caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

BBC World Service anunță reduceri masive de personal

de (26-1-2011)
6 ecouri

Serviciul mondial al BBC a anunțat miercuri reduceri de peste un sfert dintre angajații săi prin închiderea a cinci redacții în limbi străine, sistarea difuzării de programe radio în alte șapte limbi și suspendarea difuzării programelor pe unde scurte în șase limbi.

Reducerile decise de conducerea BBC World Service sunt o urmare a diminuării cu 16% a bugetului alocat de ministerul de externe, cel care finanțează această insituție.

Sindicatele au condamnat reducerile, calificându-le drept “feroce”.

Directorul BBC Global News, care incorporează Serviciul mondial BBC, Peter Horrocks, a spus că ziua anunțării reducerilor este dureroasă. El a adăugat că săptămânal 180 de milioane de persoane de pe întreg globul ascultă emisiuni în 33 de limbi.

Cele cinci redacții care se închid sunt sârbă, albaneză, macedoneană, portugheză pentru Africa și engleză pentru Caraibe.

În plus, nu vor mai fi difuzate emisiuni de radio în rusă, ucrainiană, turcă, chineza mandarină, spaniolă pentru Cuba, vietnameză și azeră, aceste redacții continuând doar activitatea pe internet.

De asemenea va înceta difuzarea pe unde scurte a emisiunilor în limbile hindi, indoneziană, kîrgîză, nepaleză, swahili și engleză și franceză pentru serviciul Marilor Lacuri – Ruanda și Burundi.

Toate aceste reduceri vor diminua audiența săptămânală a BBC World Service cu circa 30 de milioane de ascultători.

În acest fel, vor dispărea practic emisiunile de radio în limbile europene, cu excepția unor programe în limba rusă difuzate pe internet.

Serviciul mondial a închis în perioada 2005 – 2008 celelalte redacții în limbi europene, inclusiv în limba română.

Schimbări tehnologice și geostrategice

În total, personalul din BBC World Service va fi redus cu circa 650 de posturi din total de 2400 în următorii trei ani. În primul an vor dispărea circa două treimi, adică 433 de posturi.

Vor fi afectate nu doar redacțiile în cauză, ci practic toate departamentele, inclusiv alte redacții în limbi străine, unde se restrânge producția și difuzarea de programe de radio în eter.

BBC World Service trebuie să facă reduceri datorită austerității bugetare, dar este vorba și de o reorientare strategică spre internet și televiziune. Canalele TV BBC în arabă și persană care emit 24 de ore sunt extrem de scumpe și sunt considerate prioritare în condițiile geostrategice actuale, emițând pentru o regiune unde radioul este extrem de puțin folosit, iar competiția cu alte canale TV extrem de dură.

Serviciul mondial a început în acest fel și tranziția și adaptarea către marea schimbare în modul de finanțare care va interveni din aprilie 2014, când BBC World Service nu va mai fi finanțat prin transfer de la bugetul ministerului de externe, ci din taxa audio-vizuală, ca restul BBC, cu excepția televiziunii BBC World, care este un canal comercial.

Reducerile anunțate nu vor intra în vigoare imediat, deoarece legea prevede o perioadă de consultări cu sindicatele de trei luni. Un jurnalist care lucrează la BBC World Service îmi spunea că atmosfera la Bush House – sediul serviciului mondial – este “lugubră”, mulți angajați sunt complet demoralizați și că s-ar putea declanșa o grevă la un moment dat.

Oricum ar fi, BBC World Service a devenit o instituție de nerecunoscut față de cea din primii cinci ai noului mileniu, ca să nu mai vorbim de perioada de dinaintea sfârșitului războiului rece în 1989.

Presiunile bugetare, schimbările tehnologice și geopolitice au bulversat complet această insituție, până nu demult un simbol al Marii Britanii, fără vreo dependență editorială de guvernul de la Londra.

Ecouri

  • LUCIAN-ION COJOCARU: (15-2-2011 la 11:24)

    Stimate D-nule Clej,

    M-am hotarat sa nu imi mai exprim nicio opinie, vis-a vis de niciun subiect aparut in presa romaneasca, in urma injuraturilor si a limbajului suburban pe care a trebuit sa-l citesc la adresa mea, in consecinta nu mai este nevoie sa va deranjati pentru a-mi expedia e-mailul DVS.Evenimenele din Egipt si nu numai,mi-au dat ocazia in cotidianul „Adevarul” sa am o atitudine pro-iraniana, anti-occidentala si anti-sionista.Bineinteles ca am fost injurat ca la usa cortului de toti derbedeii care se bucura de faptul ca traim”in libertate”. Da d-nule Clej, am devenit un anti-occidental dupa ce am fost batjocorit, umilit in mai multe tari occidentale.Am fost furat cu concursul politiei in Spania, mi s-a furat tot bagajul plus toate fotografiile de familie in Belgia,iar politistii belgieni radeau de noi(eram cu mama mea) si glumeau pe necazul nostru.Stiti ca majoritatea politistilor occidentali nu intervin cand romanii se fura intre ei? Sunt multe de spus, dar ma opresc aici.Dominatia malefica americano-sionista dupa ce a tolerat hotia din Romania,pentru a cumpara pe nimic tot ce a mai ramas din economia romaneasca dupa caderea comunismului, ne trateaza acum ca cetateni inferiori ai Europei.
    Cat despre BBC nu mai este nimic de zis. Am incercat sa vizitez redactia din londra in Aprilie,anul trecut.Fara comentarii.A vazut Dumnezeu caracterul celor de acolo.
    Cu stima,
    Lucian

  • Petru Clej: (15-2-2011 la 14:26)

    Domnule Cojocaru, nu prea știu ce legătură are ce scrieți dumneavoastră. Este dreptul dumneavoastră să fiți anti-occidental și anti-sionist (antisemit) și nu m-ar mira să deveniți în curând nazist. Citiți piesa Rinocerii a lui Eugene Ionescu si veti înțelege, poate, despre ce vorbesc. Nu știu despre ce majoritate a polițiștilor occidentali vorbiți, ca translator în sistemul judiciar în Anglia am cunoscut mai mulți polițiști occidentali și infractori români decât o să cunoașteți dumneavoastră în 100 de vieți și vă pot spune că nu e cum spuneți dumneavoastră, care extrapolați de la cazul personal. De asemenea, nu știu ce redacție ați vrut să vizitați la Londra în aprilie anul trecut. Dacă vă referiți la cea în limba română, aflați că a încetat să existe din anul 2008. Cât despre acest „cu stimă” fals și ipocrit, păstrați-l pentru dumneavoastră, pentru că oameni ca dumneavoastră nu știu să stimeze, știu doar să urască, să mustească de resentiment și complexe de inferioritate.

  • Daniel Macovei: (15-2-2011 la 16:16)

    Domnului Lucian-Ion Cojocaru….. Observ ca sunteti o persoana care a trait multe aventuri, unele neplacute. Un fel de Stan Patitul. Intai ati fost furat in Spania cu concursul politiei. In Belgia politistii radeau si glumeau de necazul dumneavoastra. Sa deducem ca ati fost furat de niste romani, pentru ca politistii occidentali nu au intervenit, ba chiar v-au umilit, batjocorit si culmea, au aplicat legea lor occidentala: neinterventia. Ati incercat sa vizitati si redactia BBC-ului de la Londra (Londra?) dar Dumnezeu care a vazut caracterul celor de acolo v-a sfatuit sa nu mai ziceti nimic. Asadar v-ati hotarat sa deveniti antioccidental, antisionist si proiranian. Chiar cotidianul „Adevarul” v-a dat ocazia sa va exprimati atitudinea dumneavoastra profunda si sincera de cetatean inferior al Europei. Numai ca derbedeii de romani v-au injurat ca la usa cortului, pentru ca se bucura de „libertate”. Toate astea din cauza dominatiei malefice ale iudeo-masoneriei sioniste americane, care au tolerat hotia si au cumparat Romania pe nimic. Ce sa zic? Va compatimesc sincer. Eu sa fiu in locul dumneavoastra as emigra imediat in Iran si daca malefica America sionista da tarcoale pe acolo, as sterge-o repede in Coreea de nord. Acolo da se mai poate rasufla, „democratia” nu a ajuns inca.

  • Lucian-Ion Cojocaru: (16-2-2011 la 10:35)

    Stimate D-nule Clej,
    Nu are niciun sens sa intru in polemica cu DVS,va dati seama foarte bine ca era vorba despre sectia engleza la care am scris din August 2005.Nu am absolut niciun complex de inferioritate,eu nu am facut tara de ras pe unde am umblat.Nu ma intereseaza catusi de putin parerea oamenilor,Dumnezeu este cel care da verdictul pentru fiecare.Daca fa faceti ca nu intelegeti ce tragedii traiesc romanii cinstiti in occident este problema DVS.Este bine sa ramanem fiecare cu parerea si interesele lui.Polemica s-a incheiat.
    Cu bine,
    Lucian

  • Petru Clej: (16-2-2011 la 10:50)

    Am o întrebare: ce înseamnă „secția engleză” a BBC? Și de când ați devenit habotnic?

  • jj: (16-2-2011 la 14:08)

    Mie imi rasuna si acum in minte „BBC – Bush House – London”, semnalul sonor si engleza melodioasa din primele emisiuni pe care s-a intamplat sa le ascult (era 1985 si ma fascinasera de tot relatarile despre lovitura de stat din Uganda, pentru ca abia daca intelegeam cum se poate intampla in general o lovitura de stat). Iar postul romanesc a devenit un fel de „acasa” in anii ’90. Nu ma mira insa deloc ca se fac astfel de reduceri, ar fi fost imposibil sa scape de taierea generala de cheltuieli.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.147.74.247