Alianţa Civică Democrată a Romilor din România (ACDR) constituită la Bucureşti, la 1 octombrie 2011, este decisă să intre în cursa viitoarelor alegeri locale şi parlamentare cu intenţia de a realiza un obiectiv – nerealizat de nicio formaţiune a romilor în cei 22 de ani scurşi de la 22 Decembrie 1989 – constituirea unui grup parlamentar al romilor. În ciuda numărului mare de organizaţii şi potenţialului mare de votanţi, romii au un singur reprezentant în Parlamentul României, cel cuveni fiecărei minorităţi naţionale istorice, alta decât cea maghiară.
La şedinţa de constituire a unui grup de lucru ACDR în judeţul Cluj – desfăşurată în 23 octombrie – i-am întâlnit pe liderii noii organizaţii. Marian Daragiu, preşedintele ACDR este de profesie sociolog, David Mark – secretar general al ACDR a căpătat experienţă în cadrul organismelor europene, iar Gabriel Dandoci a lucrat mai întâi în cadrul organizaţiei studenţilor romi , iar mai apoi la Agenţia Naţională pentru Romi. Toţi trei fac parte din generaţia tânără, sunt absolvenţi de studii superioare şi, nemulţumiţi de politica dusă de liderii diverselor organizaţii ale romilor într-un răstimp de două decenii, vor să schimbe situaţia din rădăcini.
Iată ce mi-a răspuns David Mark, secretarul general al ACDR la întrebarea prin ce diferă noua formaţiune de celelalte organizaţii ale romilor.
“ Este o formaţiune nouă nu numai ca sorginte, ci şi ca alcătuire. Suntem oameni tineri care am muncit la nivelul comunităţilor, am pus în practică multe proiecte şi iniţiative care au schimbat ceva la nivelul comunităţilor. Venim cu experienţă consistentă, cu soluţii pentru comunităţile de romi. La nivel de lidership avem oameni tineri, cu facultate, master şi doctorat, dar lucrăm împreună cu liderii noştri din comunităţi tradiţionali şi religioşi” .
Gabriel Dandoci, vicepreşedintele ACDR, mi-a spus că: “ Oferta politică a ACDR este bazată pe nevoi, tindem ca la alegerile din 2012 să avem cât mai mulţi consilieri locali şi judeţeni, oameni veniţi din comunităţi, cunoscători ale nevoilor acestora, dornici să propună proiecte şi strategii pentru conaţionalii lor care se confruntă cu probleme de locuire, de educaţie şi de ocupare a locurilor de muncă.”
Marian Daragiu, preşedintele ACDR este optimist în ceea ce priveşte receptarea mesajului acestei organizaţii, condusă de tehnicieni de calitate şi tineri cu un discurs modern, la nivelul tuturor categoriilor de romi.
“Suntem la capătul unui turneu prin ţară, dar în realitate suntem în ţară de peste un deceniu, am lucrat şi în comunităţi tradiţionale şi în comunităţi semiermetice şi în comunităţi paupere. Oamenii ne cunosc, ştiu cine suntem. Mesajul nostru ajunge direct la ei, prin prezenţa noastră. Nu este uşor să te adresezi unor comunităţi încremenite în tradiţie, dar noi le încredinţăm că dorim să îmbinăm tradiţia cu modernismul, având grijă să preluăm elementele tradiţiei care nu afectează convieţuirea cu ceilalţi.”
Judecând după prezenţa masivă la congresul de constituire din 1 octombrie, când în sala de la Romexpo din Bucureşti, au fost reprezentate 31 de judeţe, tinerii lideri ai Alianţei Civice Democrate a Romilor mizează pe zeci de filiale în aceste judeţe, speră în unitatea romilor şi în succesul electoral din anul 2012.
Mi-a făcut plăcere să văd tineri entuziaşti, experimentaţi şi moderni, să ascult discursul lor competent şi coerent, dar mă întreb cum va penetra acest mod de abordare în societatea închistată şi pauperă a romilor numeroşi, pe al căror vot mizează? Cum vor putea contracara acţiunile pragmatice ale altor formaţiuni politice, solide, care cumpără voturile unor comune întregi cu câteva bancnote pentru fiecare votant, distribuite în ajunul alegerilor?
Un grup parlamentar inseamna un partid. Un partid inseamna un program (de exemplu, in cazul UDMR, autonomia culturala). Care e programul acestei aliante (democrata in acest articol, pur si simplu a romilor in situl http://www.acrr.ro/index.php).
Am cautat in zadar un program pe situl citat. Meniul „politici publice” contine doar pagini albe. Programul pare a se reduce la intarirea capacitatii organizatorice etc. Dar asta e un mijloc, nu un scop. Daca scopul e doar sa aiba un grup parlamentar, e prea putin.
Și mai e ceva: pentru a intra în parlament cu reprezentare la nivelul procentului înregistrat, trebuie depășit pragul de 5%.
Există un partid al romilor şi nu a ajuns niciodată în parlament.Votul romilor este atât de dispersat încât zu puţine şanse în acest demers. Iar alţii…nu cred că îi vor vota.
norocul orb se arata , partida romilor a semnat cu PDL ,deci singurul partid a romilor este ACDR dragi tovarasi ai partidei.
Am devenit instantaneu prin prostia partidei singurul reprezentanti ai romilor.
Bravo ,Bravo
Felicitari acestor bravi tineri,care au considerat ca trebuie schimbata structura,idiologica,alacestei ONG,partida romilor,care in 22 de ani nu a avut interesul sa faca nimic ptr. comunitatile de romi di tara,pot spune ca sa-u adunat 90%dintr-e ei care in viata lor nu au facut nimic ptr.popor din potriva,sa cheltuit cu ei di scolile de reeducare(coretie)si acum la varsta de acum au mai multa puscarie,decat varsta,asemenea oameni avem nevoie in comunitatile de romi,cei cu scoli nu au loc de ei nicaieri,ar trebui sa se autosesizeze politia,oameni fara scoala,cu furturi,talharii nu au ce cauta,in randul oamenilor ca lideri de opinie,sa mearga sa munceasca,eu am muncit o viata intraga si nu am reusit sa adun cat au santajat majoritatea romilor cu alegerile
Nu e partid doamna,e Organizatie NON GUVENAMENTALA,dar esenta e ca ne-au tarat in mocirla pana acum
rromi de pretutindeni, adunativa si alaturativa acestui nou partid care vrea sa faca ceva pentru voi si nu numai,ci pentru intreaga Romanie , avem alaturi de noi oameni capabili,oameni ambitiosi care nu vin cu promisiuni false , ci care chiar vor sa faca ceva pentru a duce cu totii o viata mai buna,pentru a nu mai fi marginalizati si considerati o mioritate , haideti sa ajungem o putere
va am auzit la congres si ati fost minunatii. acum ar trebui sa punem umarul la constructia punctului tinta si , am rugamintea sa puneti accent si pe capitala.sant un rom simplu modest dar cu dorinta de shimbare cu dorinta de afirmare, cu dorinta ca zilele care vor urma vor fi mai bine pt societatea civila a romilor si a intreaga natiune .va multumesc