caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Scena si Ecranul



 

Amintiri din Epoca de Aur – o tragi-comedie cu tâlc

de (1-11-2009)

Este simptomatic faptul că cele mai de succes filme românești de după 1989 au ca subiect fie perioada comunistă (“A fost sau n-a fost?” – de Corneliu Porumboiu, “Patru luni, trei săptămâni și două zile” – de Cristian Mungiu), fie trista perioadă de tranziție post-comunistă (“Moartea domnului Lăzărescu” – de Cristi Puiu).

Nu este de aceea surprinzător că “Amintiri din Epoca de Aur” pe un scenariu de Cristian Mungiu se înscrie pe aceeași direcție.

Prezent la festivalul filmului de la Londra, filmul cu regizori multipli este în fapt o colecție de cinci (varianta prezentată aici, șapte în varianta românească inițială) filme mai scurte care ecranizează legende urbane din perioada comunismului târziu, al României ceaușiste.

Dacă în primele două filmulețe Legenda activistului în inspecție și Legenda fotografului de partid ironiile la adresa politrucilor provoacă râsul, uneori în hohote, în următoarele trei, Legenda șoferului de găini, Legenda milițianului lacom și Legendă vânzătorilor de aer, atmosfera devine din ce în ce mai sumbră, autorul rememorând viața sordidă din anii ’80 cu privațiunile ce îi împingeau adesea pe oameni la gesturi disperate.

Am râs de servilismul activiștilor de partid față de superiori și disprețul lor față de subordonați, dar m-am întristat la revederea apartamentelor mizerabile de bloc, lupta pentru un carton de ouă în plus la Paști sau tăierea clandestină a porcului de Crăciun.

Nu știu cât de bine “călătorește” un astfel de film, dat fiind că multe din dialoguri se “pierd” în traducere, fiind specifice nu doar perioadei comuniste, ci și României acelei perioade.

De altfel, am numărat la spectacol doar 10 spectatori într-o sală de 88 de locuri, la un cinema din Piccadilly Circus în inima capitalei britanice.

Filmul invită la reflecție, acum la 20 de ani de la căderea regimului comunist din România. E bine ca cei care au nostalgii de orice fel să vadă acest film, de un realism apăsat și să renunțe la comparații facile cu prezentul, cât de incovenabil li s-ar părea.

Mai mult, cei tentați de nostalgie ar trebui să realizeze că multe din neajunsurile de azi își au originea în sistemul idiot pe care Cristian Mungiu și colegii săi îl descriu atât de bine în “Amintiri din Epoca de Aur”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Minoritarii autohtoni din Ucraina se unesc contra măsurilor de ucrainizare forţată

Ion Popescu (primul din stânga) cooperează cu rușii și ungurii din UcrainaÎn urma tratativelor intense purtate în ultimul timp cu...

Închide
18.119.163.95