caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Mitul pacifismului monoteist

de (30-1-2011)
2 ecouri

La peste 3000 de ani de cand Dumnezeu i-a predat lui Moise Biblia (daca acceptam aceasta versiune), la cca 2000 de ani de cand Isus (nu se cunoaste data exacta a nasterii lui) a inceput propovaduirea a ceea ce va deveni Crestinismul si circa 1400 de ani de la aparitia ultimului profet Mahomed – trimis de Dumnezeu (daca acceptam cele scrise in Coran), aproximativ o jumatate din populatia globului este inca “necredincioasa”.

Observam diferente mari intre Africa unde predomina islamismul si crestinismul si Asia unde predomina hinduismul, budismul, sintoismul in tari ca India, China, Japonia, Corea,Tailanda etc. Din 6,9 miliarde de locuitori ai planetei, cca 2 miliarde sunt crestini,1,5 miliarde sunt musulmani si 14-15 milioane sunt de religie mozaica.

Pe continentul european au existat civilizatii stralucite (greaca si romana) inca din antichitatea politeista; sunt cunoscute numele si realizarile unora ca Pitagora, Arhimede, Socrate, Platon, Pericle, etc. In aceeasi perioada, un popor monoteist, evreii, nu au realizat nimic deosebit si nu a lasat mostenire decat numele a 2 personalitati: Philo din Alexandria -filozof- si Iosefus Flavius, scriitor si istoric.

Egiptul faraonic este o alta tara cu o civilizatie stralucita desi politeista, ceea ce demonstreaza ca politeismul nu impiedica civilizatia si cultura si ca monoteismul nu este neaparat un factor de progres; mai mult decat atat, primul cod de legi cunoscut in lume este cel al lui Hammurabi, rege asiro-babilonian, politeist care a trait cu cca. 500 de ani inaintea lui Moise si de la care acesta din urma chiar s-ar fi inspirat (fapt mentionat in enciclopediile iudaice).

Este justificat sa se puna 2 intrebari:

– daca monoteismul a fost si este un factor de progres si pacifism

– daca se poate vorbi de monoteism din moment ce exista totusi 3 religii destul de deosebite, aparute la intervale de timp mari, si intre care exista o rivalitate sangeroasa.

Poate ar fi mai potivita notiunea de monolatrie,care ar recunoaste mai multi dumnezei cu suprematia unuia din ei. Profetii si apostolii care au primit religiile revelate se cred indreptatiti sa afirme intaietatea poporului lor. Astfel in Deut.14/3 Moise le aduce la cunostinta evreilor ca Dumnezeu i-a ales pe ei dintre toate popoarele ca poporul sau; in Evanghelia lui Matei 5/13-14 Isus le spune credinciosilor lui ca ei sunt sarea pamantului si lumina lumii; iar in Coran, surata 3 versetul 106 este scris ca ei -arabii- sunt poporul cel mai bun care s-a creat  si el hotareste ce este bun si apara de rau.

Cu toate aceste deosebiri si rivalitati exista cativa factori comuni religiilor monoteiste: violenta, intoleranta, coercisiunea, discriminarea etnica si de sex.

Iudaismul incepe cu uciderea noului nascut al animalelor (sic) al celui mai umil sclav si al faraonului pentru iesirea din Egipt -Ex.11/5- ceea ce astazi se numeste pedeapsa colectiva: continua cu omorarea a 3000 de evrei pentru pacatul de a se fi inchinat vitelului de aur -Ex.32/27-28- a altor 24000 de evrei pentru desfranare cu fetele Moabului (alta etnie desi si cele 2 sotii ale lui Moise au fost de alta etnie). Numerii 25/4-9 si pentru luarea in primire a “tarii promise” genocidul celor 7 popoare din Canaan-Deut. 7/16 “sa prapadesti toate neamurile pe care ti le dau in mana fara sa-ti fie mila de ele ”iar in acest razboi va omori femei si copii pastrand ptr.el fecioarele – Numerii 31/1; deasemeni Dzeu porunceste uciderea celor ce nu respecta sambata, a homosexualilor, a apostatilor,a adulterinilor: Deut.22/22, Deut.35/2 Deut.20/10, Lev.20/13 Deut.13/6,Deut.17/2-7.

Crestinismul, care si el se considera o religie a iubirii, a pacii si dreptatii, prin recunoasterea si acceptarea Vechiului Testament justifica violentele amintite. Dealtfel in Ev. Matei 5/17-19 este scris clar: „n-am venit sa anulez legea ci s-o implinesc”, iar in Ev.Matei 10/32-39 este scris „n-am venit sa aduc pacea ci sabia”. In Ev. Matei 10/37 Isus spune: „cine iubeste pe tatal sau mama sa mai mult decat pe mine, sau cel ce-si iubeste fiica sau fiul mai mult decat pe mine nu este vrednic de mine”, ceace aminteste de porunca lui Dzeu adresata lui Avraam de a-I sacrifice pe fiul sau Itzhac. In Ev. Sf.Ion 10/14-28 este scris ca Isus are turma lui de oi, dar mai exista si alte oi care vor fi ale lui, ca va fi un singur pastor si o singura turma careia ii va da viata vesnica,deci Isus doreste un singur Dzeu caruia sa i se supuna toata omenirea, in schimbul nemuririi.

Nu este de mirare daca in Ev.Luca 19/27 i se atribue lui Isus urmatoarele vorbe: „cei care nu m-au vrut aduceti-i in fata mea si omorati-i”. Violenta in crestinism se manifesta si in conflictele dintre diferitele curente: catolici, hughenoti, ortodocsi, protestanti, caraiti. De amintit inchizitia care initial a fost creata pentru a-i judeca pe eretici. Ulterior a fost indreptata impotiva evreilor si chiar a musulmanilor; la circa 100 de ani dupa expulzarea evreilor din Spania (1492) a avut loc si expulzarea arabilor. Sunt de amintit noaptea Sf.Bartolomeu, arderile pe rug: Giordano Bruno, Calvin, Ian Hus, procesul Galileo.

Violenta in Coran si deci in islam provine din dorinta lui Alah de a impune islamul intregii omeniri ca singura religie veridica, desi in Coran surata 2 versetul 257 este scris ca in adoptarea religiei nu trebue sa existe constrangere. Nu este singura contradictie din cartile fondatoare ale monoteismului (sau monoteismelor).

In surata47 versetul 37 sta scris:”nu faceti pace daca sunteti superiori, nu fiti milosi”.

In surata 8 versetul 68 :”nu faceti prizonieri inainte de a masacra”.

In s 9 v 29: „faceti razboi celor care nu cred in dzeu si in ziua de apoi precum si popoarelor cartii (evrei si crestini)”

V8 s12: „taiati capul necredinciosilor…”

V 8 s17 „Dzeu omoara nu voi”.

V9 s33  „adevarata religie este islamul”.

V 6 s 115 „Coranul nu poate fi modificat”.

V9 s 38-39: „mergeti sa luptati pentru Alah; daca nu veti merge, Dzeu va va pedepsi si va va inlocui cu alt popor”.

„Idolatrii sau se convertesc sau sunt omorati; popoarele cartii (evreii si crestini) sa fie combatuti pana cand sunt invinsi si umiliti si sa plateasca cu mana lor taxa de pr”tectie”.

Islamul care se proclama  si el ca si celelalte 2 religii monoteiste o religie a pacii,a iubirii si dreptatii a avertizat prin Comisia permanenta pentru cercetari academice si consultatii religioase a Arabiei Saudite ca nu poate exista unitate religioasa, Islamul fiind singura religie adevarata si care le exclude pe celelalte si ca de aceea apelurile la construirea intr-un singur loc a unei moschei, biserica si sinagoga sau publicarea intr-un singur volum a Bibliei, Evangheliilor si Coranului sunt inacceptabile.

Este clar pentru orice om cu bun simt care citeste sau macar rasfoieste cartile fondatoare ale celor 3 religii monoteiste ca ele nu propovaduesc dragostea si pacea.

Dar ce este de neinteles este falsitatea si ipocrizia celor care cunoscand bine textele „cartilor sfinte” continua sa sustina ca din ele se degaja o chemare la dragoste pentru Dzeu si a lui Dzeu pentru oameni si dragostea intre oameni…

Necredinciosii si ateii au macar meritul de nu fi ipocriti si mincinosi in raport cu religia lor.

Dr. Ramon Neumann

Ecouri

  • Vladi: (2-2-2011 la 12:25)

    Domnule Ramon Neumann articolul este binevenit, putem adauga si alte motive. Genetica arata ca nu provenim dintr-o singura eva, geologii nu gasesc urmele potopului, daca un credincios de azi ar incerca ca Avraam sa-si sacrifice copilul pt. ca a auzit o voce care-i spune asta, cum ar reactiona lumea? Daca un preot ar ucide un ofiter ca sa-i ia sotia, cazul regelui David, cu Urie hititul, am mai asculta si citi sfaturile lui? cum am primi ca D-zeu ne-ar trimite ciuma sa moara pt. ca Basescu ar fi facut ce a facut David. Tot felul de profetii care vorbesc foarte general: vesti de razboie, seceta, cutremure, stele cazatoare, nimic concret. Sau cum vor fi oamenii in vermurile din urma: neanduplecati, neanfranati, clevetitori, mincinosi, fara evlavie. De parca ar fi fost intr-o anumita epoca, baieti buni.

  • Constantin Vasilescu: (2-2-2011 la 12:26)

    Foarte bine scris, felicitari!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Omul intre oameni: Politicul ca spatiu al libertatii

Scria Hannah Arendt ca acolo unde gandirea si actiunea sunt separate, spatiul liberatii se afla in primejdie. Evident, intr-o tiranie,...

Închide
3.144.115.117