caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Gaura neagră a bisericilor – mi se face greață

de (16-5-2010)

Citesc astăzi comunicatul BOR (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7265852-patriarhia-romana-pentru-depasi-criza-economica-trebuie-continuate-lucrarile-biserici.htm)despre „criza morală” care a dus țara asta în criza economica, care poate fi reparată doar prin construirea a și mai multe biserici, sau măcar terminarea miilor deja începute.

Mi se face greață

Tocmai biserica, bisericile toate recunoscute și finanțate de la stat (da și cele maghiare, nu numai BOR) sunt cele care mănâncă banii contribuabilului fără vreun rost. Construim biserici cu veselie, aruncăm banii afară pe fereastră fără vreun studiu de necesitate, fără ca cineva să fi explicat vreodată de unde nevoia asta mare?

În 2009 s-au alocat fonduri din bugetul de stat pentru construirea a 806 lăcaşe de cult, și a doar 242 şcoli generale, licee şi grădiniţe, 36 de spitale şi 37 de cămine culturale. Există mii de sate în România în care copilul trebuie să meargă pe jos kilometrii pentru a ajunge la școală, dar biserica de beton în centrul satului este nou nouță.

Acum citesc că Boc ia de la educație iarăși și dă la culte din cât mai e în buget. Se pare că, în plină criză bugetară, se va porni și aspiratorul de 400 milioane de euro, biserica mântuirii neamului de pe lângă parlament, un proiect total neconstituțional și absolut inutil.

Aceasta este mizeria cumpărării de voturi prin cel mai urât mod posibil: apelarea la cei care controlează sentimentul religios al maselor. În România se practică populismul religios de cel mai jos nivel. O grămadă de foști comuniști ajunși mari creștini aruncă cu găleata banii noștri în sacul fără fund al bisericilor pentru a cumpăra votul celor mai simplii și manipulabili cetățeni ai țării.

O perversiune

Noi nu investim în educația copiilor, noi investim în îndoctrinarea lor religioasă, în ținerea lor cât mai departe de competivitatea atât de necesară în lumea modernă. Pentru că ce face religia? Îndepărtează copilul de lumea reală în care trăim, îl ține departe de cunoștințele atât de necesare adaptării cu succes la lumea noastră globalizată. Îi dă un sistem de valori mult depășit care îl pune în etern conflict cu realitățile zilei. Religia închide porți, religia frânează, religia crează frustrări, religia pune omul într-o lume iluzorică și îl îndepărtează de lumea în schimbare.

Aruncăm banii pe fereastră în mii de biserici de beton, reci, întunecate care oricum în câțiva ani sau câțiva zeci de ani vor fi goale și abandonate. Ce o să facem din atâtea clădiri care nu sunt bune la aproape nimic? De câte librării, cafenele, magazine are nevoie fiecare cartier în viitor?

Haideți să zicem lucrurilor pe nume: bisericile sunt gaura neagră a bugetului. Mănâncă miliarde de lei din banii publici, din taxele noastre, fără a da ceva înapoi societății.

Puțini știu că din bugetul total dat bisericilor, doar o parte mică se cheltuie pe servicii sociale sau educaționale. Marea parte a banilor se duc pe salarii, pe întreținerea clădirilor bisericești, pe facturi, pe construcții. Peste toate astea mai intră și pierderea de bani din neimpozitarea bisericilor.

Investim în trecut, nu în viitor

Investim în credințe și superstiții din epoca bronzului în loc de educație modernă și știință. România sec. XXI a ajuns o țară cu lideri întunecați care iau fonduri de la singura și principala șansă a țării, educația și cercetarea, și dau la singura și principala frână a modernizării României: bisericile.

În legătură cu morala: biserica nu are absolut nici o legătură cu morala. Morala o învățăm de la părinți, de la școală și din socializare cu prietenii. Sistemul de valori pe care îl avem, marea noastră majoritate nu a luat-o de la vreun preot.

Morala o avem de la mama și tata, din familie, de la prieteni, de la ora de dirigenție sau filosofie, din mass-media. Religia este de fapt o parazită peste valorile sociale întotdeauna schimbătoare din generație în generație.

Mie să nu îmi zică de morală economică o instituție care este un imperiu economic și mediatic, care scoate profituri neimpozabile fără nerușinare prin folosirea aproape fără control uriașelor sume din banii publici.

Mi se face greață

Din criza economică se iese exact prin stoparea finanțării publice a tuturor bisericilor și respectarea caracterului secular al statului român. Încă nu este târziu se intrăm în lumea civilizată a Europei.

http://tihiczika.wordpress.com/2010/05/12/gaura-neagra-a-bisericilor/

Ecouri

  • Cristian Georgescu: (16-5-2010 la 00:00)

    Perfect adevarat! Concis, clar, fara echivoc. Multumesc.

  • Kovacs Jozsef: (16-5-2010 la 00:00)

    Intradevar dupa ,89 s-au inmultit bisericile ca ciupercile.Fetele bisericesti,daca tot au avut bani la dispozitie,puteau sa le foloseasca mult mai folositor daca construiau si infiintau niste centre de ajutorare a nevoiasilor,de educare a copiilor abandonati,camine de batrani etc.
    Da,stiu sunt si exceptii,dar sunt rare fata de atatea biserici grandioase ridicate.Parca aceste cladiri uriase ar fi esenta religiei.

  • George: (16-5-2010 la 00:00)

    >îl îndeprteaz de lumea în schimbare

    Atata timp cat lumea se schimba in rau, face foarte bine ca il tine departe de „lumea in schimbare”. Bravo, din tot sufletul, bisericii.

  • George: (16-5-2010 la 00:00)

    >…în câiva ani sau câiva zeci de ani vor fi goale i abandonate…

    Ii amintesc celui care a scris articolul un citat din revista britanica „The Economist”: Europa de Vest e o regiune cu biserici goale si moschei pline. Depinde de noi sa ne pastram identitatea si sa respingem materialismul/consumismul bolnav si pseudo-stiintific care face din locuitorii occidentului niste „suflete moarte”. Deci nu sunt absolut deloc de acord cu ce e sustinut in articol.

  • Tihi: (16-5-2010 la 00:00)

    Secularizarea este un proces de neoprit. Din moment ce oamenii isi descopera libertatea de asi urma propriile standarde morale, propiile valori, libertatea de a cunoaste, a cerceta si de a fi sceptik, religia scade automat. Intrebarea este doar urmatoarea: in cati vom avea biserici goale? 5-10-20?
    Este nevoie doar de o singura schimbare de generatie, ca bunicii nostrii de azi sa fie inlocuiti de tinerii care acum sunt in scoli primare – si se va vedea deja foarte clar caderea libera a tuturor religiilor in Romania. In comunitatea maghiara din Romania a inceput deja procesul.

  • George: (16-5-2010 la 00:00)

    Draga Tihi, asa e, oamenii isi aleg propriile standarde, insa reversul medaliei e o lume fara viata in comunitate, ceea ce duce spre o lume in care in timp ar duce la o societate in „fiecare va face ce va vrea”, adica disolutia totala a societatii. Crezi ca e o coincidenta ca cu cat o societate e mai secularizata are mai multi sinucigasi? Si e doar un exemplu.

    Si asta nu e tot. Nu mai traim in modernism, ci in postmodernism. Nu mai suntem in secularism, ci in post-secularism. Putina lume cunoaste aceste notiuni, care confirma esecul drumului pe care s-a mers. Suntem fascinati de modernitatea tehnologiei, dar in acelasi timp mergem inapoi in celelalte zone ale vietii.

    Recunosc ca nu am solutia problemei, dar cred ca biserica e unul dintre putinii stalpi care mai poate sprijini societatea. Sigur ca asta nu e legat direct de subiectul articolului, dar cum am zis mai inainte: daca esti ateu bucura-te macar ca se construiesc biserici in Romania, nu minarete cum se construiesc in Occidentul… secularizat. Dupa cum vezi la orice actiune se opune o reactiune egala si de sens opus, cum am stim de la fizica.

  • Petru Clej: (16-5-2010 la 00:00)

    Observati caricatura: Occidentul secularizat care e pe marginea prapastiei si se uite in jos la credincioasa Romanie unde se construiesc Biserici, sub obladuirea unui cler ortodox in buna parte ignorant, corupt si discreditat, in care credinta multora e doar o ipocrizie care se exprima prin a-ti face cruce cand treci pe langa o biserica, care este insa anulata printr-un comportament necrestin in viata de zi cu zi.

    Societatea secularizata merge pe o cale gresita? Dar biserica ce are de oferit in afara de troglodotism, nationalism demagogic si isterie si incitare la ura impotriva homosexualilor sau a „cipului diavolului” si manifestari de idolatrie degradanta ca in cazul moastelor cuvioasei Parascheva?

    Ce vrea Biserica, intoarcerea la secolul XIX? Nu multmumesc.

  • Adrian: (16-5-2010 la 00:00)

    Apreciez spiritul critic asupra modului in care masele sunt manipulate folosind religia, dar a generaliza si a cataloga religia ca o „paraliza peste valorile sociale” e o afirmatie usoara, nefondata usor inspirata din mostenirea marxist leninista pe care o avem.

    Vreau sa te intreb cateva lucruri:

    Este in regula ca intr-o societate canibala oamenii sa se manance unii pe altii la propriu?

    Este in regula ca intr-o societate copiii sa fie sclavi exploatati prin munca?

    Este in regula ca intr-o societate copiii sa fie abuzati sexual?

    Este in regula ca intr-o societate copii sa fie omaorati inainte de a se naste?

    Este in regula ca intr-o societate copii sa fie infiati de cupluri de homosexuali?

    Poate ca la unele intrebari vei raspunde cu da, la altele cu nu.

    Acum te intreb de unde sti ce este bine si ce este rau?

  • Petru CLEJ: (16-5-2010 la 00:00)

    „Adrian” face doua confuzii:

    1) Nu religia, ci statul de drept previne cele enumerate in intrebarile sale si reglementeaza intr-un domeniu unde religia, fiind separata de stat, nu are a se amesteca. In numele religiei au fost ucise si persecutate de-a lungul istoriei multe milioane de persoane, asa ca invocarea ei ca un fel de pavaza impotriva abuzurilor denota fie ignoranta fie ipocrizie.

    2) Ateismul nu e legat de marxism leninism. A aparut mult inainte de aparitia acestei ideologii si exista in continuare in pofida caderii in desuetudine a marxism-leninismului.

    Atei celebri ca Richard Dawkins sau Christopher Hitchens n-au nici in clin nici in maneca cu marxism leninismul, iar a-l acuza pe Tihi ca e influentat de marxism-leninisn este in cel mai bun caz stupiditate si in cel mai rau caz rea-credinta.

    PS Am și eu o întrebare pentru „Adrian”: Este in regula ca intr-o societate copiii sa fie abuzati sexual de reprezentanți ai unui cult religios așa cum s-a întâmplat în cadrul Bisericii Catolice în mai multe țări?

  • Andrea Ghita: (16-5-2010 la 00:00)

    Ase cum spune Tihi. Numai in Cluj exista cel putin trei biserici imense, distribuite uniform intre confesiunea catolica, greco-catolica si ortodoxa, care zac neterminate, niste monstri de beton care nu pot fi nici terminate si nici demolate si care au inmagazinat o gramada de fonduri. Si tot in Cluj exista prea putine centre comunitare religioase unde credinciosii se pot aduna si pot petrece timp impreuna, exersand preceptele morale. Ele, din pacate, sunt raspandite mai ales prin predici, catre multimile care se inghesuie la sarbatori, cand nu da bine sa nu te duci la biserica.

  • George Petrineanu: (16-5-2010 la 00:00)

    Bravo Tihi! Sper ca lipsa de spirit entreprenorial (derivata din caracterul nostru de visatori cu care ne mandrim) sa impiedice materializarea cosmarului ,,Catedrala Poporului” proiect care care deja de ani buni sta ca o sabie a lui Damocles.
    O fi auzit cineva de Grecia?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.188.102.117