caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Reportaj



 

O duminică pe malul Tamisei – galerie de imagini

de (15-9-2010)
17 ecouri

În al doilea sfârșit de săptămână din septembrie, pe malul sudic al fluviului, la Londra se organizează Festivalul Tamisei. Anul acesta, în două zile, au vizitat festivalul circa 800000 de persoane – localnici și turiști.

Festivalul este organizat de Primăria Londrei (al cărei sediu se află în clădirea futuristă din imagine), la doar câțiva pași de Tower Bridge – cel mai celebru pod peste Tamisa din capitala britanică.

Printre activitățile distractive ale festivalului se numără și plimbări cu ambarcațiuni pe fluviu, prilej cu care se poate asista la un eveniment extrem de rară: deschiderea Tower Bridge.

Spectacolele muzicale sunt un punct de atracție al Festivalului Londrei – aici la chioșcul de la Tower Bridge concertează Fanfara din Vorona, localitate din județul Botoșani.

Fanfara s-a bucurat de succes la spectatori care au aplaudat-o la scenă deschisă, iar unii spectatori tineri au trecut chiar și la dans pe ritm de horă și sârbă.

Dacă o iei spre vest pe malul sudic al Tamisei dai de Teatrul Globe. Restaurat acum 20 de ani, el este o copie fidelă a teatrului de pe vremea lui William Shakespeare, unde se joacă azi piesele Bardului.

Peste râu vezi imaginea magnifică a Catedralei Sfântul Paul, cea mai mare din Londra. Construită de Sir Christopher Wren după incendiul din 1666 care a mistuit centrul orașului, catedrala a supraviețuit bombardamentelor aviației germane de acum exact 70 de ani.

Peste râu de Sfântul Paul este Tate Modern, o galerie de artă găzduită de o fostă centrală termoelectrică convertită. Intrarea este, după cum observați gratuită, la numeroasele expoziții de artă modernă.

Pe malul de nord al Tamisei – o altă atracție turistică: Turnul Londrei, acolo unde au fost închiși în evul mediu aceia care, pe drept sau pe nedrept, erau acuzați de suveranii zilei de înaltă trădare. Unii dintre ei au fost executați aici.

Standurile cu mâncăruri specifice din numeroase regiuni ale lumii sunt o mare atracție la Festivalului Tamisei.

Ecouri

  • Stefan N. Maier: (15-9-2010 la 18:31)

    Petrica, sper sa primesti un raspuns pe masura, cu imagini de la un festival al Dambovitei, care sa-ti scoata din cap gargaunii cosmopoliti si antiromanesti platiti cu bani grei pe baza carora vei pretinde, desigur, sa ne si placa fotoreportajul tau. Posibil sa pretinzi si ca asa arata viata intr-o lume normala, responsabila, cu probleme la fel ca peste tot. Dar am sa-ti raspund ca numai monarhia e de vina. A – si evreii cu conspiratia lor mondiala. Si biciclistii.

  • Andrea Ghita: (15-9-2010 la 18:53)

    Printr-o coincidenţă plină de semnificaţii, in acelasi weekend, la Cluj, 20 de bucătari au stabilit recordul mondial la prăjit pui, reuşind să prăjească, în două ore, 210 pui într-o singură tavă, de 15 metri pătraţi, folosind 50 de litri de ulei şi 25 de butelii de gaz amplasate sub tavă. Fiecare pui fiind tranşat în patru au rezultat 840 de porţii gratuite pentru care s-au bulucit o mulţime de oameni. Recordul a fost omologat şi certificat de un reprezentant al World Records Academy, prezent la locul evenimentului.

  • Radu: (16-9-2010 la 07:21)

    Este,intotdeauna,interesan t sa sti ce se intampla si in alte „sfere”,si asta fara a intra in amanunte demagogice si lipsite de gust,asa cum o fac unii cititori.

  • tv: (16-9-2010 la 09:47)

    exceptionale imagini, mai ales pentru cei care n-am ajuns inca pe malurile Tamisei !
    va multumim !

  • Adi: (16-9-2010 la 10:35)

    Nu mai e Londra ce a fost. E plina de imigranti, iar Hyde Park, care odata imi placea a devenit un maidan ceva mai spalat. Pacat. Cu respect, a inceput sa-mi placa mult evadarile in Romania. Sunt multe locuri turistice nemediatizate, superbe, care merita intr-adevar vazute. Si o spune un om care a fost in vacante pe toate continentele, mai putin Australia. Varsta ? 33. Daca e sa aleg intre un concediu in Marea Britanie si unul la Gura Portitei sau la Belis-Biserica de sub lac, primeaza ultimele destinatii.

  • Petru Clej: (16-9-2010 la 10:40)

    Observați obiecția „E plina de imigranti”… Cred că asta spune totul. Și „nu mai e ce-a fost” de parcă un om în vârstă de 33 de ani știe ce-a fost cu 20, 30 de ani în urmă (a propos, pe vremea comunismului).

    Ceea ce n-a înțeles acest cititor că asta nu era reclamă turistică făcută Londrei, iar intoleranța de care dă dovadă nu e, din păcate o excepție. Degeaba a călătorit pe toate continentele mai puțin Australia că n-a învățat nimic din aceste călătorii.

  • Petru Clej: (16-9-2010 la 11:13)

    Trebuie sa adaug ca autorul acestui foto reportaj este el insusi imigrant, care traieste la Londra de aproape doua decenii, oras in care traiesc, intre altii, zeci de mii de imigranti romani.

    De asemenea, directorul revistei ACUM si multi dintre cei care semneaza aici, printre care prestigiosul politolog Vladimir Tismaneanu, sunt imigranti.

    Aveti cumva ceva imptriva imigrantilor?

  • Thomas Lewin: (16-9-2010 la 14:44)

    Tate Modern-galeria de arta moderna aciuita intr-o fosta centrala termoelectrica…Ce locatie interesanta pentru exponate postsuprarealiste sau hiperrealiste care, cateodata, parca isi electrocuteaza vizitatorii.

  • Elisabeta IOSIF: (16-9-2010 la 16:09)

    Flicitari pentru aceste imagini.M-a impresionat cladirea Primariei, cu un design aparte.

  • Cristina Dobrin: (16-9-2010 la 21:47)

    Locuiesc de cincisprezece ani in Canada, o tara construita si constituita din imigranti, care traiesc intr-o deplina armonie. Sunt respectate religiile, culturile, traditiile diverselor comunitati.

    Am vizitat de curand Parisul si nu m-a surprins cu nimic numarul imigrantilor (poate in crestere, comparativ cu anii anteriori). Traim intr-o lume libera, in care oamenii ar trebui sa poata alege coltul de rai in care sa traiasca.

    Sau cel putin asa speram multi dintre noi…..

  • Adi: (17-9-2010 la 03:22)

    Am vrut sa subliniez ca eu mi-am gasit locul in tara mea, in care ma simt foarte bine si sunt mandru ca am reusit asta. N-am vrut sa ating niciun imigrant. Asa cum spunea Cristina, fiecare e liber sa-si gaseasca un loc in lumea asta unde sa traiasca. In ceea ce priveste comunismul, slava cerului ca mai exista si carti. Ca sa stiu cum era in epoca medievala ar fi trebuit sa traiesc atunci ? Imi spuneti ca n-am invatat nimic din calatoriile mele ? Mi se pare cam pripita concluzia. Dar, in fine, fiecare are dreptul la o opinie. La Bran va avea loc peste o saptamana Festivalul Branzei si Pastramei. Va astept la un pahar de must(a nu se citi m a s t):)

  • Petru Clej: (17-9-2010 la 03:39)

    Cineva care scrie „Nu mai e Londra ce a fost. E plina de imigranti, iar Hyde Park, care odata imi placea a devenit un maidan ceva mai spalat. Pacat.” n-a învățat ABSOLUT NIMIC din presupusele sale călătorii pe toate meridianele. Ca să înțelegeți, că văd că vă e greu, când ați fost prima oară la Londra și de câte ori ați fost ca să trageți astfel de concluzii ridicole? N-ați vrut să atingeți imigranții? Atunci de ce spuneți că e păcat că Londra e plină de imigranți?

    Cu așa oameni, nu e de mirare că merg lucrurile în România cum merg. Repet: prefer să fiu un nimeni la Londra decât cineva la București în condițiile astea.

  • Adi: (17-9-2010 la 09:22)

    Concluziile le vor trage cititorii. Cu ultimul mesaj mi-ati facut chiar un serviciu. 🙂

  • Petru Clej: (17-9-2010 la 11:56)

    Concluziile cred ca le-au tras deja: cine spun spune ca Hyde Park e un maidan mai spalat si ca e pacat ca in Londra sunt imigranti e fie un ignorant care n-a inteles nimic din vizita sa la Londra (daca intr-adevar spune adevarul ca a fost) si debiteaza gogomanii, fie un rasist si un xenofob care debiteaza minciuni.

    Si asta a spune un jurnalist care locuieste de aproape doua decenii la Londra si a lucrat 17 ani la BBC.

    Daca am timp o sa fac niste poze in Hyde Park sa vedeti ce tampenii debiteaza acest personaj care se ascunde sub aliasul „Ady”.

    Ce este deprimant si mi-e greu sa ma pot obisnui cu aceasta vesnica prostie fudula.

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (18-9-2010 la 12:25)

    Cred ca a cam sosit momentul sa nu ne mai tot plingem ca „niste babe surde si chiaoare” si sa ne luam soarta in propriile miini. Ce este la altii, poate fi si la noi cu conditia ca noi electorii sa nu ne mai lasam cumparati cu o galeata, o sticla de ulei, etc. Cit priveste formatia voroneana treaba-i clara. Ce brand de tara ? Arta si cultura noastra strabuna, frumusetile tarii (atitea cite au mai ramas nedemolate) puse in valoare reprezinta adevaratul nostru brand de tara. Trebuie doar sa ne schimbam modul de gindire si de actiune. Cam atit.

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (18-9-2010 la 13:04)

    Citesc cu uimire si durere unele din comentariile acide de mai sus si constat cu stupefactie ca unii dintre noi confunda democratia si libera exprimare cu dreptul de a stropi cu noroi tot cea ce unii incarca sa ne arate ca exista si altceva decit ura, patima si dusmania fata de ce altii fac bine si de la care am putea si noi sa tragem invataminte. Pacat. Incercam in continuare sa aratam lumii intregi ca „sintem romani”, romani in sens negativ. Pai tocmai de asta spunem acum „20 de ani degeaba”. Pai tocmai noi sintem cei raspunzatori de acesti 20 de ani degeaba.
    Domnule Clej. Desi este democartic sa publicati toate comentariile, chiar credeti ca trebuie sa le publicati si pe cele ce „emana” ura, dusmanie si negativism total ?

  • Petru Clej: (18-9-2010 la 13:18)

    Fiți fără grijă, domnule Ciocănea, nu sunt publicate toate, unele constituie chiar infracțiuni penale, dar în acest caz este instructiv.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Carol Iancu la „France Culture”

Prof. univ. Carol Iancu va prezenta la "France Culture" cartile "ALEXANDRE SAFRAN et le Shoah inachevé en Roumanie" si traducerea...

Închide
3.141.12.236