caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Marea Britanie: Limita de vârstă pentru pensionare a fost eliminată

de (2-10-2011)
11 ecouri

De la începutul lunii octombrie, în Marea Britanie nu mai există limită de vârstă pentru pensionare. De acum încolo, angajatorii nu vor mai avea dreptul să-și pensioneze automat lucrătorii atunci când aceștia împlinesc 65 de ani. Dar ce implicații poate avea această măsură adoptată de parlament?

Introdusă în mod gradat din aprilie 2011, eliminarea limitei de vârstă  pentru pensionare a devenit acum obligatorie.

Un angajat care împlinește 65 de ani nu mai poate fi pensionat în mod automat. Compania angajatoare trebuie să justifice în mod obiectiv dacă dorește să pensioneze un astfel de lucrător.

Deja au apărut idei din partea unor companii de oferire a unor avantaje materiale ca să îi tenteze pe angajații de peste 65 de ani să se pensioneze.

Deși în lege discriminarea în raport de vârstă va fi mult mai dificilă, organizația non-guvernamentală Age UK susține că astfel de discriminare există în continuare în Marea Britanie. Unul dintre liderii organizației, Christopher Brooks, consideră că angajatorii ar trebui să fie mai puțin preocupați de eliberarea de locuri de muncă pentru tineri și mai mult de beneficiile pe care le aduce o forță de muncă mai experimentată.

Abolirea vârstei de pensionare obligatorie este într-un fel rezultanta măsurilor de majorare a vârstei de la care o persoană își poate primi pensia de stat, actualmente 65 de ani, dar care va fi majorată din 2020 la 66 de ani.

De asemenea, majorarea vârstei de pensionare urmează și  tendințelor de sporire a speranței medii de viață la naștere, care era de 80 de ani  în Marea Britanie în 2009, cu 10 ani mai mult decât acum 50 de ani.

Pensiile în sectorul public, deși mai puțin generoase ca cele din țări ca Franța sau Germania, constituie o povară din ce în ce mai grea pe măsura îmbătrânirii populației și a scăderii natalității. Dacă actualmente 17% din populație Regatului Unit are peste 65 de ani, în anul 2030 proiecțiile indică o sporire a acestei proporții la circa 22%.

Pe de altă parte, anularea pensionării obligatorii la 65 de ani generează și îngrijorare cu privire la eliberarea de locuri de muncă pentru tineri, mai ales într-o perioadă de recesiune. Fiecare al cincilea tânăr în vârstă de 16 până la 24 de ani nu are de lucru în Marea Britanie, iar situația nu are perspective de ameliorare în viitorul apropiat.

Nu e greu de sesizat nici aspectul politic al problemei: ponderea relativă a tinerilor în totalul populației e în continuă scădere, iar în rândul tinerilor absenteismul de la vot este cel mai ridicat.

De pildă, la alegerile parlamentare din 2010, doar 45% dintre cei între 18 și 25 de ani au mers la vot, în timp ce aproape 80% dintre cei de peste 66 ani s-au prezentat la urne.

În aceste condiții, nu este de mirare că guvernele se simt tentate să ia măsuri de favorizare a vârstnicilor, aparent în detrimentul tinerilor.

Ecouri

  • musat: (3-10-2011 la 08:46)

    Oamenii pot avea opinii diferite chiar daca acestea sunt interpretate in mod diferit in functie de context.

    Consider ca totul depinde de starea fiecarei persoane si posibilitatea de a se putea exprima si exercita vointa in mod liber.
    De multe ori birocratie genereaza asteptari indelungi in obtinerea unui raspuns sau procedura este asa de complicata si plina de capcane incit nu este aplicabila.
    In general, omul este o epava dupa 60 de ani si abia mai poate sa se tireasca pina la toaleta.Deci marirea sau eliminarea limitei de virsta se adreseaza exceptiilor care pot funcitona.

    Am intilnit cazuri in familie care de nevoie au lucrat unii pina la 85 de ani altii continua sa lucreze dupa 70 de ani.
    Cu totii ar fi preferat sa citeasca o carte sa bea o bere si sa cipeasca o chelnerita dar acestea au limita de virsta si nu le mai pot practica.

  • Petru Clej: (3-10-2011 la 09:03)

    Domnule Mușat, v-aș ruga să aduceți argumente în sprijinul acestei afirmații, pe cât de stupefiantă, pe atât de jignitoare prina generalizare pe care o introduce:

    In general, omul este o epava dupa 60 de ani si abia mai poate sa se tireasca pina la toaleta. Deci marirea sau eliminarea limitei de virsta se adreseaza exceptiilor care pot funcitona.

  • Andrea Ghiţă: (4-10-2011 la 09:22)

    Legea Pensiei din Romania stipuleaza ca cetateanul are dreptul sa ceara pensionarea pentru limita de varsta dupa de ce a implinit varsta limita si indeplineste conditiile minime de vechime. In schimb Codul Muncii dispune desfacerea automata a contractului de munca pe perioada nedeterminata a persoanei care a implinit varsta de pensionare. Deci pe de o parte, ai dreptul sa ceri (sugerandu-ti-se si dreptul de a nu o face) pensionarea, pe de alta, esti dat afara. E drept ca poti fi reangajat pe acelasi post, pe perioada determinata de maxim 3 ani…Dar nu si profesorii universitari trecuti de 65 de ani, care mai pot ramane in „campul muncii universitare” numai cu conventie civila.

    Da, poti fi o epava la orice varsta, dupa cum poti fi activ si util la orice varsta.

  • Norian Cretu: (4-10-2011 la 15:06)

    Dlui Musat nu-i este suficient de limpede notiunea de „epava” si nici contextul in care ar putea-o plasa. In afara faptului ca o astfel de generalizare inepta jigneste generatii intregi, reiese, probabil ca reflectia (repet, inepta), provine dintr-o tragica experienta personala. La 60 de ani, stimabile, daca n-ai inotat in alcool toata viata si daca nu ti-ai tixit plamanii cu mahoarca, te poti duce la wc pe propriile tale incheieturi. In v

  • Norian Cretu: (4-10-2011 la 15:16)

    Dle Musat, cred c-ar fi onest sa inlocuiesti nepotrivita expresie „epava” cu vreo gaselnita mai acatarii. Vom intelege si vom forta sa scuzam eroarea.

  • musat.nic: (4-10-2011 la 15:29)

    Ma referer la statisticile adevarate nu la cele cosmetizate care arata ca la aceea virsta majoritatea oamenilor au o problema grava de sanatate, iar in timp din ce in ce mai multi oameni sunt bolnavi la acea virsta.
    Cum mai poate un om cu probleme de sanatate sa ia trenul sa faca naveta sau sa schimbe autobuze pline la refuz si sa lucreze si peste proigram in meserii ca zidar, mecanic, electrician si multe altel care implica efort fizic.

    Bunicul meu a avut infart in timp ce bunica era detinuta la penitenciarul Targoviste in anul 1949.
    In convalescenta a aflat ca nu mai are pensie, apoi a iesit pe strada si a vindut covrigi, apoi a vindut carit pe strada de veneau toti turnatorii sa il ironizeze, apoi a mers cu trenul personal la Ploiesti si a lucrat ca tehnician in constructii si apoi a schimbat mai multe meserii si din munca in munca a murit la 85 de ani la seriviciu in anul 1967.
    Am avut rude care au lucrat peste virsta de 80 ani si am cunsotinte si rude care lucreaza la peste 70 de ani.
    In tarile subdesvoltate speranta de viata a scazut.
    Chiar si in Grecia s-a marit limita de virsta odata cu anuntul ca speranta de virsta a scazut.

    Acum oameni sunt trimisi acasa cu mult inaintea pensionarii.
    Anunturi de locuri de munca nu exista dar atunci cind existau impuneau limita de virsta 32 de ani.

    Prin policnici si spitale din tarile defavorizate ve-ti vedea multi batrini care abia isi trag rasuflarea.
    Bolile rare ataca un coeficient mare din populatie peste 30%.
    Practic nu exista specialisti sa limiteze evolutia acestor boli.
    Daca in anii 90 intilneam la piata octogenari, in timp numarul lor a scazut si din ce in ce mai putini sunt intilniti in autobuze sau cafenele.
    Bolile de inima, diabetul, circualtorii si multe alte decimeaza populatia iar in moment de criza sunt tratate mai putin cu meidcamente si mai mult cu paleative.

    Multi dintre cunoscutii din tara au murit la virste de 45-55 de ani lasind in urma copii care aveau nevoie de acel parinte.
    Sanatatea populatiei descreste in timp.
    Oamenii nu mai ies la pensie pentru ca nu au din ce trai dupa o viata de munca.
    Atit sistemul de asigurari sociale comunist si cel capitalist au falimentat.
    Asa se intimpla atunci cind statul ia banii cetateanului care este considerat destul de prost ca sa se gospodareasca singur si i se promite marea cu sarea, asigurari socilae, doctori maedicamente si recuperare in caz de accindent si o pensie considerabila.
    In ambele cazuri cind se ajunge la solictarea fructelor muncii de vo vizta se afla ca sistemul a falimentat.

  • Petru Clej: (4-10-2011 la 18:10)

    Domnule Musat, imi pare rau, dar vorbiti dupa ureche. Eu v-am dat o statistica comparativa, in 50 de ani speranta de viata in Marea Britanie a sporuit cu 10 ani. V-as ruga sa renuntati la generalizari fara nicio baza statistica si sa explicati de ce se mareste varsta de pensionare in toate tarile dezvoltate. Va rog de asemenea sa argumentati cu date statistice toate afirmatiile halucinante pe care le faceti.

  • Norian Cretu: (5-10-2011 la 04:48)

    Unchiul meu, la 86 de ani, e mai activ si mai harnic decat fiica-mea la 28, melancolica si visatoare la „fatul frumos” virtual… El se scoala la 6 dimineata, da o raita prin gradina sa vada daca rosiile nu s-au „evadat” peste noapte, mai taie vreo craca uscata, mai uda vreo brazda, asteptandu-si, nerabdator, familia adormita la cafeluta matinala. Toata ziua umbla ca un cal naravas prin oras dupa tot felul de acareturi, utile pentru el si inutile pentru noi ceilalti mai tinerei. Asadar, dle Musat, a vari tot „boborul” in aceiasi cosnita, pare un pic abuziv. Cum explica autorul articolului, in Europa, ca si in tarile civilizate, unde legile pansionarii sunt aplicate, s-a hotarat prelungirea vietii active pe baza unor constatari stiintifico-medicale privind longevitatea omului contempoiran. Ca exista regiuni ale planetei unde viata se limiteaza la 35-40 de ani, nimeni nu contesta. Sper ca dumneata nu te referi la acestea, caci acolo legea pensiilor, ca si codul muncii, nu sunt de actualitate.

  • musat: (6-10-2011 la 08:57)

    cu multi ani in urma circula o anecdota „pe romaneste banc” despre limita de pensie.
    -Ion este chemat la personal si este intrebat daca vrea sa iasa la pensie, la cerere, pentru limta de virsta 60 de ani.
    Dupa un an este chemat din ou si refuza.
    La fel si dupa doi ani si este intrebat de ce refuza sistematic sa iasa la pensie.
    Raspunsul este simplu:
    -Nu vreau sa iau pensie intrucit nu stiu ce pun astia in prima pensie ca imediat ce o iei te cureti.

    Referinta este la numarul crescut al numarului de deecese in jurul virstei de pensionare.

  • Petru Clej: (6-10-2011 la 11:50)

    Astea-s argumentele dumneavoastră, domnule Mușat, bancuri răsuflate din anii ’70 – ’80?

  • Wanda Lucaciu: (6-10-2011 la 22:22)

    Dl. Musat,

    Nu stiu virsta dv., dar nici nu ma intereseaza. Totusi tin sa va spun ca nu trebuie sa va tirati pina la toileta, pt ca acuma exista „diapers for adults”. Simplu, scoti unul pui altul!
    Nu are rost sa cumparati prea multe scutece, pt ca asa cum spune si bancul care l-ati scris, nu o sa traiti prea mult si un pachet o sa va ajunga.
    Good luck si sa va fie tarina usoara!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
De ce în Ungaria evreii nu doresc sa fie o minoritate?

[caption id="attachment_39483" align="aligncenter" width="150" caption="Peter Feldmajer, preşedintele MAZSIHISZ"][/caption] Motivele pentru care evreii din Ungaria nu vor să fie consideraţi minoritate

Închide
18.191.198.245