Asa cum scriam in cateva cronici anterioare datoram nu numai respectul binemeritat autorilor catorva mancaruri celebre, ingenioase si popularizate in toata lumea, dar si efortul de a sti cateceva de dincolo de numele acestora.
Exista doua variante cu referire la originea salatei in discutie:
1.George Leonard Herter sustine in studiul sau gastronomic Bull Cook and Authentic Historical Recipes and Practices, Volume II ca inventatorul salatei a fost un italian din Chicago, Giacomo Junia (1903) ce i-a dat numele in semn de pretuire pentru Iulius Cezar – cel mai important italian al tuturor timpurilor.
2. Alti cercetatori gastronomi sustin ca Caesar Cardini (italo-mexican), patronul unui restaurant din Tijuana, Mexic ramane de drept creatorul salatei in 1924, oficializata cu ocazia zilei de 4 Iulie. Acesta s-a impotrivit folosirii pestelui ansoa in elaborarea vinegretei, pledand pentru combinarea branzei Parmiggiano cu uleiul de masline.
In 1930 Parisul primeste cu entuziasm aceasta solie culinara de peste ocean, si ii acorda votul de maxima apreciere.
Iata o reteta simpla a salatei Cezar:
Ingrediente:
50-60 gr branza razuita parmesan
sucul unei lamai
70 ml ulei de masline
1 lingurita sos Worchestershire
3-4 catei de usturoi bine presati
1 capatana salata Romaine(in lipsa salata verde obisnuita)
1 lingurita peste ansoa in pasta (optional)
Metoda de preparare:
Se amesteca uleiul, sucul de lamaie, sosul Worchestershire, usturoiul, branza si pestele obtinandu-se vinegreta. Se poate adauga sare si piper dupa gust.
Crutoanele sunt nelipsite oricarei retete Cezar.
Sugerez prepararea crutoanelor din resturi de paine (franzela, paine intermediara) peste care se presara unt amestecat cu cimbru, oregano, usturoi, boia dulce de ardei ca apoi se rumenesc in cuptorul incins 5-10 minute.
E ideal ca salata sa fie taiata cu un cutit de plastic sau rupta in bucati cu mana. In acest fel se prelungeste prospetimea salatei.
Amestecati in final salada cu sosul si cu crutoanele (reci).
Puteti adauga piept de pui la gratar, somon la gratar sau creveti dati in apa clocotita( 5 minute) si marinati.
Se intalneste adesea ca garnitura la pizza.
Intr-o perspectiva mai indrazneata (nouvelle cuisine) contemporana as adauga capsuni proaspete sau mure.