• ACUM.TV
  • August 2016
  • Codul onoarei de Dorel Schor
    Am un vecin, nu-l cunosc prea bine, s-a mutat la noi în bloc în urmă cu doi sau trei sau patru ani şi locuieşte, dacă nu mă înşel, la etajul unu, trei sau patru, în orice caz cam pe acolo. Om cumsecade, liniştit, dovadă că nici nu ştiu prea multe despre el. În urmă cu câteva săptămâni, omul a sunat la uşa noastră……continuare (4-8-2016 – Umor)
  • Peste o sută de sportivi ruşi NU vor participa la Olimpiada de la Rio de Victor Manta
    Dopajul este un vechi fenomen la olimpiade. Testările au început la J.O. din anul 1968, dar numărul de sportivi ruşi cărora le-a fost interzisă participarea din acest an depăşeşte orice altă ţară din lume. Iniţial Comitetul Olimpic Internaţional (IOC) a vrut să interzică participarea tuturor sportivilor ruşi la J.O. de la Rio… (2-8-2016 – Sport)
  • In memoriam: Adrian Enescu, compozitor de Ruxandra Constantinescu
    Adrian Enescu s-a stins acum câteva zile. Am avut norocul uriaş de a vorbi cu el, la telefon, preţ de poate cinci minute, anul trecut. Îl sunasem în legătură cu interviul apărut la noi, în „Formula AS”. Am avut mari emoţii în acele clipe, auzindu-i vocea. Din anii ’80, de pe vremea când ascultam vrăjită muzica filmelor a căror coloană sonoră o semnase… (29-8-2016 – Medalion)
  • Regele Mihai despre Actul de la 23 august 1944 (1990) de Editori ACUM
    Nici unul din evenimentele istorice din viaţa poporului nostru nu a fost atât de falsificat ca Actul de la 23 august 1944. S-au produs munţi de literatură în scopul de a povesti sau a inventa ceea ce s-a întâmplat, ceas cu ceas în acea zi.Dictatorii comunişti sperau astfel să-şi facă o glorie prin asocierea numelui lor, chiar post-facto, cu acest ultim August al celui de al II-lea Război Mondial (în Europa). S-a găsit chiar unii care au sugerat că 23 August este o dată infamă… (25-8-2016 – Romania)
  • Gânduri la dispariţia Reginei Ana de Ruxandra Constantinescu
    August 2016. În prima zi a lunii cade fulgerător vestea dispariţiei, într-un spital din Elveţia, a Majestăţii Sale, Regina Ana. Avea 92 de ani, din care 68 petrecuţi alături de Regele Mihai. Aparent, după aflarea veştii, viaţa mi se desfăşoară la fel: casă, redacţie şi altele. Iniţial, am simţit o mare părere de rău – dispăruse o persoană apropiată ţării noastre… (24-8-2016 – Marturii)
  • „Propaganda organizaţiei Greenpeace ameninţă condiţiile de viaţă ale săracilor planetei” de George Petrineanu
    Un eveniment din 30 iunie care a trecut neobservat este scrisoarea deschisă semnata de un mare număr de laureați ai Premiului Nobel care cer asociației Greenpeace să renunțe la acțiunile lor nefondate pe principii științifice și la campaniile de dezinformare împotriva sintezei genetice a soiurilor agricole… (16-8-2016 – Repere carteziene)
  • Stat, societate și identitate în Europa Centru-Orientală la finele Evului Mediu (III): loialități și libertate de Florian Dumitru Soporan
    Intervalul jalonat aproximativ de începutul Marii Schisme din biserica romană provocată de revenirea papei la Roma și alegerile pontificale care i-au urmat și căderea Constantinopolului în 1453 corespunde fazei decisive a schimbărilor care au generat diferențele de dezvoltare etatică între Occidentul propriu-zis și extensiunea sa estică, atribuite de analize propuse de specialiști în istoria civilizației și a dezvoltărilor naționale moderne unei serii de evenimente-cheie, inaugurate de indivizarea Imperiului Roman… (14-8-2016 – Istorie si actualitate)
  • “Chuck Norris vs. Comunism” și antreprenorul Teodor Zamfir de Ileana Costea
    În ianuarie anul curent am primit un telefon de la o prietenă din Los Angeles să-mi spună că pe canalul de televiziune publică PBS se va prezenta un documentar despre cum în România anilor 80 se introduceau ilegal filme din lumea de Vest. Și motorul acestei incredibile acțiuni de contrabandă era Teodor (Dorel) Zamfir, fratele bunei mele prietene… (11-8-2016 – Ei vor face o diferenta)
  • Stat, societate și identitate în Europa Centru-Orientală la finele Evului Mediu (II): supușii papei și robii Marelui Han de Florian Dumitru Soporan
    Restaurarea ordinii în Occident odată cu destructurarea proiectului politic laic cu vocație transnațională identificat cu împăratul Frederic al II-lea și reconfigurarea infrastructurii etatice la limitele răsăritene ale Christianitas sub impactul apariției Hanatului Hoardei de Aur și restabilirea Imperiului Bizantin la Constantinopol au confruntat reflecția intelectuală și viața cotidiană a omului medieval… (6-8-2016 – Istorie si actualitate)
  • Stat, societate și identitate în Europa Centru-Orientală la finele Evului Mediu (I): provocările unei globalizări avant la lettre de Florian Dumitru Soporan
    Intervalul cronologic delimitat de Marea Invazie Mongolă din 1240-1242 și de apogeul simbolic al ofensivei otomane în Europa odată cu înfrângerea Ungariei la Mohacs și primul asediu al Vienei în 1529, corespunde unor schimbări structurale materializate în experiențe diferite pentru structurile politice și comunitățile etnice din centrul și de la periferia Christianitas. Dacă statele fondate în preajma anului 1000 pe solul fostului Imperiu Carolingian și-au demonstrat viabilitatea… (2-8-2016 – Istorie si actualitate)
  • Anne Applebaum: „Rusia participă în mod clar la campania lui Trump” de Victor Eskenasy
    Anne Applebaum, cunoscută cercetătoare în domeniul istoriei contemporane, politolog și analistă, consacră un articol în Washington Post consecințelor nefaste pe care le are deja ascensiunea în lumea politică americană a omului de afaceri Donald Trump, desemnat oficial de Partidul Republican în postura de candidat la președinția Statelor Unite… (1-8-2016 – Polemica)
  •  
    18.220.102.218