caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Popas la Templul Coral din Bucureşti

de (16-1-2011)
2 ecouri

Construirea Templului Coral s-a făcut la inițiativa lui Isaac Leib Weinberg, un evreu polonez din București.

Templul Coral este o replică a Sinagogii Tempelgasse din Viena, cunoscută și ca Templul Mare din cartierul Leopoldstadt (1858). Proiectul de construcție a fost conceput de arhitecții vienezi I. Enderle și Gustav Freiwald, edificiul fiind realizat în stil „neomaur” în perioada 1864-1867.

Templul Coral este un important centru de cult iudaic, iar datorită valorii sale istorice şi arhitecturale a fost înscris în lista monumentelor istorice poziţia 1993, cod B-II-m-A-19672.

Evocare

In memoriam: Isidor Katz
În data de 21 Ianuarie 1941, Marcu Katz, un bătrân evreu religios, se afla în Templul Coral atunci când legionarii, revoltaţi de controlul pe care mareşalul Ion Antonescu îl exercita asupra lor au început rebeliunea.

La Templul Coral legionarii au ajuns în timpul rugăciunii de seară. Printre victimele lor s-a aflat şi Marcu Katz. Acesta a fost batjocorit şi maltratat,barba fiindu-i smulsă, iar degetele strivite. Un trecător care îl cunoştea pe Marcu Katz   s-a grăbit spre casa acestuia ca să îi anunţe familia. Informat asupra chinului la care este supus tatăl său, Isidor Katz, băiatul cel mai tânăr al familei a alergat la Templu  găsindu-şi tatăl zăcând într-o baltă de sânge, dar încă în viaţă.

Eliberaţi-l pe bătrân şi luaţi-mă pe mine” le-a spus Isidor legionarilor care distrugeau lăcaşul sfânt şi batjocoreau enoriaşii găsiţi la faţa locului.

În faţa tatălui sau, Isidor a fost bătut până când şi-a pierdut cunoştiinţa. Isidor Katz împreună cu alţi evrei, au fost urcaţi într-un camion şi duşi în pădurea Jilava unde au fost asasinaţi.
Marcu Katz a supravieţuit fiului său, refuzând să fie martor în procesele intentate de comunişti legionarilor şi mareşalului Antonescu: „Aceste procese şi răzbunarea nu îmi vor aduce fiul înapoi” …  http://www.amirorg.com/lro/apage/66610.php

Ecouri

  • RoxanaI: (23-1-2011 la 15:12)

    Intr-o tara fara legi clare,istoria se repeta!:(

  • wanda lucaciu: (20-4-2011 la 13:49)

    Vazand aceasta fotografie al Templului Coral, imi aminteste de timpul cand eram copil si tata ma lua la templu (pe mama n-o interesa deloc) si ma trimetea la balcon sa stau cu femeile si el era jos si se ruga. Nu puteam sa inteleg dece nu ma lasa sa fiu cu el impreuna? Intr-o zi l-am intrebat daca femeile sunt segregate si trimise la balcon, pentru ca au o boala. In acelasi timp, i-am spus ca eu nu sunt bolnava si deci pot sa stau langa el. Cred ca mi-a explicat, dar nu am inteles. Asa am devenit „a woman lib” 🙂
    Cand am ajuns in SUA, am descoperit Templul Reformat. Mi-a placut mai mult, dar tatalui meu nu i-a placut, deloc. In ultimii 40+ ani, nu cred ca am fost la templu mai mult de 3 ori.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Au nevoie de o minune!

Rahova. Un cartier unde, daca esti iubitor de animale, daca faci parte dintre noi, cei dependenti de a salva animalele,...

Închide
3.144.12.43