Problema de mai jos este atribuită fizicianului Dirac. Am auzit-o când aveam vreo 18-20 de ani; n-am uitat-o, deoarece rezolvarea mi s-a părut foarte interesantă – mă refer la rezolvarea aritmetică. Oamenii cărora le-am dat-o au mai rezolvat-o şi altfel: algebric (cu ecuaţii), şi chiar grafic. Unii au rezolvat-o în câteva minute, alţii (inclusiv eu) – în câteva zile. Dar asta nu contează de loc, contează că au rezolvat-o şi că, eventual, au gustat isteţimea soluţiei.
Deci problema:
Un businessman lucra la Londra, dar locuia la ţară. Ca să ajungă acasă, lua mai întâi trenul, mereu la aceeași ora, iar la gară venea șoferul, care îl ducea acasă.
Într-o zi businessman-ul pleacă de la lucru și ia trenul cu o ora mai devreme. Ajunge la gara de destinaţie cu o oră mai devreme decât de obicei. Desigur, maşina încă nu ajunsese la gară, așa că o ia pe jos spre casă. Pe drum se întâlnește cu mașina care venea să-l ia de la gara, se urcă în ea și ajunge acasă. La sfârșit constată că a ajuns acasă cu 20 de minute mai devreme decât de obicei.
Întrebarea este: cât timp a mers businessman-ul pe jos?
Se presupune că organizarea era perfectă: că mașină venea la gară exact când venea trenul și că nu se pierde nicio clipă cu transbordarea.
O mare rugăminte: rog să nu trimiteţi/publicaţi deocamdată răspunsul sau rezolvarea pe ACUM; acesta nu este un concurs de viteză! Să lăsăm cititorilor suficient timp – să zicem două săptămâni sau, la cerere, mai mult – să se gândească în linişte şi fără presiune.