caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Dintre sute de catarge – Viata ca un spital

de (26-10-2008)

Doctor, cadru didactic universitar, Minerva Boitan a preluat conducerea Spitalului Judetean Sibiu, in 2005 pe cand cladirile vechi de peste 150 ani necesitau renovari ma- sive, infrastructura depasita si carentele intregului sistem medical contribuiau la nemultumirile in randul populatiei…

Minerva Boitan a initiat un sondaj in randul a 6.000 de pacienti ai Spitalului Clinic Judetean Sibiu, sistem de chestionare practicat in Statele Unite si alte tari avansate ( Survey) cunoscand in acest fel carentele, dar si plusurile personalului medical in cadrul institutiei.

La o cafea si intre multele apeluri telefonice receptionate de catre Minerva Boitan, o persoana energica ce te cucereste si prin discutii legate de arta, poezie, istorie, intr-un birou deschis oricarei opinii si ziceri directe, mi-a marturisit ca nu-i plac delatiunile, ca doreste sa afle in mod direct de ceea ce se intampla in spital si sa nu i se ascunda adevarul.

M-au frapat idealismul si farmecul Minervei Boitan vorbindu-mi de necesitatea schimbarii sociale a Romaniei, a mentalitatii lucratorilor publici, dar si implicarea ei directa in solutionarea problemelor de serviciu.

Doamna Doctor Minerva Boitan, ce ne puteti relata in mod concret de sondajul efectuat in cadrul judetului Sibiu ?

Acest sondaj l-am initiat ca o forma de cunoastere a climatului lucrativ in spital. Am alcatuit chestionare pe care le-am distribuit unui numar de 6.000 clienti externati, fosti pacienti carora le-am si furnizat plicul de intoarcere cu raspunsurile-formulare. Am decis ca repondentii sa poata completa chestionarele nu in spital, au un caracter anonim, tocmai pentru a evita subiectivismul raspunsurilor. Am primit 1013 raspunsuri.

Care sunt rezultatele sondajului ?

Primul punct al formularelor noastre s-a axat pe opiniile pacientilor in legatura cu experienta parcursa in spital. Sondajele ne arata ca 85,5% din cei chestionati au punctat calitatea serviciilor medicale, 75,1% conditiile de cazare, 60,3 calitatea mancarii, 74,2% curatenia, iar 80,2% comportamentul personalului medical. Pe sectii ne bucuram de un procent de peste 80% ce vizeaza o stare generala de multumire.

Un numar de 111 pacienti dintre cei chestionati ne-au raportat nemultumiri si aspecte negative legate de comportamentul personalului de ingrijire, atitudinea neprietenoasa a unor medici, timpul indelung de asteptare la usile cabinetelor, locuri insuficiente in anumite sectii.

Suntem constienti si de respectul pentru dreptul la confidentialitate si la informatizarea datelor pacientilor.

Ce masuri luati si care este implicarea Dvs. directa in solutionarea aspectelor negative, sesizate in urma chestionarelor ?

Un prim pas il constituie implicarea mea in solutionarea neajunsurilor sesizate prin actiuni de investigare a punctelor de lucru criticate. Imi place sa dialoghez frontal cu angajatii spitalului si nu accept delatiunile, accesele de invidie ori de micime profesionala ale unor cadre. Pledez pentru schimbarea mentalitatii muncii cu pacientii si sunt adeptul calificarii la maximum a atitudinii fata de bolnav si recuperarea acestuia in conditii optime.

A fi bun manager inseamna in primul rand exemplu personal si ca biroul meu nu este un turn de fildes din care supravegherea ar apartine unui BIG BROTHER.

S-au scurs trei ani de la numirea Dvs in functia de director. Ce s-a intamplat de atunci in cadrul Spitalului Judetean ?

Am incercat sa asigur conditii optime pacientilor. La preluarea directoratului spitalul se afla intr-o stare deplorabila : peretii unor sectii erau acoperiti cu ziare, plini de igrasie, mucegai. Inainte de 2007 am schimbat incalzirea spitalului dintr-un sistem invechit intr-o centrala performanta,cazanul tehnologic costand 2,5 miliarde lei.

In 2005 bugetul alocat era de 40 milioane lei care in prezent se ridica la peste 1,7 miliard lei.

Am asigurat o dotare cu aparatura noua: in domeniul anesteziei, ecograf nou, monitoare si electrocardiografe.
Din venituri proprii am finantat un tomograf-computer in cadrul spitalului. Am insistat in continuu pentru obtinerea de fonduri necesare si ca in sectiile noastre sa nu se repete cazurile in care pacientii trebuiau sa-si procure singuri medicamente, seringi si alte produse medicale. Nu este simplu slalomul dintre Ministerul Sanatatii ori Casa de Asigurari.

In acelasi timp am cerut un control atent al banului cheltuit remediind cheltuielile inutile ori abuzive.

Concentrarea serviciului medical se face numai in cadrul municipiului ?

Pentru evitarea unei concentrari masive inspre municipiul Sibiu, am reparat si modernizat 31 dispensare, am lansat microclinici in zona suburbana si centre de analize facilitand ingrijirile acordate pacientilor din intreg judetul. Mi se pare firesc ca zonele din afara municipiului sa nu se mai numeasca defavorizate, sa beneficieze de aceeasi asistenta medicala calificata si eficienta.

Am initiat cursuri de pregatire pentru ingrijirea la domiciliu, un domeniu nou de activitate pentru spitalul nostru.

Ce ne mai puteti adauga in legatura cu activitatea personalului medical ?

Din fericire, in Sibiu nu ne confruntam cu o migrare a medicilor spre alte tari. Avem un personal stabil, competent. Fluctuatia se intalneste mai mult la nivelul infirmierelor si al asistentelor medicale, din cauza unei salarizari nesatisfacatoare.

In ceea ce priveste comportamentul, vom face cursuri de comunicare si calificare a ingrijirilor medicale pentru personalul mediu. De asemenea, vom lua masuri pentru reducerea timpului de asteptare al bolnavilor programati la control. Ar trebui sa suplimentam personalul de ingrijire a bolnavilor, mai ales pe sectiile unde acestia sunt imobilizati mai mult timp la pat.

Eu sustin ca si bolnavii trebuie sa comunice cu personalul nostru in perioada spitalizarii, sa-i constientizam de respectarea orelor de programare si sa nu ezite in a mi se adresa direct fie pe cale scrisa, fie telefonic la birou asigurandu-i de sprijinul si atentia mea ca manager preocupat de orice aspect sesizat in cadrul spitalului etc.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Regele Mihai la 87 de ani

In anul XIX al regasirii europene si democratice a Romaniei, Regele Mihai implineste, astazi, 87 de ani. In ochii sai...

Închide
3.144.28.90