Ca intr-o campanie militara ori temerara de cucerire a unui teritoriu , a unei lumi noi orice actiune ori escaladare de promovare a unui obiectiv comercial presupune o strategie, o documentare prealabila a locului de desfasurare, dar si a impactului asupra clientilor.
In orase de provincie si in metropole aventurarea in domeniul gastronomiei pare neavenitilor un fleac.
Un prim pas in punerea pe piata a unui item e nevoie de cunoasterea produsului in intregime si apoi posibilele impresii ale clientilor in legatura cu acesta.
Marketingul ca forma initiala de penetrare a pietei nu inseamna doar reclame, promotii si tone de hartie dispersate in stanga si dreapta.
O metoda relativ noua in Europa, insa deja cu traditie in SUA vine sa contracareze ideea ca gusturile nu se discuta, dimpotriva, e nevoie de opiniile, de sugestiile clientilor.
Realizez ca zeci de restaurante isi inchid portile la scurt timp dupa inaugurare.
Incerc sa va descriu activitatea unei corporatii din regiunea Boston-ului.
Biroul este specializat in lansarea a zeci de produse alimentare pe coasta estica din SUA.
Angajatii sunt alesi in functie de aptitudinile lor profesionale in domeniul alimentatiei publice si in cel al sectorului – vanzari.
Rutina de lucru este relativ simpla, si nu are nimic spectaculos in a deveni un specialist confruntat cu produsul nou si cu reactiile clientilor.
Odata acceptat in randurile companiei de marketing, angajatul va fi investit cu rolul de specialist demonstrator si primeste instructiunile de operare si materialul publicitar.
Ziua de lucru cuprinde trei faze distincte:
1.Pregatirea, familiarizarea cu produsul
2.Prezentarea produsului si distribuirea mostrelor
3.Inscrierea interactiunii demonstrator, produs si client in formulare informatizate menite sa informeze cu acuratete firmele producatoare in cel putin 24 ore de la finalizarea sedintei.
De la cafea pana la cereale, intreaga gama menita degustarii in sute de mostre reprezinta pasul decisiv in contactul cu clientii.
Claire Bishop, fondatorul companiei de marketing C.A. Courtesy in urma cu 25 de ani, subliniaza ca toti angajatii trebuie sa actioneze asemenea unor straluciti amabsadori ai noilor produse si ca nu numai pregatirea profesionala primeaza, ci si felul in care vorbesc cu clientii, sunt imbracati respectand codul uniformei impus de catre biroul central.
Invazia de noi produse alimentare cu rigorile pietei si ale clientilor, din ce in ce mai atenti cu continutul de sodiu, de zahar, de conservanti sunt obiective majore ale industriei alimentare contemporane.
Membrii echipei de marketing sunt prezenti si in alte genuri de actiuni in cadrul comunitatilor precum:
– Deschiderea unor puncte comerciale
– Seri festive cu copiii in restaurante si supermarketuri
– Targuri comerciale –expozitii
– Actiuni caritabile
Poate o actiune de formare, de informare a personalului din diferite puncte de vanzare – tejgheaua cu branza si vitrinele cu prezentare ar capata o alta imagine in receptarea consumatorului.
Avand in vedere ca generatorul de venituri ramane insusi clientul trebuie sa tinem seama de comentariile sale, de gusturile si optiunile sale si sa nu-i impunem noi in mod autoritar ce sa puna pe masa.