarii ar fi interesante…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cimitire din hârtie

Ne căutăm printre oasele străbunilor Aranjate-n albume. Triste cimitire din hârtie.

Închide
18.227.52.147