caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

UN CONT PENTRU FIECARE

de (15-3-2009)
Cresterea zilnica a procentajului mediu al indexului FTA în timpul si imediat dupa perioadele de participare de vîrf la dinamica de grup a constiintei în Marea BritanieCresterea zilnica a procentajului mediu al indexului FTA în timpul si imediat dupa perioadele de participare de vîrf la dinamica de grup a constiintei în Marea Britanie

De multe ori un ziar finaciar, cum ar fi de exemplu Financial Times, cu zecile lui de coloane scrise cu cifre mărunte, pare destinat exclusiv unei elite a iniţiaţilor. Noi credem însă că noţiunile de baza ale finanţelor sunt fundamentate pe legile vieţii şi că ele trebuiesc cunoscute de toată lumea. Deoarece noi suntem la începuturile economiei de piaţă credem că una dintre raţiunile de a exista ale ziarelor financiare, raţiune la care subscriem şi noi prin acest articol, este aceea de a crea modele care să apropie de „omul ca toţi oameni” elementele fundamentale ale finanţelor. Aceste citeva elemente sunt de fapt cunoscute de fiecare om care trăieşte intr-o economie de piaţă tradiţională.

Deci pentru a nu crea senzatia că scriem pentru o elită – elita celor care au cont în bancă – vom încerca să demonstrăm, că fiecare din noi are, prin chiar natura sa, un cont în bancă şi că acesta este unul fără limită de sumă. Chiar dacă sensul este în ultimă instanţă, unul la figurat, vom arăta că acest cont este ceva mai mult decît o metaforă semnificativă, este ceva care se află chiar la originea banilor în societate.

Ideea de a defini o sursă a banului însuşi, această cărămidă fundamentală a sistemului financiar, a pornit de la o metaforă. Un cunoscut program de actualizare a potenţialului uman, Tehnologia Maharishi a Cîmpului Unificat, utilizează metafora băncii pentru a descrie capacitatea naturală a minţii de a se cupla la potenţialul informaţional infinit al naturii de la nivelul câmpului unificat: “Aşa cum cineva care are mulţi bani în cont poate cheltui fără teamă, tot astfel cineva care are acces la potenţialul creator infinit al CU poate activa fără reţineri pentru că această rezervă de energie creatore este inepuizabilă.”

Este deci câmpul unificat banca la care fiecare din noi are un cont prin însăşi natura minţii şi a fiziologiei umane?
În „Monedă, Credit, Bănci”, Ed. Didactică şi pedagogică 1994, autorii se întreabă „La ce serveşte moneda? În mod fundamental oamenii îşi satisfac trebuinţele prin producerea de bunuri şi servicii… Dacă se dublează producţia de bunuri şi servicii oamenii trăiesc mai bine. Dacă se dublează cantitatea de monedă nu înseamnă că va fi mai bine.”

Schumpeter, reprezentantul unei şcoli care consideră dobînda ca un impozit asupra profitului, spune că prin esenţa sa capitalul trebuie să asigure înfăptuirea inovaţiilor. Inovaţia este aici pusă la originea unei dinamici ascensionale a avuţiei unei societăţi. Să mai reamintim că un specialist în creativitate spunea că realizările Americii s-au născut din idee, deci că nu banul în sine ci forţa ideii creatoare face prosperitatea unei naţiuni.

Numeroase studii atestă că actualizarea potenţialului uman creşte creativitatea, productvitatea că întăreşte economia şi sporeşte forţa monedei naţionale.
„Noi utilizăm cel mai puternic şi mai bine cercetat program de dezvoltare umană” spun creatorii „Programului de dezvoltare a Corporaţiilor” care are la bază Tehnologia Maharishi a Câmpului Unificat. Cu ajutorul meditaţiei transcendentale, primul curs din Tehnologia Maharishi a Câmpului Unificat, care a fost însuşită de mii de executivi, manageri şi angajaţi a sute de companii dintre care Sony, Sumitomo Heavy Industries, Volvo, Tandem Computers, etc conştiinţa individului vine în contact cu un câmp al creativităţii nelimitate, conştiinţa pură, care este câmpul unificat al tuturor legilor naturii. Peste 500 de studii de cercetare ştiinţifică a căror rezultate au fost publicate în reviste de primă mărime printre care Lancet, Science, Scientific American, Academy of Management Journal. atestă efecte pozitive printre care o creativitate crescută, creşterea cu 52% a productivităţii, creşterea cu 120 % a salariului per salariat, etc.

Un studiu care a făcut parte din prezentarea Tehnologiei Maharishi a Câmpului Unificat la Dag Hammarskjold Auditorium, Naţiunile Unite, New York, 3 iunie, 1987 demonstrează posibilitatea îmbunătăţirii tendinţelor economiei mondiale prin utilizarea acestei tehnologii a câmpului unificat. Analiza seriilor temporale a arătat că în trei perioade experimentale – în care numărul experţilor practicând meditaţia transcendentală şi programul MT Sidhi se apropia sau depăşea 7000(număr reprezentând rădăcină pătrată din 1 % din populaţia lumii – cifră pe care studii anterioare au dovedit-o suficientă pentru un impact global) World Index of Internaţional Stock Prices (o medie aritmetică a stocurilor pieţelor din 19 ţări) a crescut semnificativ ( de 5 până la 7 ori).

Din aceasta reiese foarte clar că lucrul care poate creşte avuţia fiecărui individ şi a naţiunii ca o consecinţă este actalizarea potenţialului nostru creator. Acesta este la originea banului în societate şi am putea spune că el este moneda prin excelenţă, referinţa absolută a valorii. În acest fel ne apare clar că orice monedă nu este decât expresia de suprafaţă, o convenţie fără valoare în sine, a acestei monede originare. Multe din mărfuri şi produse, şi chiar banii care deşi sunt recunoscuţi ca expresia valorii, nu au valoare în sine. Dar potenţialul creator al câmpului unificat are o valoare în sine sau cum ar spune profesorul M Drăgănescu are o valoare „din sine întru sine” el este chiar dinamica valorii şi poate fi referinţa absolută a tuturor valorilor în societate inclusiv a celor financiare.

Este acum evident de ce discursurile politicianiste despre productivitatea muncii, despre necesitatea de a muncii pentru a avea mai mult nu vor avea efect. Numai dacă tot mai mulţi indivizi vor actualiza potenţialul lor creator realizând prosperitatea în propria lor viaţă, naţiunea va reuşi să prospere. Prosperitatea unei naţiuni nu e decît compunerea vector cu vector a prosperităţii indivizilor. Chiar dacă toţi politicienii vor uza de toată priceperea lor nu vor putea convinge măcar un om să crească productivitatea muncii. Dar odată ce un om va actualiza în viaţa lui imensul potenţial creator care este în interiorul său nimic în lume nu-l va putea împiedica să-şi realizeze aspiraţiile care au devenit din acel moment cu totul altele şi care acum sunt alimentate de o sursă de energie inepuizabilă.

Dacă avuţia unei naţiuni depinde de forţa ei tehnologică atunci aşa cum spunea regretatul fizician Ionel Purica fiecare tehnologie care utilizează o forţă a naturii (electomagnetică, interacţii tari sau slabe si supergravtaţia sau câmpul unificat) determină o anume civilizaţie. De exemplu civilizaţia celui de al treilea val este o civilizaţie a câmpului electromagnetic. Tehnologii ale forţei de culoare vor determina o civilizaţie cromo-dinamică iar iar tehnologii ale câmpului unificat vor crea o civilizaţie bazată pe cîmpul unificat.

Important este însă că analiza tehnologiilor utilizate de omenire arată că pe măsură ce ne îndreptăm spre nivele tot mai profunde , mai unificate, efectul, aria de impact şi valorea acestor tehnologii este mai mare. Tehnologiile cîmpului electromagnetic costă mai puţin decât cele ale ale forţei de culoare (tehnologiile nucleare) iar tehnologiile cîmpului unificat ar avea în mod logic valori mai mari decît ale celor de culoare. Din acest motiv noi invităm pe toţi cei care se gândesc la viitor să investească în aceste tehnologii ale câmpului unificat acum când preţul lor este derizoriu. Nici o altă investiţie nu va valora mai mult în viitor decât această investiţie în potenţialul uman. Iar la nivel individual aceasta nu ar avea decât semnificaţia deschiderii unui „cont fără limită de sumă”: un cont pentru fiecare.

Sorinel Bălan este expert în Internet http://m-t.ro

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
15 martie şi maghiarii

Revoluţia franceză izbucnită la 22 februarie 1848, a trezit din somn popoarele Europei dominate de puterile Sfăntei Alianţe. Fluxul revoluţionar...

Închide
3.139.239.25