caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

HOLON, a 70–a ANIVERSARE

de (26-6-2011)
2 ecouri

Holon – numele vine de la cuvintul ebraic hol care inseamna nisip. Denumirea localitatii apare in Biblie (Cartea lui Joshua 21:15)…

Batya Bombigher

Anul acesta, orasul modern Holon, situat in sudul Tel Avivului, pe litoralul Mediteranei, implineste saptezeci de ani. Sapte decenii de cind cinci modeste asezari risipite printre dunele neprimitoare de nisip au decis sa-si uneasca  idealurile si eforturile. Astazi, municipiul cu aproape 200.000 de locuitori, cunoaste o dezvoltare dinamica si moderna, e considerat al doilea parc industrial din tara, are numeroase muzee si o viata artistica si culturala remarcabila. Din care se distinge Asociatia pictorilor si sculptorilor.

Miriam Cojocaru

Artistii plastici dedica anului aniversar o expozitie si o carte-album la care au fost invitati nu mai putin de …70 de participanti, in majoritate locuitori ai orasului dar si destui oaspeti care au tinut sa omagieze prin creatiile lor sarbatoarea colegilor. Subiectul preferat, desi nu impus, a fost desigur Holonul. Inceputurile, dezvoltarea in timp, prezentul. Unii au pictat nisipurile, dunele ramase si pastrate ca parcuri sau rezervatii naturale. Altii au imortalizat vechile cladiri cu semnificatii istorice… Multi au fost atrasi de gradinile infloritoare, de verdele vegetal care a inlocuit galbenul uscat al nisipului, au pictat batrinul sicomor care a devenit parte din emblema orasului.

Rodica Rabinovici

Evident, participarea numeroasa implica o mare diversitate, sub toate aspectele. Stilurile sunt desigur diferite. Figurativ in primul rind, pentru ca tema sugereaza peisajul urban, contrastul dintre trecut si prezent… Dar si metafora isi afla locul, precum si conflictul sau interpretarea emotionala in contextual realitatii moderne. Parte dintre lucrari sint, macar partial expresionist abstracte, altele naïve, simbolice, mandale, surrealiste…Tehnicile, de asemenea, variaza de la aquarela la pictura in ulei sau acrilic, pastel, tehnici mixte, tus, carbune, ansamblaje, mosaic…

Zvi Tadmor

Dar cel mai interesant mi se pare un alt aspect… Majoritatea artistilor sunt locuitori ai Holonului, ceilalti au legaturi biografice, sentimentale, spirituale. Cei mai multi sint nascuti in tara sau chiar in Holon. Dar iata un numar de pictori nascuti in alte tari, influentati desigur de traditia si scoala in care s-au format. Voi pomeni de maestrul Zvi Tadmor nascut in Polonia, de Jacov Gildor (Germania), Albert David (Egipt), Hedva Netzer (Italia), Jack Cymber (Venezuela), Jacqueline Kojansky (Maroc), Andrian Judro (Belorus), Aaron Barnea (Argentina), Barda Maguy (Tunis), Itzhak Bengiat (Grecia) si, desigur grupul reprezentativ al celor veniti din Romania cu care voi incerca sa ilustrez articolul.

Silvia Ghinsberg

Ecouri

  • Matei Mircioane: (28-6-2011 la 15:25)

    Splendidă pictura Silviei Ghinsberg. Am văzut şi alte lucrări ale artistei, în toate se vede prospeţimea gestului, spontaneitatea, stăpânirea pastei colorate, dar şi păstrarea, în linii mari (şi pete) a motivului care o inspiră. Dar, aceasta, care înţeleg că reprezintă Holonul, îmi place cel mai mult. Are forţă, atmosferă, culoare, tuşe stăpânite şi tuşe nervoase, zone de calm şi mai multe zone de nelinişte. E ca o piesă muzicală, în care roşul e trompeta, iar ritmurile violet-verzui sunt ritmurile tamburinei. Şi ce frumos e aruncat roşul acela, aparent neglijent, în cer! Cred că lucrarea e realizată fie în ulei, fie în acryl.E o bucurie să vezi pictura asta. De când a fost postată mă uit în fiecare zi la ea. Sunt curios să ştiu cât e de mare. Mă rog, relativ curios. Că e mare, că e mică, tot îmi place.

  • George Gross: (30-6-2011 la 12:23)

    Oraşul are cel mai modern centru civic din Israel;este unul din oraşele cu nivel ridicat în ce priveşte educaţia şcolară. Primăria este printre puţinele din lume care nu este în deficit financiar, cu toate că cheltuielile majore sunt pentru educaţie, cultură şi locuri de agremennt – parcuri, muzee, sculptură.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Singurătatea lui Amos Oz

Scriitorul Amos Oz într-un film documentar israelian, prezentat la Festivalul Filmului Evreiesc de la Bucureşti

Închide
52.15.254.112