In prag de sarbatorire a Independentei Statelor Unite nu doar focul artificiilor, parada, iesirile la iarba verde incanta locuitorii acestei tari tinere, controversate, iubite, detestate si confruntate cu incercari economice, ci increderea in ziua de maine, in schimbari si in sansa dreptatii.
Exemplul cazului Dominique Strauss- Kahn cu turnura anchetei si eliberarea acestuia demonstreaza ca aparatul juridic isi face datoria.
Sa nu uitam de alt caz arhimediatizat al incarcerarii lui Bernard Madoff cu o sentinta de 150 ani.
O tara tanara in comparatie cu Europa mama confirma victoria democratiei si pur si simplu convinge cetatenii ei fara lozinci, fara tirade patriotarde sa arboreze drapelul cu cele cinzeci de stele in fata casei.
Credeti ca „turnura anchetei si eliberarea lui Dominique Strauss-Kahn demonstreaza ca aparatul juridic isi face datoria”? Eu ma intreb daca nu demonstreaza puterea banilor, a intereselor organizatiilor implicate, etc. Cum puteti fii atat de sigur ca nu mai apare si o a treia intorsatura a anchetei?
O fi puterea banilor, dar aș vrea mai multe exemple de sisteme juridice mai performante decât cel din Statele Unite.
Sistemul francez de exemplu; institutia judecatorului de instructie, care ancheteaza oportunitatea lansarii procesului, cantarind argumentele acuzarii si ale apararii.
Sistemul american este impregnat de populism:
– procurori alesi prin votul populatiei;
– existenta juriului popular care decide sentinta; arhaic si contra-productiv.
Cam orice tara din Europa de vest are un sistem jurid mai echitabil si mai performant decat Statele Unite.