Rhapsody in Blue (Gershwin)…continuare (28-10-2016 – TV.ACUM)
Madam Gurnişt tocmai era antrenată într-o discuţie cu Pnina Brodiciche din Odesa despre noutăţile politice şi meteorologice actuale, când pe lângă ele trecu Amalia, englezoaica de la etajul patru, într-un complet bluză – pantaloni de culoare indigo. – Ia te uită, făcu ochii mari doamna Gurnişt. Nu mai există alte culori decât indigo! …… (27-10-2016 – Umor)
Ţara arde… Şi? Parcă numai baba se piaptănă? / Interesant este că orice găsesc numai în ultimul loc în care caut. / Adevărul nu are nevoie de reclamă. Dar nu-i strică… / Un miracol nu se produce de două ori. Dovadă că eu sunt unic! (int)…… (27-10-2016 – Umor)
Rostogolit pe stânci, ca pe colții unui lup magnetic, / Mă cred pe piscuri, ce departe este… / La ceas de cumpănă, cu câte pete nu ne naștem, / Aducătoare de speranțe și de moarte, poate pustiul nu există…… (25-10-2016 – Poeme, Eseuri, Proza)
Nu este pentru prima oară când încerc cu succes o invitație în România prin intermediul experiențelor culinare. Unele rețete suferă adaptări la specificul invitaților la masă.… (25-10-2016 – Gastronomie si Stil)
Se apropie ziua de Sfantul Dumitru (26 octombrie), sfarsit de toamna. E ziua tatalui meu, dus departe.. Un gand pios… (24-10-2016 – Poeme, Eseuri, Proza)
Premiul Nobel pentru literatură este, dintotdeauna, o ciudățenie, un act arbitrar și arareori o distincție meritată. Și nici n-are cum să fie altfel. În fond, nimeni nu poate stabili anual cine e cel mai bun scriitor al lumii. Barierele lingvistice și culturale sînt enorme. Nici proza, nici teatrul, nici poezia nu pot fi cîntărite și măsurate, așa cum pot fi cernute și comparate operele științifice ale fizicienilor, chimiștilor sau medicilor…… (24-10-2016 – )
Cu sprijinul INSHR a apărut cartea remarcabilului autor elvețian de limbă germană Simon Geissbühler, intitulată „Iulie însângerat. România și Holocaustul din vara lui 1941”. Materialul de faţă este o scurtă recenzie a acestei cărţi.… (22-10-2016 – Libris)
Profit de publicaţia www.Acum.tv, prim partener media, să va anunţ intenţia mea de organizare a unui viitor festival de poezie RETROPOETIKA la Sibiu.… (20-10-2016 – Relativităţi Culturale)
Am văzut filmul scris şi regizat de Cristi Puiu în a treia săptămînă de rulare în Bucureşti. Lansat în august, la Festivalul de la Cannes, pelicula a fost oferită publicului larg spre vizionare abia acum, toamna, potrivit dorinţei regizorului. Cu toate că pînă la proiecţia pe marile ecrane au tot apărut comentarii, cronici avizate, am avut tăria de a nu citi absolut nimic înaintea vizionării…… (19-10-2016 – Scena si Ecranul)
Să nu plângi ruinele, / Privește berzele cum mândre / Se duc înaripând văzduhul, / Orhideele ce amintesc de femeie…… (18-10-2016 – Poeme, Eseuri, Proza)
Akim Camara, violonist la 3 ani, cu André Rieu, 2005… (17-10-2016 – TV.ACUM)
Bucuria părinţilor este ca ai noştri copii să fie mai buni decât noi !… (14-10-2016 – Cai Spre Noi Insine)
La noi, mă refer la instituţia unde lucrez eu, se respectă cu stricteţe orarul. Şi cel mai bun exemplu este pauza de ceai fixată la ora 11 fix. E drept că de la o vreme se bea mai mult cafea decât ceai, dar asta nu are prea mare importanţă pentru că ceea ce contează cu adevărat este faptul că ne adunăm în biroul secretarei…… (11-10-2016 – Umor)
Am ales o primă rețetă facilă și de mare efect. Alegerea tipului de dovleac rămâne la latidudinea Dvs…… (11-10-2016 – Gastronomie si Stil)
Ca o rugăciune în plin deșert, / Astfel scriu, este un fel de biblie, / Înving durerea, par a fi liber, / Sunt doar o cărămidă din zidul cunoașterii..… (10-10-2016 – Poeme, Eseuri, Proza)
Recent, editura Hasefer a publicat în traducere din franceză de scriitoarea Gabriela Adameșteanu, eseul biografic (300 p.) „Disparițiile Annei Langfus” de Jean–Yves Potel. El face o reconstituire a scurtei vieți pe care a trăit-o o scriitoare cu o soartă neobișnuită și tragică totodată – Anna Langfus (1920-1966)… (12-10-2016 – Medalion)
Ce-i hărnicia? Să mai lucrezi când programul se termină peste o oră. // Nimeni nu te compromite mai bine decât o faci tu singur. // Unii nu au citit nici o carte de la Gutenberg încoace…… (11-10-2016 – Umor)
Am ales să înserez în cadrul rubricii „Gastronomie şi Stil” experienţe din lumea restaurantelor.… (8-10-2016 – Gastronomie si Stil)
A doua noapte albă fără tine. Bine faci că nu răspunzi. Femeie să fi fost, aș fi făcut la fel… Ești muză sau buză? Sau bluză? Milioane de oameni scriu. Trei oameni citesc. Un om memorează. El moare. S-a întâmplat de multe ori…… (6-10-2016 – Poeme, Eseuri, Proza)
Chestiunea evreiască nu există. Ea a fost inventată de numeroșii netrebnici care au căutat în toate timpurile țapi ispășitori. Mă voi referi la evreii din fosta Dacie, actualmente patria comună – România…… (31-10-2016 – Polemica)
Tristete de toamnă. Un an de la tragedia Colectiv. Cine plăteşte pentru suferinţele şi pierderile umane ?… (29-10-2016 – SPUNE)
Cu posibila excepție a pasionaților de istorie, puțină lume a auzit de Valonia. După ce splendoarea evului mediu creștin s-a stins și după ce oțelăriile și minele s-au închis la sfîrșitul secolului XX, Valonia a intrat în conservare și anonimat. Un ținut de limbă franceză, așezat pe toată partea de sud a Belgiei în care trăiesc în jur 3,5 milioane de oameni și cam atît…… (28-10-2016 – Polemica)
Propaganda antifascistă a fost de fapt un vehicul pentru manipularea idealismului celor care detestau, din varii rațiuni, barbaria dictaturilor de extremă dreapta. Una din marile înșelătorii urzite de propaganda „Stalinternului” era prezentarea URSS drept bastion al „umanismului antifascist”. La acest joc ignobil și-au adus contribuția mulți scriitori și artiști…… (20-10-2016 – Polemica)
Legea Conversiei creditelor în franci elveţieni în lei la cursul istoric a fost votată în Parlamentul României în unanimitate, cu 248 de voturi. Actul normativ a plecat spre promulgare către preşedintele Iohannis. Se presupune că legea va putea să intre în vigoare la începutul anului viitor…… (19-10-2016 – Ultima Ora)
Ambasadorul Rusiei la Washington este dezamăgit. Serghei Kisliak a declarat audienței marți, la Universitatea John Hopkins, că, în ciuda unui mare potențial de cooperare, cele două țări sunt blocate în „discuții neprietenoase”. Nu ar fi lumea mai sigură și mai stabilă în cazul în care aceste două puteri ar avansa împreună?… (18-10-2016 – Extern)
Ceea ce s-a petrecut în Spania, prin rivalitatea disperată și adeseori absurdă a diverșilor actori politici, fiecare cu propria sa agendă, fiecare cu propria sa iresponsabilitate, a fost crearea unei structuri de oportunitate pentru scenarii dictatoriale de tip fascistoid sau stalinoid…… (18-10-2016 – Polemica)
În lume a apărut un nou tip de antisemitism, nuanțat, diversificat, situație ce se regăsește și la noi. Step by step. Da, zic unii, evreii au adus și aduc contribuții în știință, artă, economie. Premiile Nobel, alte premii, îi plasează pe destui evrei în clasamente de onoare…… (17-10-2016 – Polemica)
Nu este nevoie decît de un efort minim de cunoaștere pentru a aduce adevărul istoric în percepția care dă imaginea Estului. Și de incă un lucru, din păcate infinit mai dificil: de curajul de a ține cont de adevăr, chiar împotriva propriilor convingeri politice și a propriilor frustrări…… (16-10-2016 – Extern)
Rusia a pornit o campanie de măsuri economice și politice ascunse menită să manipuleze cinci țări din Europa centrală și de răsărit, să discrediteze modelul democrației liberale occidentale și să submineze relațiile transatlantice, se arată într-un raport al unui institut de cercetări privat din Statele Unite…… (14-10-2016 – Extern)
Aniversăm în aceste luni 80 de ani de la începutul Războiului Civil din Spania, considerat de mulți intelectuali de stânga drept un moment crucial în istoria politică și morală a secolului XX. Mitul maniheist care opune o tabără ce se situa categoric de partea progresului și alta iremediabil obscurantistă, este din ce în ce mai disputat. Nu mai vorbesc despre glorificarea Brigăzilor Internaționale, despre care astăzi știm că au fost, în mare măsură, instrumentul Cominternului, creat cu scopul principal de a controla armata republicană.… (10-10-2016 – Polemica)
Arina.’Quizás, quizás, quizás’.The Voice Kids … (8-10-2016 – TV.ACUM)
Excelentă cunoscătoare a realităților rusești, autoare a unui remarcabil studiu despre nomenklatura scriitoricească sovietică, Cécile Vaissié a publicat recent o carte intitulată Rețelele Kremlinului în Franța. Este o cercetare extrem de bine documentată, ce analizează modalitățile prin care puterea de la Kremlin încearcă să construiască, în spațiul francez, o imagine pozitivă a Rusiei și a liderului ei…… (7-10-2016 – Extern)
De o vreme, referendumurile organizate de guverne sînt date peste cap de cetățeni iritați. Nu într-un loc anume ci peste tot acolo unde guvernele mai au curajul sau sînt nevoite să organizeze referendumuri. Cazul cel mai discutat e Marea Britanie. În iunie, după luni de campanie guvernamentală pro-UE, cetățenii britanici au răspuns votînd ieșirea Marii Britanii din UE…… (6-10-2016 – SPUNE)
„În baza anchetei noastre penale putem să conchidem că avionul MH17 a fost doborît în 17 iulie 2014 de o rachetă din seria 9-M-83-38, trasă de pe trailer BUK care venea de pe teritoriul Rusiei, și care a revenit pe teritoriul rusesc după lansarea rachete”…… (1-10-2016 – Ucraina)