caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Impresii de calatorie



 

Periplu prin centrul Chișinăului – galerie de imagini

de (16-11-2011)

Clădirea președinției e împrejmuită cu un gard metalic înalt de peste trei metri și tot e reparată după avariile produse în demonstrațiile din 7 aprilie 2009. Clădirea e vacantă ca și funcția președintelui.

Peste drum de Președinție este clădirea Parlamentului, și ea avariată în demonstrațiile din 7 - 8 aprilie 2009. "Nu sunt bani" este explicația (neoficială) pentru starea de suspendare a lucrărilor de renovare.

Între cele două clădiri - principala arteră a Chișinăului, Bulevardul Ștefan Cel Mare (și Sfânt), care străbate centrul Capitalei pe axa est-vest.

La câteva sute de metri de Președinție și Parlament se află Grădina Publică Ștefan Cel Mare (Și Sfânt), în imagine celebra Alee a Clasicilor, unde sunt amplasate busturi de bronz pe socluri de granit ale unor mari scriitori și artiști ce au trăit pe teritoriul care actualmente este al României și al Republicii Moldova.

Statuia lui Ștefan Cel Mare (și Sfânt) străjuiește la intrarea în Grădina Publică, la marginea Pieței Marii Adunări Naționale, constituind un veritabil loc de pelerinaj.

Piața Marii Adunări Naționale - în fundal clădirea guvernului - este locul unde au avut loc toate marile manifestații, începând cu sfârșitul anilor '80, începutul mișcării de redeșteptare națională, independența și manifestații de protest.

Un protest are loc și acum în fața guvernului, Tudor Pînzari, veteran al războiului de pe Nistru din 1992 cu separatiștii, stă în această baracă de mai multe luni, spunând că sărăcia l-a îndemnat la acest protest disperat.

Pe partea nordică a Pieței Marii Adunări Naționale este Arcul de Triumf. Mai mic decât cel de la București, monumentul a fost inaugurat în 1841, pe când Chișinăul era capitala provinciei țariste Basarabia.

În spatele Arcului de Triumf se află Catedrala (mai degrabă o biserică) Nașterea Domnului - catedrala Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Ruse.

Catedrala (mai degrabă biserica) romano-catolică Providenţa Divină, pe Strada Dosoftei, este centrul micii comunități catolice (predominant poloneze) din Republica Moldova.

Monumentul Holocaustului de pe strada Ierusalim este închinată victimelor evreiești ale regimului Antonescu. Evreii au fost adunați în ghetoul Chișinău în 1941, înainte de a fi deportați în masă în Transnistria.

Piața de flori, situată în apropierea Pieței Marii Adunări Naționale, este deschise 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an și aici se găsesc flori proaspete în permanență, importate chiar din țări ale Europei Occidentale.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.133.113.72