caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Scena si Ecranul



 

Se deschide festivalul filmului românesc în provincia Quebec

de (1-12-2008)

FESTIVALUL FILMULUI ROMANESC, organizat anul trecut (2 – 15 noiembrie 2007) de Asociatia ROCADE si CRQ, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei din Romania, in orasele Montreal (Cinéma du Parc) si Quebec (Cinema CLAP), s-a bucurat de succes, determinand efervescenta in comunitatile romanesti din alte orase canadiene, dar si o foarte buna imagine si interes pronuntat la nivelul institutiilor importante din Provincia Quebec: Ministerul Imigratiei si Comunitatilor Culturale, Primariile Montreal si Quebec, institutiile culturale din cele doua orase.

Editia 2008 a FESTIVALULUI FILMULUI ROMANESC la Montreal si Quebec va avea loc in perioada 1 – 11 decembrie 2008, pentru a intergra in mod firesc sarbatorirea Zilei nationale a Romaniei in cadrul manifestarilor promovate la Montreal intre 1 si 3 decembrie, la prestigioasa CinéRobotèque a Oficiului National al Cinematografiei si intre 1 si 4 decembrie la EspaceCinéma de la Centrul Segal, iar in orasul Quebec in perioada 5 – 11 decembrie la Cinéma Le Clap.

Programul festivalului include 20 de filme romanesti de ultima ora, lung si scurt-metrage, majoritatea premiere absolute in Canada, invitatii editiei actuale fiind genialul, fara exagerare!, actor HORATIU MALAELE. El va prezenta doua filme din perioade diferite in care a jucat ca actor – “Aceasta lehamite” (1995), in regia lui Mircea Daneliuc si “Ticalosii” (2007), in regia lui Serban Marinescu -, insa cel mai asteptat dintre filmele pe care le va reprezenta, “Nunta muta” (2008), prin care semneaza debutul sau in regia de cinema este deja inscris in competitia pentru Berlin 2009 si va putea fi prezenat doar anul viitor. Cu aceasta ocazie, “Nunta muta” va fi inlocuit de filmul “Maria” (2003, regia Calin Netzer), de asemenea un film premiat la Locarno pentru interpretare feminina si masculina, chiar cu ravnitul Leopard.

Impreuna cu Horatiu Malaele, un alt invitat de marca al FESTIVALULUI FILMULUI ROMANESC la Montreal si Quebec este criticul IRINA-MARGARETA NISTOR, pentru prima data in vizita in Canada. Cunoscuta de publicul de toate varstele, mai ales ca “vocea care traducea” filmele straine in perioada comunista, Irina-Margareta Nistor, in calitate de selectioner al Festivalului, va prezenta de aceasta data filmele romanesti din noua si mai veche generatie, dar va si scrie in presa romaneasca despre FESTIVALULUI FILMULUI ROMANESC la Montreal si Quebec.

Intre filmele programate in cadrul evenimentului se numara: “Legiunea straina” (2007), cel mai recent film in regia lui Mircea Daneliuc, in care subiectul principal este gripa aviara, evident pe langa “legiunea straina din Franta”, la acre aspirau candva romanii; “Restul e tacere” (2008), regia Nae Caranfil, film care va reprezenta Romania in selectia pentru film strain la Oscar 2008, “Ryna” (2005), in regia Ruxandrei Zenide, un film de debut care a castigat numeroase premii europene; “Intalniri incrucisate” (2008), regia Anca Damian, pelicula inviatata anul acesta la “Festivalul Filmului de Arta” de la Montreal; “Tache” (2008), in regia tanarului Igor Cobileanschi, o “comedie rasturnata”, cum a fost numita, in care Mircea Diaconu face un nou rol de zile mari, in compania Marei Nicolescu, scenarista filmului, dar si partenera din “Filantropica”; “Supravietuitorul” (2008), in regia lui Sergiu Nicolaescu, el insusi un supravietuitor, care il readuce in prim-plan pe Comisarul Moldovan; “Elevator” (2008), regia George Dorobantu, o noua speranta a “noului val” din cinematografia romaneasca, productia acestui film fiind cea mai redusa, ca o proba clara ca filmul independent, cu buget mic, exista si in Romania; de asemenea, invitatul de anul trecut al FESTIVALULUI FILMULUI ROMANESC la Montreal si Quebec, regizorul Nicolae Margineanu revine cu o premiera, filmul “Schimb valutar” (2008), al carui protagonista, tanara actrita ALIONA MUNTEANU, va fi prezenta la festival, cu atat mai mult cu cat de putin timp a devenit montrealeza. Programul complet al festivalului poate fi gasit pe site www.rocade.ca.

Référances Association ROCADE:
Simona Hodos – Directrice; association.rocade@yahoo.com, tel: 514-560-2880
Otilia Tunaru – Assistante à la programmation; association.rocade@yahoo.com, tel: 514-884-6530

Ecouri

  • Nina: (1-12-2008 la 00:00)

    Am fost la premiera filmului in Bucuresti si pot spune ca e un film SUPER!Actorii joaca formidabil!
    Bravo regizorului Nicolaie Margineanu!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Reporter cu sau fără voie la alegeri pentru revista ACUM

Votare la secția 55 - primăria Brent, nordul LondreiConstanța - Mircea Munteanu Adresa mea, figura in situatia publicata de RL...

Închide
3.145.61.142