caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Anne Applebaum: „Rusia participă în mod clar la campania lui Trump”

de (1-8-2016)
4 ecouri

 
Opinii ale unei cunoscute experte politolog publicate în „Washington Post”.

Anne Applebaum, cunoscută cercetătoare în domeniul istoriei contemporane, politolog și analistă, consacră un articol în Washington Post consecințelor nefaste pe care le are deja ascensiunea în lumea politică americană a omului de afaceri Donald Trump, desemnat oficial de Partidul Republican în postura de candidat la președinția Statelor Unite.

Realitatea depășește astăzi oricare din ficțiunile cunoscute din trecut, în care, în filme sau cărți, un președinte american ajungea să se afle sub controlul serviciilor de spionaj sovietietice sau chineze. „Avem astăzi – scrie Anne Applebaum – un candidat prezidențial, Donald Trump, cu legături directe și indirecte cu un dictator străin, Vladimir Putin, ale cărui politici le promovează. Și nu este nici secret, nu este un complot, nu există vreo conspirație. […] La fel cum Marine Le Pen, lidera Frontului Național francez, acceptă pe față banii din Rusia, campania electorală a lui Trump face publicitate relațiilor lui ruse și nu plătește pentru aceasta vreun preț politic.”

Analista amintește în Washington Post că relația de afaceri dintre Trump și Rusia a fost expusă deja de un colaborator al publicației Slate, între alții. „Trump – scrie Anne Applebaum – a făcut numeroase incursiuni în lumea post-sovietică, investind împreună cu oligarhii din Rusia și Azerbaidjan, punînd în scenă o competiție Miss Universe la Moscova, pescuind fonduri ruse pentru proiectele sale din America de Nord. El s-a înconjurat cu oameni ale căror relații strînse cu lumea de afaceri coruptă rusă ar fi trebuit să-i descalifice pentru politica Statelor Unite.

El l-a introdus pe Carter Page, în calitate de consilier pentru politică externă, care are relații de lungă durată cu companii ruse, între care Gazprom, și care a sprijinit invazia rusă în Ucraina.” Un alt personaj dubios, numit de analistă, ar fi Paul Manafort, care conduce campania electorală, și care a lucrat ani mulți în Ucraina pentru Victor Ianukovici, fostul președinte înlăturat în 2014. După ce a trăit la Kiev, unde s-a impregnat de tacticile de dezinformare utilizate de ruși, Manafort le pune acum în aplicare în America: „îmbrățișări la meeting-uri, apelul la emoțiile extreme, cum a demonstra-o Convenția de la Cleveland, site-urile web false și utilizarea așa-numiților trolli pe Internet.

„Rusia – observă Anne Applebaum în Washington Post – participă în mod clar la campania lui Trump. Furtul de materiale de la Comitetul Național Democrat cu cîteva săptămîni în urmă a fost acțiunea hacker-ilor ruși. Trump este susținut în mod activ prin intermediul mediilor de stat și a celor de socializare ruse, împreună cu o mână de site-uri web false și de conturi Twitter cu origine rusă, toate contribuind la isteria creată pe Internet.”

Mai important, analista notează că „și în situația în care Trump nu devine președinte, candidatura lui a realizat două dintre țelurile de cea mai mare importanță ale politicii externe ruse: să slăbească influența morală a Statelor Unite prin subminarea reputației ei de democrație stabilă, și să-i distrugă forța deteriorîndu-i relațiile cu aliații. În favoarea acestor țeluri, Trump repetă argumente identice acelora folosite de televiziunea de stat rusă, de la îndoielile despre suveranitatea Ucrainei – iar la începutul săptămînii încheiate, campania lui Trump a ajutat la modificarea platformei Partidului Republican înlăturînd sprijinul pentru Ucraina – și pînă la instilarea dubiilor despre conducerea lumii democratice de către Statele Unite.”

În interviul pe care Donald Trump l-a acordat cotidianului New York Times miercurea trecută, el afirma că Statele Unite ar avea propria „harababură” de care trebuie să se ocupe și că nu ar fi necesar să aibă grijă de democrație în străinătate. În același interviu, candidatul republican a pus sub semnul întrebării fundamentalul articol 5 al Tratatului NATO, garanție a stabilității transatlantice, declarînd că dacă Rusia declanșează o invazie el va sta să se gîndească înainte de a-i apăra pe aliații Statelor Unite.

Anne Applebaum atrage atenția asupra reacțiilor instantanee cărora le-a dat naștere „un astfel de limbaj, ce subminează valoarea de descurajare a Alianței. Secretarul general NATO, figura cea mai apolitică ce poate fi imaginată, a emis o declarație de presă în care se afirmă că „solidaritatea între aliați este o valoare cheie pentru NATO”. Președintele Estoniei a subliniat imediat că țara sa este un membru deplin al NATO, că investește mai mult de 2% din PIB-ul ei în armată și că a trimis trupe în Afganistan.”

„Este greu de explicat ce impact au cuvintele lui Trump asupra europenilor care cred în valorile americane și în garanția de securitate ce îi sprijină. Este, de asemenea, dificil de omis cît de primejdioase sînt asemenea declarații. Dacă NATO nu mai joacă rolul de descurajare, atunci nimic nu va mai opri Rusia de la folosirea instrumentelor ei militare sau politice pentru a destabiliza statele europene, așa cum a dovedit deja că dorește să o facă. Dacă Statele Unite nu mai sînt o voce a democrației, ci, mai degrabă o țară centrată pe propria „harababură”, atunci ele nu mai pot servi ca exemplu sau inspirație, iar dictatori asemenea lui Putin, între mulți alții, pot dormi liniștiți.”

Reacția din Statele Unite – constată Anne Applebaum în finalul articolului din Washinton Post – nu este de loc încurajatoare. „Newt Gingrich, care odinioară a făcut presiuni pentru extinderea NATO, a tratat cu ușurință comentariile lui Trump, răspunzînd declarațiilor Estoniei că vin „dintr-un loc care este în suburbia Sankt Petersburgului”. Nu este exclus, conchide analista, ca un electorat interesat mai mult de plagiatul Melaniei Trump, decît de garanția de securitate ce a menținut Europa în siguranță timp de șapte decenii, să cîștige cu adevărat alegerile, „iar astfel o eră a influenței la scară mondială a Statelor Unite să se încheie…”

Victor Eskenasy, 22 iulie 2016

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Victor Manta: (1-8-2016 la 16:37)

    Articolul d-nei Anne Applebaum, publicat aici:

    https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/how-a-trump-presidency-could-destabilize-europe/2016/07/21/9ec38a20-4f75-11e6-a422-83ab49ed5e6a_story.html

    şi reluat de dl. Victor Eskenasy, nu m-a convins. Dovezile autoarei par circumstanţiale. Un exemplu:

    „Russia is clearly participating in the Trump campaign. The theft of material from the Democratic National Committee a few weeks ago was the work of Russian hackers.”

    Nu am găsit nicăieri dovezi că hackerii (se pare că ruşi), care au pus mâna pe materiale compromiţătoare ale lui Democratic National Committee şi le-au publicat, au fost legaţi de Candidatul Republican D. Trump. De aceea acuzaţia d-nei A.A. la adresa d-lui Trump nu stă în picioare.

    Ce este sigur, este că o persoană importantă din anturajul Candidatei Democrate la preşedenţie H. Clinton a trebuit să demisioneze, huiduită fiind de participanţi la Convenţie:

    „Debbie Wasserman Schultz, the chair of the Democratic National Committee, announced Sunday she is resigning her post amid controversy over her impartiality in the party’s primary process and leaked emails that showed her and top party staffers seeking to undermine the insurgent candidacy of Bernie Sanders.”

    http://time.com/4421045/debbie-wasserman-schultz-dnc-chair-resign-convention/

    Acest subiect scandalos nu pare să o preocupe însă pe d-na Appelbaum.

    Într-un alt extras din articolul d-nei A.A. se afirmă:

    „It’s hard to explain just how remarkable Trump’s words sound to Europeans who have believed in American values and the security guarantee that backed them. It’s also difficult to overstate how dangerous they are”.

    Este cunoscut că aliaţii europeni din NATO, profitând de garanţiile de securitate aduse de SUA, şi-au redus puternic în ultimele decenii contribuţiile la bugetele militare proprii, ceea ce a dus la slăbirea puternică a capacităţilor lor militare. Acest lucru nu este câtuşi de puţin nou pentru cei care au fost interesaţi de evoluţia bugetelor militare europeene.

    Ce le cere Trump ţărilor europene membre ale NATO este să-şi respecte noile angajamente bugetare proprii, pentru a putea face faţă pericolelor crescute care îi pândesc. Nu este greu de văzut că aceste pericole vin din partea Rusiei, ţară care şi-a arătat recent, prin fapte, agresivitatea şi tendinţele expansioniste.

    Nu este oare contradictoriu să se afirme, cum face A.A., că Trump sprijină Rusia lui Putin şi, în acelaşi timp, le cere aliaţilor europeni din NATO să-şi întărească propria lor capacitate de apărare? Oare vorbele lui Trump sună „dangereus”, sau ele caracterizează politica iresponsabilă dusă de ceva vreme de către ţările europene dezvoltate, sprijinită în special de partidele lor de stânga?

  • Victor Manta: (15-8-2016 la 20:54)

    D-na Appelbaum a scris: „În interviul pe care Donald Trump l-a acordat cotidianului New York Times miercurea trecută, el afirma că Statele Unite ar avea propria „harababură” de care trebuie să se ocupe și că nu ar fi necesar să aibă grijă de democrație în străinătate”.

    Între timp dl. Trump a făcut diverse precizări asupra aceastui subiect important şi cu consecinţe imediate.

    Donald Trump, calling for an American foreign policy shift, vowed Monday to end “nation-building” if he’s elected president – and focus all resources on halting the spread of radical Islam.

    “If I become president, the era of nation-building will be brought to a very swift and decisive end,” Trump said in a foreign-policy speech in Youngstown, Ohio.

    The Republican presidential nominee noted he opposed the Iraq war more than a decade ago, while blaming what he called the „disastrous” decisions of President Obama and former Secretary of State Hillary Clinton, his 2016 rival, for the spread of radical Islamic terror.

    http://www.foxnews.com/politics/2016/08/15/trump-end-nation-building-focus-on-fighting-radical-islamic-terror.html

    Dl. Trump a promis într-un discurs asupra politicii externe că va pune capăt „creării de naţiuni” şi se va concentra pe oprirea răspândirii Islamului radical. Trump a amintit că el s-a opus războiului din Irak cu peste un deceniu în urmă şi a dat vina pentru această răspândire a Islamului radical pe deciziile „dezastruoase” ale preşedintelui Obama şi ale fostului lui Secretar de Stat (Ministru de Externe – vm) Hillary Clinton.

    Dl. Trump este susţinut în afirmaţiile sale de candidatul Republican la funcţia de Vice-preşedinte, dl. Mike Pence:

    „I think he was being very serious,” Pence said. „He was making a point that needs to be made, that there is no question that the failed policies of President Barack Obama and then-Secretary of State Hillary Clinton, in the wider Middle East, created a vacuum within Iraq in which ISIS was able to arise.”

    http://www.cnn.com/2016/08/14/politics/mike-pence-donald-trump-isis-serious/index.html

    Dl. Pence spune că dl. Trump a precizat ceva ce trebuia precizat şi anume că politicile eşuate ale Preşedintelui Barack Obama şi ale fostului Secretar de Stat Hillary Clinton în Orientul Mijlociu lărgit au creat un vid în Irak, ceea ce a permis apariţia lui ISIS.

  • Sorin Paliga: (19-8-2016 la 17:55)

    Vladimir Putin și-a exprimat public simpatia pt Trump prin primăvară, a fost o declarație deschisă, oficială, nesecretă. Mai departe nu pot analiza.

    Dacă pricep eu bine, de la București, Partidul Republican devine o agentură rusă de spionaj? Sau care e mesajul? (Serios, nu ironizez; nu mai ironizez în acum.tv, imediat sare cineva supărat foc și-mi spune să-mi cer scuze, deci întreb serios, pentru a-mi ridica nivelul de cunoștințe și de competență profesională).

  • Victor Manta: (20-8-2016 la 22:14)

    @Sorin Paliga

    >Vladimir Putin și-a exprimat public simpatia pt Trump prin primăvară, a fost o declarație deschisă, oficială, nesecretă. Mai departe nu pot analiza.

    Nici eu nu pot analiza până nu văd citatul şi sursa. Este oare chiar atât de greu pentru un cadru didactic, obişnuit în principiu cu o anumită rigoare, să justifice ceea ce afirmă în public?

    >Dacă pricep eu bine, de la București, Partidul Republican devine o agentură rusă de spionaj?

    Sunteţi capabil să justificaţi şi această afirmaţie, sau iarăşi daţi cu piatra şi fugiţi? De altfel este locul unde vă aflaţi important pentru această întrebare?

    >… deci întreb serios, pentru a-mi ridica nivelul de cunoștințe și de competență profesională

    Dacă într-adevăr doriţi serios acest lucru, deşi nu văd legătura cu competenţele dv. profesionale, cel puţin cu cele care pe care le-aţi făcut cunoscute pe internet, atunci ar fi util să începeţi prin a vă justifica afirmaţiile.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Nu mai înțelegem nimic dar putem pricepe mult

Știrile și schimbările se succed cu o viteză aproape ridicolă. În fiecare zi, un torent de informații curge spre un...

Închide
18.118.0.240