caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

[ Fărăde ] Legea [ împotriva ] Jurnalistului în România

de (3-10-2010)
1 ecou

Florin Predescu

Senatorul Ioan Ghișe vine cu o gaselnita unica.

Incartiruirea jurnalistilor intr-o breasla asemenea croitorilor, pantofarilor, frizerilor si binenteles, dupa ce beneficiaza de un atestat ori te miri ce aprobare din partea unui comitet de cenzori.

In plus cei, ce isi permit sa asterne pe hartie articolele trebuie sa se supuna cu periodicitate unui test psihologic. Seamana cu timpul legii interzicerii avorturilor din perioada ceauseilor cand bietele femei erau controlate periodic in partile fatacioase.

Nu sunt aparator al tuturor mascariilor scrise, nici al jurnalismului dupa ureche, nici al traseismului unor scribi ordinari, dar intr-un stat de drept se impune respectarea dreptului la cuvant. Daca materialului scris si publicat ii lipsesc informatia, valoarea adaugata, daca textele devin calomnii neacoperite – exista institutiile juridice si organismele de resort sa contraatace.

Bine ca ne legam de jurnalisti, in timp ce aliodorii si ghicitorii se intrec in vraji, descantece, in timp ce maestrii de tatuaje (fara autorizatii) faciliteaza prin asa zisa lor arta primitiva propagarea hepatitei si a sidei in randul tinerilor.

George Petrineanu

Din motive care imi scapa, in Suedia nu am intalnit acest fenomen al Legii cutarui functionar. Nu exista nici un fel de astfel de lege ci numai legile obisnuite  ca Legea muncii, apoi contractele colective sau cele individuale. La fel, nu exista notiunea de spor: in momentul angajarii, se negociaza salariul care include toate aceste sporuri sau nesporuri (ele NU sunt insa specificate, ci doar eventual discutate).

Revenind la Legea Jurnalistilor, propunerea ca ei sa fie supusi unui test psihologic, denota o gandire la nivelul Iranului.
Daca mi-as dori o lege profesionala si test psihologic in Romania, acela ar fi pentru taximetristi. In propriul oras, Pitesti, cumnata mea, jurista, mergand cu taxiul impreuna cu o cunostinta (doua doamne onorabile, de parca ar conta care e conditia Clientului) a fost admonestata de ,,taximetrist” pentru ca a indraznit sa-l puna la punct ca dublase pretul (pe un traseu pe care ea mergea zilnic) nepornind aparatul. Imi cer scuze, dar, ca sa fie relevant, trebuie sa reproduc
ceva din tirada acestui profesionist: ,,parasute ordinare, …”.

Ma intreb cine e de dus la test psihologic. Simt ca in curand ma anunt voluntar. Sau poate ar trebui data Legea Profesionismului si a Civilizatiei cu testari la sange.

Ecouri

  • Daniel Macovei: (4-10-2010 la 13:11)

    Domnule Nicolae,probabil ca la viitoarea demisie a unui senator PD-L,domnul senator Ioan Ghise va va oferi locul caldut inca.Dati-i bataie,nu pierdeti ocazia de a face parte din echipa care va reinstitui cenzura,gandirea unica,singurul punct de vedere (punctul pe I)sau pe intoleranta.Comparatia dintre parlamentele suedez,roman si cel din Bahavalpur este plina de finete.Cum a venit toamna,ploua mereu si ne plictisim,ne va fi mai usor citind productiile dumneavoastra.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Apel către victimele dictaturii comuniste: Imperativul justiției, datoria neuitării

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc solicită colaborarea victimelor regimului comunist în efortul de aflare a...

Închide
3.147.44.255