caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Antisemitismul „cu față umană”

de (17-10-2016)
12 ecouri

 
Formula „socialism cu față umană” este rizibilă, de parcă ar fi existat socialism cu chip de lup… de fapt a existat. Antisemitismul nu este un lup, ci un virus, cum spunea regretatul acad. Nicolae Cajal.

În lume a apărut un nou tip de antisemitism, nuanțat, diversificat, situație ce se regăsește și la noi. Step by step. Da, zic unii, evreii au adus și aduc contribuții în știință, artă, economie. Premiile Nobel, alte premii, îi plasează pe destui evrei în clasamente de onoare. Unii spun – evreii sunt deștepți, dar tot nu-i iubim. Dar ce nație iubește alte nații?

Da, evreii au trecut prin Holocaust, recunosc tot mai mulți, dar nu au fost șase milioane, ci mult mai puțin, iar unii au și meritat pedeapsa. De ce? Păi au trădat Germania, România, Rusia, etc. Complicat. Trebuie să citești, iar de citit nu se mai citește. Evreii nu-l recunosc pe Iisus. Dar nici islamicii, budiștii, ș.a. nu-l recunosc, atunci ce te legi de evrei?

Mai mult, Iisus, Apostolii, primii creștini erau evrei. Nu contează. Unii vor să elimine Vechiul Testament sau Biblia ebraică. Dar Noul Testament are numeroase trimiteri la Vechiul Testament. Ce te faci?

„Evreilor nu le place munca”. Să spună cineva atunci cum se construiește un trust, o companie, fără o muncă titanică. Furtul nu este calea sigură și nici singura spre îmbogățire. „Evreii nu luptă”. Păi luptă de peste 60 de ani, cu tot felul de teroriști. Mai exportă și arme.

Noul antisemitism este propagat de extremiștii islamici. Din lipsă de bibliografie apelează la cărțile de propagandă nazistă, care se potrivesc ca nuca-n perete cu realitățile din Orient. Protocoalele Înțelepților Sionului s-au banalizat, cine le mai citește? Sunt atât de primitiv scrise că nici copiii nu le mai înghit.

Crucial în atitudinea antisemită este anti-israelismul. Evreii din afara Israelului sunt atacați numai pentru că sunt asociați cu Israelul şi israelienii. Dar unii spun: nu, aceștia nu sunt evrei, sunt urmașii khazarilor. Posibil, parțial. Românii s-au format din amalgamul romano-dac plus ingredientele nomade venite de-a lungul secolelor. Atunci ce sunt românii – daci sau romani? Dar italienii, care nu au fost toți urmași ai latinilor și nici nu au trăsături latine. Dar grecii? Seamănă ei cu anticii greci? Dar egiptenii? Dar arabii, pe care mai mult limba îi ține oarecum aproape. Să vedeți în Africa varietate de negrii.

Povestea cu khazarii s-a fumat deja. Palestinienii ar veni cu dragă inimă în Israel, i-ar arunca pe israelieni în mare sau în Europa și s-ar așeza în orașele construite de Statul Israel. Mai mare dragul. Așa cadou nimeni nu a primit.

Nu am văzut antisemit să spună că este ceea ce este. Nu, el are o grămadă de prieteni evrei, își spun bancuri…

Regretabil este faptul că antisemitismul se întâlnește mai des la unii așa ziși intelectuali, care nu se pot desprinde de cele două tendințe aparent opuse – naționalismul radical (negarea trecutului holocaustic, vechi tare xenofobe) și internaționalismul „proletar”, adică negarea specificului fiecărei etnii, gen „și celelalte naționalități conlocuitoare” (cum vorbea grabnic Ceauşescu). Globalizarea ridică noi aspecte, dar aceasta este o altă temă.

Ecouri

  • CHARLIE: (17-10-2016 la 13:53)

    Daca Evreii se imbogatesc fara sa munceasca inseamna ca multi fruntasi in economia de azi in Romania sunt evrei! Primarul Constantei, membrii de Parlament etc. E ceva putred dar nu e in Danemarca!

  • Victor Manta: (17-10-2016 la 16:57)

    Eu nu înţeleg ce doreşte să ne demonstreze autorul articolului. Oare unde a găsit el acel nou tip de antisemitism, pe care îl numeşte „cu faţă umană” şi cine sunt exact reprezentanţii săi?

    Ne spune că se regăseşte „şi la noi”, dar nu ne dezvăluie ce înseamnă acest la noi. Aflăm că antisemitismul cel nou este „nuanțat, diversificat”, dar nu ne dă justificări pentru aceste calificative.

    Sare apoi cu mult sârg de la un subiect la altul, ca să ne dezvăluie că „Noul antisemitism este propagat de extremiștii islamici”. Nu aflăm însă în ce constă noutatea acestui antisemitism extremist islamic, şi nici cum şi de cine este el propagat, în raport cu cel clasic.

    Aflăm în schimb că italienii nu sunt urmaşii latinilor şi nici grecii de azi nu sunt urmaşii grecilor antici. O fi, dar şi ce dacă, care este legătura cu antisemitismul cel nou? Să consiste în faptul că nu ştim cum arătau khazarii?

    Desigur că dacă ceva nu este definit, atunci poate să semene cu orice, sau cu nimic, în funcţie de o mulţime de variabile ce iau valori întâmplătoare.

  • Alexandru Leibovici: (17-10-2016 la 18:05)

    @Victor

    Să explic eu cum înţeleg lucrurile.

    > Oare unde a găsit el acel nou tip de antisemitism, pe care îl numeşte „cu faţă umană”

    L-a găsit la cei care spun:

    „Da… evreii au adus și aduc contribuții în știință, artă, economie, dar…”
    „Da, premiile Nobel, alte premii, îi plasează pe destui evrei în clasamente de onoare, dar…”
    „Da, evreii sunt deștepți, dar…”

    Dar… ce? „Dar tot îi detestăm”.

    > Ne spune că se regăseşte „şi la noi”, dar nu ne dezvăluie ce înseamnă acest la noi

    Înseamnă: în România.

    > Aflăm că antisemitismul cel nou este „nuanțat, diversificat”, dar nu ne dă justificări pentru aceste calificative.

    Justificarea este în exemplele (ca cele de mai sus) în care se recunost anumite merite, dar urmează întotdeauna un „dar…”. „Nuanţarea” constă în a admite nişte merite, acolo, urmate apoi de aceleaşi vechi şi nenuanţate clişee antisemite.

    > ne dezvăluie că „Noul antisemitism este propagat de extremiștii islamici”. Nu aflăm însă în ce constă noutatea acestui antisemitism extremist islamic, şi nici cum şi de cine este el propagat, în raport cu cel clasic.

    Este o (relativă) noutate faptul că antisemitismul este propagat în Europa de către musulmani – musulmani stabiliţi în Europa, dar şi din ţările musulmane.

    > Aflăm în schimb că italienii nu sunt urmaşii latinilor şi nici grecii de azi nu sunt urmaşii grecilor antici. O fi, dar şi ce dacă, care este legătura cu antisemitismul cel nou?

    Era un (neîndemânatec) răspuns la teza după care evreii est-europeni provin genetic dintr-o populaţie (khazarii) care vine dinspre Marea Caspică, iar nu din regiunea Palestinei. Adică nu sunt „urmaşii” vechilor evrei.

    Aşa cred eu că trebuiesc înţelese afirmaţiile autorului

  • Alexandru Leibovici: (17-10-2016 la 18:26)

    @Boris M. Marian

    Eu am însă alte obiecţii. Scrieţi:

    > naționalismul radical (negarea trecutului holocaustic, vechi tare xenofobe)

    Eu personal nu văd în ce mod negarea Holocaustului derivă din naţionalism, chiar „radical”. Adică nu văd de ce naţionaliştii „radicali” trebuie să fie şi negaţionişti. Că cel puţin unii din ei sunt şi negaţionişti – asta nu contest, faptul se poate observa uşor.

    > internaționalismul „proletar” adică negarea specificului fiecărei etnii

    Nu ştiu ce înţelegeţi prin „specificul”, adică care caracteristici intră aici. Înfăţişarea? Idei? Menatalitate? Cultură?

    Apoi: caracterizaţi etnia prin genetică? Care din cele 4 aspecte de mai sus consideraţi că sunt condiţionate de genetică, etnie?

  • CHARLIE: (17-10-2016 la 18:49)

    Nationalism=negationism. Intrebarea de ce n’are raspuns. Ca si cum exista o logica.

    Eu gasesc literatura legionara si acum pe internet. Sa ne reamintim de vremurile de odinioara. Cand eram frumosi si vanjosi si purtam camase verde si curea in diagonala. Du-te la Hamilton, Ontario in Canada si-ti vei regasi tineretea.

    Am gasit undeva pe internet [că guvernul legionar] a „creat” Teatrul evreiesc de stat. Nu conteaza faptul ca teatrul Baraseum din Bucuresti exista si ca actorii evrei a fost dati afara din toate teatrele din Bucuresti si legionarii in marinimia lor au lasat pe actorii evrei sa apara la Baraseum. In felul acesta au creat guvernul legionar un teatrul evreiesc la Bucuresti!

  • Victor Manta: (17-10-2016 la 18:54)

    @Alexandru

    Poate că era mai bine să-l laşi întâi să vorbească chiar pe autorul articolului, care este sursa cea mai sigură.

    A le găsi calităţi evreilor şi totuşi a-i detesta nu este nimic nou. Să ne amintim despre cine este cel mai bun prieten al antisemitului. Una este vecinul de bloc, cu care te-ai jucat de mic pe scara blocului, şi alta este toată „evreimea” pământului…

    > „Nuanţarea” constă în a admite nişte merite, acolo, urmate apoi de aceleaşi vechi şi nenuanţate clişee antisemite.

    Nimic ca o nouă formă de antisemitism nici în asta. Cel mai bun prieten trebuia să aibă nişte atuuri care să-l califice pentru această onoare.

    >Era un (neîndemânatec) răspuns la teza după care evreii est-europeni provin genetic dintr-o populaţie (khazarii) care vine dinspre Marea Caspică, iar nu din regiunea Palestinei. Adică nu sunt „urmaşii” vechilor evrei.

    Teză propagată de iconoclastul Arthur Koestler în cartea sa „Al treisprezecelea trib”. Carte apărută acum 40 de ani, cu idei imediat preluate de antisemiţi (împotriva existenţei Israelului ca refugiu pentru toţi evreii), deci nu se poate spune că este vorba despre o nouă formă de antisemitism, una „cu faţă umană”.

    N-am auzit de altfel nici despre antiitalienism şi nici despre antigrecism, cauzate de presupuse rupturi în lanturile lor genealogice în ultimele două milenii.

  • Boris M. Marian: (17-10-2016 la 22:39)

    Negarea Holocaustului este selectivă, am preluat termenul de la Michael Shafir, care spune că naționalistul, de ex. român spune: nu noi am participat la Holocaust, noi suntem o nație blândă, tolerantă, alții au ucis, au trimis la moarte evrei, mai departe, legionarii și Antonescu erau xenofobi, în speță antievrei, antițigani, naționalism radical este șovinism, oricând antisemitism.

    Acum despre extremiștii islamici. Eu am cunoscut la studii un arab irakian cu care chiar mă împrietenisem, care mi-a spus: eu te consider prieten, dar, dacă erai israelian, nici nu aș vorbi cu tine. Musulmanii extremiști sunt antiisraelieni, tot o formă de antievreism, ei sunt semiți la origine, greu să-i numim antisemiți. Dar literatura nazistă circulă în Orient, ca peste tot.

    Specificul național al evreilor se referă la istoria lor, la traumele rămase după 2000 de ani de care vorbea și Sebastian, la atitudinea față de Israel, ca patrie istorică, iar la religioși, care nu sunt puțini, la religia mozaică.

    Nu sunt religios, dar am studiat cu mult interes istoria evreilor din timpurile biblice până astăzi.

  • Victor Manta: (18-10-2016 la 01:03)

    @Boris M. Marian

    > Eu am cunoscut la studii un arab irakian cu care chiar mă împrietenisem, care mi-a spus: eu te consider prieten, dar, dacă erai israelian, nici nu aș vorbi cu tine.

    Eu am cunoscut la serviciu un arab irakian care „ţinea” cu iranienii şi îl detesta pe Saddam.

    Am constat că foloseam în limbile noastre câteva cuvinte cu acelaşi înţeles, cum ar fi „perdea” şi „maidan”.

    Era un mare adept al deturnărilor de avioane tixite cu evrei/israelieni şi explodarea în zbor a acestora, deoarece, după el, palestinienii nu aveau alte mijloace de afirmare.

    A luat apă în gură după ce l-am întrebat dacă ar fi de acord ca într-un asemenea avion să se afle soţia şi copilul lui…

  • Boris M. Marian: (23-10-2016 la 10:29)

    Risc să reiau aspecte cunoscute – de unde noutatea antisemitismului de azi?

    Nu este de azi, ci din 1948, când a fost declarată Independența Statului Israel. Disprețul, insulta mulțimii de antisemiți s-a transformat în ură și înverșunare antiisraeliană, ca și în teoriile conspiraționiste. Protocoalele Sionului au fost scoase din nou la suprafață, cu adausuri despre cluburi, comitete secrete, etc.

    Simpatia, mila pentru teroriștii islamiști a devenit o modă, curios, creștini care știu că Islamul nu îi iubește se declară frați cu bieții teroriști. Nu este o noutate?

    Apoi – admirația față de realizările Israelului se amestecă și cu o invidie rău ascunsă, se înrudește cu antiamericanismul, că vorba ceea – „j…evreii conduc America, ba și Rusia”… dar ce nu fac acești păcătoși, vărsători de sânge, ce să mai spun?

  • Victor Manta: (24-10-2016 la 01:57)

    @Boris M. Marian

    > Risc să reiau aspecte cunoscute – de unde noutatea antisemitismului de azi? Nu este de azi, ci din 1948, când a fost declarată Independența Statului Israel.

    Da, dv. v-aţi asumat un risc, iar riscuri mai şi costă, cel mai bine plătite fiind prin nişte explicaţii clare date tuturor.

    Combateţi o idee venită de nu se ştie unde, că ar exista un antisemitism de azi, cu puternice elemente de noutate. Tot dv. scrieţi însă că el este de la 1948 cetire, adică vechi totuşi de nişte ani buni. Cum mai staţi atunci cu noutatea? Sau dv. socotiţi doar în secole?

    > Evreii din afara Israelului sunt atacați numai pentru că sunt asociați cu Israelul şi israelienii.

    Numai? Au fost oare vechile, „tradiţionalele” motive, instilate din generaţie în generaţie, şterse deodată cu buretele din memoriile tuturor? Nu-mi vine să cred, dar sunt gata să mă las convins de dv.

    Apropo, de ce n-ar fi existenţa statului Israel doar un pretext de antisemitism printre multe altele, „adunate” de-a lungul mileniilor?

  • Vlad Puscasu: (12-11-2016 la 12:58)

    acum cu Trump in America va bubui Tabrizul stat Kurd la ONU contra Teheranului si tot Iran-ul. Israelienii sa-si faca bagajele si sa se refugieze de pe acum. Haideti in Romania si investim intr-o firma. Lasati inventiile astea cu antisemiti si povesti istorice, haideti la treaba, avem multe de facut.

  • Victor Manta: (12-11-2016 la 17:34)

    Vlad Puşcaşu a scris: „Lasati (israelienii – vm) inventiile astea cu antisemiti ..•”.

    „Invenţiile” … face cât 100 de cuvinte şi pictează un portret lugubru al acestui comentator.

    Mai scrie: ” … haideti la treaba, avem multe de facut”. Eu aş zice că israelienii nu au mare lucru de demonstrat în raport cu ce au făcut deja şi că ştiu să-şi aleagă colaboratorii fără sfaturile altora! Mulţi se tot înghesuie să-i înveţe cum e mai bine pentru ei, precum Obama, ONU, UE, dar noroc că ei îşi văd de treaba lor şi rezistă eroic în continuare.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Colonialism rus și orbire occidentală

Nu este nevoie decît de un efort minim de cunoaștere pentru a aduce adevărul istoric în percepția care dă imaginea...

Închide
3.133.147.252