Vila Dragan dintr-un cartier luxos din Palma de Mallorca se impune cu semetie faraonica peste celelalte imobile amintind ca Iosif Constantin Dragan a triumfat prin forta banului.
Iosif Constantin Dragan a incetat din viata la 21 august 2008, la varsta de 91 ani in insula spaniola mai sus amintita.
Romanul miliardar s-a nascut pe 20 iunie 1917, la Lugoj ca fiu al unei familii de mestesugari, tabacari.
De tanar, banateanul ambitios simpatizeaza cu Miscarea legionara a carei linie calauzitoare il va purta tot restul vietii. Dupa absolvirea liceului pleaca in Italia la studii, absolvind Stiintele economice si politice.
Suparanumit de catre Mircea Eliade « un geniu economic » Iosif Constantin Dragan se lanseaza in afaceri, ca in anii ‘50 sa puna bazele unei linii de distributie a gazului de petrol lichefiat (Butan Gas).
In prima parte a dictaturii comuniste Ana Pauker il condamna si ii interzice intrarea in Romania pe motive politice.
Profesorul Dragan infiinteaza Fundatia Europeana Dragan (1967) cu scopul de a raspandi cultura si mai presus de orice o uniune a Europei prin forta culturii. In 1950 anticipeaza necesitatea Europei unite intr-un articol publicat in revista « Bulletin europeen».
Lui IC Dragan i se atribuie titlul de deschizator al marketing-ului, domeniu in care a excelat in perioada 1966 – 1976 atat ca vicepreşedinte cat si ca preşedinte Federaţiei Internaţionale de Marketing.
Pe langa activitatea de economist, de om de afaceri si profesor, Dragan se dedica studiilor istorice si mai ales, tracilor, infiintand Centrul European de Studii Tracice cu sediul la Roma. Ideea apartenentei poporului roman si a descinderii acestuia ca o natiune rezistenta la influentele altor neamuri avea sa fie pe placul lui Ceausescu si sa genereze o prietenie, daca nu o stransa colaborare binecunoscuta a celor doi.
Dupa 1990 finanteaza în tara « Superior Centre for Advanced Business Management », « Universitatea Europeană Drăgan », un post radio tv, periodicul săptămânal « Redeşteptarea » si un alt ziar local, « Renaşterea Bănăţeană ».
Tot in aceasta perioada impreuna cu Corneliu Vadim Tudor intemeieaza « Liga Maresal Ion Antonescu », cunoscuta si sub numele de « Liga Maresalilor ».
In 1995 Iosif Constantin Dragan se casatoreste cu Daniela Veronica Gusa fiica unui fost general de armata in perioada comunista. el avand 78 ani, iar ea 22. Au impreuna trei baieti : unul de 9 ani, si gemeni, de 7 ani.
Pe plan international activitatea lui Iosif Constantin Dragan este incununata de multiple distinctii si onoruri ca : rangul de Cavaliere di Gran Croce al merito della Repubblica ; Diploma de Merit Clasa I, Medalia de Aur a Ministerului italian al Învăţămîntului; Medalia de Aur a Meritului European (Luxemburg) ; Premiul European Lorenzo il Magnifico, Firenze ; Doctor Honoris Causa al catorva universitati romanesti sa.
Iosif Constantin Dragan a fost inmormantat luni, 25 august 2008, iar ultimul sau drum a reprezentat o repatriere in pamantul orasului natal, Lugoj, reamintind ca nu departe, la Orsova, statuia lui Decebal, cea mai inalta sculptura in piatra cioplita din Europa (40 metri, executata pe banii-i proprii) ii va strajui somnul de veci.
Nu știu dacă doamna Dumitrescu a sesizat ironia lui Florin Predescu la adresa răposatului IC Drăgan din debutul articolului, dar dacă am aplica logica dumneaei ar trebui să vorbim numai de bine despre monștri ca Lenin, Stalin, Hitler, Mao Țedun, Pol Pot sau Ceaușescu.
La urma urmei și ei or fi împărțit plicuri cu bani sau acordat favoruri diferitelor persoane care le-au făcut servicii și erau arătați în poze sărutând copii și fiind afectuoși cu cei din jur, ba chiar unii dintre ei aveau reputația că n-ar fi ucis (personal) nici măcar o muscă.
În plus, mi se pare o incompatibilitate între ecoul în care doamna Dumitrescu își proclamă devotamentul față de Regele Mihai și implicit disprețul pentru perioada comunistă, iar aici ne îndeamnă să-l vorbim de bine pe acest sinistru lăudător al lui Ceuașescu, cu care avea în comun tracomania și naționalismul de mucava.
Și dacă doamna Dumitrescu nu mă crede pe mine, atunci poate îl crede pe Vladimir Tismăneanu, care declara în Cotidianul:
Iosif Constantin Drăgan a jucat un rol important în cultivarea discursului naţional-stalinist mai ales după 1970, fiind apropiat de cercurile ultranaţionaliste, protocroniste pe care le-a susţinut financiar şi mediatic. Editura Nagard s-a specializat în promovarea retoricii proletcultiste şi tracomane. A întreţinut relaţii cu culturnicii din interiorul revistelor „Săptămâna” şi „Luceafărul”, de la Eugen Barbu şi Paul Anghel la Mihai Pelin, Traian Filip şi Dan Zamfirescu. Sub masca mecenatului cultural şi profitând de o avere fabuloasă a susţinut ceea ce Monica Lovinescu a numit „tagma trepăduşilor de Curte Nouă”. Legătura dintre I.C. Drăgan şi N. Ceauşescu a fost încă o probă, dacă mai era nevoie, a perversei sinteze dintre comunismul proclamat oficial şi ultra-şovinismul aplicat în practică.
http://www.cotidianul.ro/vladimir_tismaneanu_____amicitia_lui_dragan_cu_ceausescu_si_hingherii_lui_ideologici_era_notorie-55856.html
Așa încât, doamnă Dumtrescu, puteți fi sigură că NU vom aplica dictonul latinesc citat de dumneavoastră când vine vorba de Iosif Constantin Drăgan.
Stimate Domnule Predescu, ma bucur ca traim pe acelasi continent si cu umila mea contributie, îmi permit sa completez cele enuntate de D-voastra în mesajul referitor la I.C.DRAGAN.
Într-unul din proverbele latinesti exista scris: „De mortuis nihil sine bene”- Despre morti sa vorbim numai de bine. Ca atare mentionez ca am cunoscut personal acest OM în anul 1972, când am fost recomandata de un coleg de breasla, rapostaul avocat Ion PORA, sa fac parte din Secretariatul „INTERNATIONAL MARKETING FEDERATION. THIRD WORLD FUTUR RESEARCH CONFERENCE”, care s-a tinut la Bucuresti în Aula Academiei Comerciale din Bucuresti, Piata Romana, între 4-9 Septembrie.
Conferinta era organizata sub auspiciile FUNDATIEI CONSTANTIN DRAGAN cu sediul la Milano, Via Larga no.9. Auzisem despre el ca este un latifundiar, ca fusese legionar si fugise din tara în anii 1940, dar ca pe lânga toate relele era si un adevarat Mecena. Personal, nu ma interesa situatia lui politica, ma interesa ca lucrând câteva zile, tocmai în perioada când fusesem „pusa pe liber” din motive de „cadre”…nu-mi stricau ceva bani ca sa-mi întretin familia.
Ca atare, am completat rapid un CV, a vazut ca nu eram membra a niciunui partid, în schimb eram o excelenta profesionista, supunându-ma imediat la o proba.
Am stat cu el de vorba vreo jumatate de ora, mi-a spus ca voi lucra la Secretariat, ocupându-ma de protocol si bineînteles steno-dactylo-stencil, dar nu am discutat nimic despre remuneratie. Singurul lucru pe care mi l-a spus, a fost „sa fi linistita, ca stiu sa recunosc munca perfecta si cinstita”.
Am lucrat zilnic de la orele 9 a.m.la 21, cu o singura pauza de lunch, dar aveam la dispozitie un bufet permanent, bine asortat. Totul a fost excelent organizat.
Surpriza cea mare a fost în finalul Conferintei, când la scena deschisa I.C.Dragan a multumit tuturor colaboratorilor si participantilor, iar în mod express si nominal, ne-a mentionat pe cele 5 persoane care faceam parte din Secretariat.
Drept urmare, Secretarul general al International Marketing Federation – Emilio DAVANZO ne-a înmânat la fiecare câte un CERTIFICAT cu multimirile de rigoare si calificativul EXCELENT, în plus…un plic cu suma de 4.500 lei, ceea ce corespundea sumei de 500 lei/zi. Mi s-a parut ca visez, dat fiind criza financiara în care ma aflam.
În concluzie, cred ca I.C.Dragan a fost un om de suflet, facând abstractie de activitatea lui legionara si apoi „s-a facut frate cu dracu sa treaca puntea”. Dar dupa câte am citit acum, cu ocazia mortii lui, România nu a avut decât de câstigat de pe urma lui. Cum „banii nu au miros”, vedeti rezultatul.
Tot latinii spun ca „Audaces fortuna iuvat” – adica „Norocul îi ajuta pe cei îndrazneti, cred ca el a fost un îndraznet si oricum – DE MORTUIS NIHIL SINE BENE – Despre morti sa vorbim numai de bine si sa-l lasam sa – REQUIESCAT IN PACE, I.C.Dragan.