caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

„Era mai bine pe vremea sultanului !”

de (25-4-2010)

Acestea au fost cuvintele sincere ale unui locuitor din insula greaca Kastelorizo, situata la est de Rodos. Numele indica prosperitatea pe care au avut-o locuitorii in timpul ocupatiei turcesti.

Reporterul revine cu intrebarea:
-Adica cum „era mai bine pe vremea sultanului?

Raspuns:
-In timpul ocupatiei turcesti o duceam mai bine.

Acest adevar a fost rostit de unul dintre cei 200 de locuitori ai celei mai indepartate insule elene, aflata linga coasta Anatoliei-Turcia si ultima inainte de a se merge spre Cipru.

In zilele de ocupatie turceasca insula a fost lasata libera din punct de vedere economic si desi aflata la capatul lumii elene, a reusit sa ajunga la 15.000 de locuitori si sa prospere din comert si pescuit.

Pe acele vremuri nu existau subventii si nici asigurari sociale si nici statul social de model european.

Atunci oamenii traiau si se bucurau de munca lor.

Fata de statul social de azi care le ia din venit si sugruma orice activitate economica, modelul liberal de atunci lasa pe oameni sa fie stapini ai fructului muncii lor si sa-l administreze dupa cum doreau.

Statul social vine brusc si spune nu mai sunt bani asa ca s-ar putea sa ramineti fara pensii.

Cu alte cuvinte, stapinirea turca liberala ii trata pe oameni ca majori si nu aplica tutela precum statul social din zilele de azi, care pune mina adinc in buzunarul oamenilor si spune:

-Lasa sa folosesc eu banii tai, si prin asta spune „tu esti prost” lasa ca am eu grija de tine.

Cuvintele locuitorului din Kastelorizo au si un alt inteles si un alt destinatar: Europa.

La granitia Europei cu Asia in Kastelorizo anului 2010 se traieste in saracie lucie, pe cind in timpul ocupatiei Asiatice era prosperitate.

De aceeasi prosperitate s-au bucurat majoritatea isulelor din Egee care au pus bazele actualei flote comerciale, una dintre cele mai mari din lume.

Invatatura este ca minunile economice se genereaza din liberatate economica iar Europa a dat gres intrucit exista mai putina libertate economica decit intr-un stat feudal asiatic.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Eugen Ionescu de la Slatina la Madrid

Vineri, 23 aprilie 2010, a avut loc în Espacio Niram din Madrid prima întâlnire culturală “Eugen Ionescu de la Slatina...

Închide
3.21.105.134