caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Despre fundamentala componentă diplomatică a regalității

de (27-3-2011)
1 ecou

Componenta diplomatică a regalității a fost mereu o constantă, o fațetă importantă a instituției monarhice, în toate timpurile. În programul săptămânal al Familiilor Regale, reprezentarea, ospitalitatea și diplomația sunt fundamente ale activității publice. A fost așa și va rămâne mereu așa. Fiindcă ambientul, cadrul în care Familia Regală trăiește și muncește este dătător de inspirație, mândrie, încredere, confort identitar. Ritualul de zi cu zi al primirilor și vizitelor regale este un prilej de a face națiunea mai bine înțeleasă în lume, el este un fel de carte de vizită vie a unei țări.

În Familia Regală română acest aspect a fost valabil mereu, chiar și în anii exilului. Nenumărate au fost vizitele Regelui Mihai și ale Reginei Ana, ale Reginei-mamă Elena, apoi ale Principeselor în lume, pentru a reprezenta cum se cuvine țara din care veneau. În ultimii douăzeci de ani aceste eforturi de reprezentare externă nu au făcut decât să crească.

Urmând tradiția Reginei Maria, Principesa Moștenitoare a fost reprezentanta Familiei cea mai activă în plan extern. Dacă ar fi să numărărăm deplasările ei externe, din Elveția sau, după 2001, din România, am ajunge la cifre remarcabile.

În iunie 2009 și aprilie 2010 am fost oaspeții Regelui Juan Carlos I și ai Regine Sofia la Madrid. În cea de-a doua vizită, Regele Mihai I și Regina Ana au luat, de asemenea, parte la slujba de Înviere din Piața Columb, în prezența a mii de români. Principele și Principesa de Asturia au fost prezenți la întâlnirea din aprilie 2010.

ASR Principesa Mostenitoare si ASR Principele Charles

Regina Elisabeta a II-a și Ducele de Edinburg au fost gazdele noastre în noiembrie 2008, la Palatul Buckigham. Au fost prezenți Principele de Wales și Ducesa de Cornwall. Cu aceeași ocazie, ne-am întâlnit cu Președintele Hamid Karzai al Afganistanului, cu Regele Abdullah II al Iordaniei, cu Emirul Qatarului și cu Regele Bahrainului. Au fost, de asemenea, prezenți majoritatea regilor și reginelor Europei. În noiembrie 2009, Regina Elisabeta II ne-a primit din nou, pe Principesa Moștenitoare și pe mine, la Palatul Buckingham. În anul 2007, am fost oaspeții Principelui de Wales la Clarence House. În mai 2010, Principele Charles a dorit să vină la Palatul Elisabeta, pentru a sărbători alături de noi cei cincizeci de ani ai mei, și numai un detaliu neprevăzut din program l-a împiedicat să o facă.

În noiembrie 2009 am efectuat prima noastră vizită în Statul Qatar, ca oaspeți ai Alteței Sale Emirului.

În aprilie 2010 am fost oaspeții Regelui Abdullah II, în Iordania. Cu acea ocazie ne-am întâlnit cu Principesa Muna, mama Suveranului, și cu Principele El Hassan.

Luxemburg - la Nunta de Argint a Marilor Duci

În patru ocazii, în ultimii ani, am fost oaspeții Marelui Duce și ai Marei Ducese de Luxemburg. Cum Luxemburg este, alături de Bruxelles și de Strasbourg, una dintre capitalele Uniunii Europene, vizitele au fost un prilej de a avea contacte cu înalți oficiali europeni.

La Bruxellles, în ultimii ani am fost primiți de Regele Albert II și de Regina Paola, ne-am întâlnit cu Principele Moștenitor Philippe și Principesa Moștenitoare Mathilde, cu Regina Fabiola, cu Principesa Astrid și Principele Lorenz. De asemenea, Principesa Moștenitoare și cu mine ne-am întâlnit cu președintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering și cu președintele Comisiei Europene, José Manuel Barosso și cu doamna Margarida Barosso.

În anul 2006, Principesa Moștenitoare și cu mine am reprezentat România și Familia Regală la Stockholm, invitați de Regele Carl XVI Gustaf și Regina Silvia, cu ocazia ceremoniilor de Stat prilejuite de jubileul de 60 de ani ai Regelui. În iunie 2010, amândoi am reprezentat Familia Regală română la căsătoria Principesei Moștenitoare Victoria cu Principele Daniel.

Jubileul de 60 de ani al MS Regelui Carl XVI Gustaf

În anul 2007 am efectuat o vizită în Senegal, în cursul căreia m-m-am întâlnit cu oficiali parlamentari, guvernamentali și militari, la Dakar și Saint-Louis. De asemenea, am fost oaspetele Primei Doamne a Senegalului, Viviane Wade, la Palatul Prezidențial.

În Turneele Prieteniei din SUA, Principesa și cu mine am fost primiți de Guvernatorii statelor Illinos, Ohio și Nevada.

La Moscova, în mai 2005, Regele Mihai și Regina Ana, însoțiți de mine, am fost prezenți la comemorarea împlinirii a 60 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Atunci am întâlnit pe Președintele Vladimir Putin. Cu ocazia comemorării a 65 de ani de la aelași eveniment, în mai 2010, Regele Mihai, însoțit de mine, a fost din nou prezent la Moscova, unde s-a întâlnit cu Președintele Dmitri Medvedev.

MS Regele Mihai si Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev

Regele Mihai și Regina Ana, însoțiți de mine, s-au întâlnit cu Președintele Slovaciei și cu Prima Doamnă a Cehiei, Livia Klausova, în mai 2005, la Bratislava și Praga. O nouă vizită la Praga este programată pentru noiembrie 2010.

În anul 2005, am fost primit la Tbilisi, în cadrul primei mele vizite în Georgia, de Președintele Mihail Saakașvili.

La Paris, Prima Doamnă a Franței, Bernadette Chirac, a onorat cu prezența sa Gala Fundației Principesa Margareta a României, în anul 2006.

Regele Mihai și Regina Ana au fost primiți în audiență privată la Vatican, de Papa Ioan Paul al II-lea, în anul 1999. Principesa Mpoștenitoare și cu mine am fost primiți în audiență generală, în aprilie 2003. Regele Mihai a participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

În diverse ocazii oficiale, am întâlnit în capitale ale Europei înalte personalități statale: Principele Moștenitor Naruhito al Japoniei la Madrid în anul 2004, Principesa Sirindhorn a Thailandei la Luxemburg în 2006, Regina Beatrix a Olandei în 2006, 2007 și 2008, pe Regele Harald V la Londra în 2008, pe Președintele Stipe Mesici la Zagreb în 2004 și la Moscova în 2005 și 2010.

La rândul nostru, am fost gazde la București sau Săvârșin în multe ocazii. Principele Felipe și Principesa Letiția ai Spaniei în 2009, Prima doamnă a Cehiei în 2006, Prima doamnă a Senegalului în 2008, Marele Duce Henri și Marea Ducesă Maria Tereza ai Luxemburgului în 2005, Regele Carl XVI Gustaf și Regina Silvia ai Suediei în 2003, Regele Juan Carlos și Regina Sofia ai Spaniei în 2003, Regele Simeon și Regina Margarita ai Bulgariei în 2006, 2008 și 2009, Arhiducele Otto al Austriei în 2007, Principele Suveran al Ordinului de Malta în 2003, ocazie cu care Principesa Margareta a primit Marea Cruce a Ordinului, Principesa Astrid și Principele Lorenz în anul 2006, Regele Constantin II și Regina Anne-Marie ai Greciei în 2008, Președintele Parlamentului Filipinelor în anul 2006, Principele El Hassan al Iordaniei în 2006 și 2008.

Cu ocazia evenimentului anual numit “România, o călătorie regală”, mulți alți membri ai Familiilor Regale ale lumii, miniștri, parlamentari, politicieni și reprezentanți ai organizațiilor internaționale au trecut pragul Palatului Elisabeta. În fiecare an, la Palatul Elisabeta are loc o seară dedicată Corpului Diplomatic acreditat la București, în luna noiembrie sau decembrie. Este o tradiție pornită în secolul XIX de Regele Carol I și urmată de fiecare generație regală.

Continuăm să susținem, în fiecare an, un număr de angajamente externe, fiind convinși de importanța demersului nostru. De asemenea, suntem convinși de utilitatea lui, de complementaritatea efortului regal față de cel politic, guvernamental sau parlamentar. România are nevoie să câștige încrederea și respectul celorlalți, iar odată câștigate, are nevoie să și le consolideze.

Ecouri

  • Stoica Rodica: (19-4-2011 la 02:33)

    Casa Regala a Rmaniei este sursa inepuizabila de diplomatie.Ea nu stie de minciuna de tradare a tarii si poporului.Nu stie de incalcarea juramantului prestat.Nu stie de ura!Stie doar de lege!Stie numai de iubire!
    Traiasca MS Regele Mihai a Romaniei!
    Romani reveniti la credinta adevarata si fara prihana in Dumnezeu!Adresati-va gandurile celui care va asteapta cu drag de 64 de ani.Daca ati gresit ,aveti prilejul acum sa va cereti iertare!Altfel nu vad cum o sa puteti fi iertati de Dzeu!
    Cercetati-va riguros constiinta.Procedati in consecinta.Altfel veti fi datori sa dati socoteala propriilor urmasi,copii ,nepoti stranepoti!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Concursul internaţional de canto HANS GABOR-Belvedere -Viena-

Termenul limită pentru înscrierea candidaţilor la preselecţia pentru participarea la cea de-a 30-a ediţie a CONCURSULUI INTERNAŢIONAL DE CANTO HANS...

Închide
18.220.35.83