Pe data de 1 august redacția română a BBC, unde am avut onoarea să lucrez 16 din ultimii 17 ani până la 1 aprilie 2008, a difuzat ultimele emisiuni, încheindu-și misiunea după aproape 69 de ani de activitate neîntreruptă.
Am scris deja două articole pe această temă și nu am de ce să mai revin. Vreau doar să semnalez faptul că mai mulți dintre foștii ascultători ai emisiunilor de radio BBC și vizitatori ai paginii bbc.ro au devenit cititori ai revistei ACUM.
Mai mult, unii dintre ei au devenit și autori de articole, cum ar fi Traian Gheorghe Onciu din Constanța, Dumitru Florea din New Mexico, Statele Unite și Nicolae Mușat din Atena, Grecia.
Iar paginile revistei ACUM sunt deschise tuturor acelora care au ceva interesant de spus, o spun civilizat și nu cad în extremism.
Spiritul BBC dăinuie și prin acești noi cititori în paginile revistei ACUM unde semnează deja foști colaboratori ai redacției române.
Sigur că nu e vorba de o continuare după cum îmi scria într-un e-mail o cititoare:
Principiul competenței este strâns legat de persoană. Renumele tot la fel. Trăim într-o lume în permanentă schimbare. Etapa BBC a fost și s-a încheiat. De aceea, nici nu mi-aș pune problema „înlocuirii” BBC-ului doar să continuăm o legătură de natură intelectuală și un pic emoțională între oamenii dintr-un grup, oameni cărora le place să promoveze competența și toleranța, poate și alte principii la fel de nobile și de actuale. Sunt convinsă că aveți o putere creatoare care vă va ghida sa creați ceva diferit de BBC, însă tot la fel de valoros.
Cuvinte calde de încurajare pentru care sunt foarte recunoscător și sper ca foștii ascultători ai BBC să-și facă în continuare simțită prezența pe pagina ACUM.
Statisticile sunt încurajatoare: pe luna iulie s-a înregistrat în continuare o mică sporire a numărului de vizitatori unici – 3956 (față de 3888 în iunie), cel mai ridicat din ianuarie până acum, dar mai ales recordul absolut de pagini citite – 15631 (13335 în iunie), cel mai ridicat de la momentul când statisticile (potrivit Google Analytics) sunt disponbile, adică din octombrie 2007.
Și în luna iulie am continuat să primim, chiar dacă mult mai rar, reacții vehemente la articolele apărute.
O cititoare din Australia a reacționat virulent, manifestându-și homofobia și fundamentalismul creștin, negaționiștii Holocaustului nu se împacă cu ideea responsabilității regimului Antonescu, printre ei fostul senator Ion Coja, care a încercat, fără succes, să-și plaseze propaganda legionară, antisemită și negaționistă.
Lucrăm în continuare la o nouă prezentare grafică a paginii, dar munca merge încet deoarece toți cei care participăm la publicarea acestei reviste electronice, o facem în mod voluntar, când găsim timp liber.
Sunt convins însă că trendul ascendent în ceea ce privește numărul de cititori și pagini consultate va continua, după cum sunt convins că numărul contribuitorilor și calitatea articolelor va spori, făcând din ACUM un punct de referință al presei de limbă română.
P.S. Arhiva BBC se poate regăsi acum la www.bbc.ro. Recomand de asemenea arhiva fostului ascultător BBC, Traian Gheorghe Onciu, http://www.dalilasoft.ro/Archiva-BBC/Detalii.php.
P.P.S. Luni 4 august (pentru mulți prima zi de concediu) revista ACUM a înregistrat 391 de vizitatori unici, număr record pe anul 2008 și cu doar 6 vizitatori mai puțin decât recordul absolut de 397, înregistrat pe 27 noiembrie 2007, a doua zi după alegerile europene și referendumul privind votul majoritar uninominal.
Un articol corect,concretizand dorintele de obiectivitate,competenta si perspectiva,pentru publicatie si continuind traditia BBC-ului.
Va felicit,pentru stilul rezervat,necriticabil.
Tematica se poate imbunatati.
Cu prietenie,
D.samarescu
Vreau sa va spun parerea mea de rau prin incetarea activitatii celor doua emisiuni Europa LIBERA si BBC DEOARECE INDEPEDENTA PRESEI ROMANESTI este slaba.
Presa romaneasca autohtona depinde in Romania de patronii acestor posturi de radio si televiziune care NU reusesc sa-si pastreze independenta.
Eu le concep pe aceste doua posturicu o lupta impotriva inpotriva dictaturii criminal comunist securiste.
Aceste doua posturi au fost cele mai importante si consistente servicii pentru noi emigrantii.
Ma deranjeaza si supara ca actuala presa romaneasca, presa scrisa, ramane cu o independenta inexistenta, doar declarativa si aproape niciodata reala.
Trusturile romanesti de presa sunt trecute in proprietatea oamenilor de afaceri, care in majoritatea lor,joaca politic intr-o directie nedemocratica de umilire de control a presei,deci in final umilirea adevarului si realitatii romanesti.
Inteleg foarte bine, ca presa, radioul si televiziunea in Romania au ramas la discretia si influenta acestor sefi de presa din interiorul scenei politice corupte in primul rand la nivel inalt ce conduce Romania.
Am iubit aceste doua posturi BBC si Europa Libera, deoarece nu s-au lasat controlate si suspectate de cercurile politice romanesti, influente si in primul rand corupte.
Inchiderea acestor doua posturi este o pierdere pentru Romania,o lovitura grea, data mediilor adevarate de informare romanesti. Cred ca aceste dua posturi scoase din emisiune a fost facuta de politicienii corupti, minciunosi ce conduc Romania in prezent.
De loc de de negljat nu este nici aproximativ trei zeci la suta din populatia Romaniei care voteaza intr-o veselie inconstienta cu cei care fura si conduc tara ce o fac din interes si educatie zero ca sa nu zic prostie.
Romania se construieste prin munca cinstta si adevar ,dar sa nu uitam ca romanii se balacesc in minciuna, tradare, lasitate de mai bine de 300 de ani…
Presa romaneasca face un baraj de 24 de ore din 24 inpotriva adevarului, cinstei si democratiei in general, este slugarnica pentru cei care FURA.
Presa romaneasca avea rolul fundamental intr-un stat de drept,in statul bazat pe valori democratice,dar nu a facut-o,situindu-se pe pozitia politicienilor mafioti ce conduc Romania.
Milioanele de romani trebuiau sa fie fideli pentru aceste doua posturi care au facut ceva pentru valorile democratiei romanesti aceste doua posturi nu trebuiau sa fie abandonate ,deoarece au fost in centrul vietii noastre publice.
Incetarea activitatii celor doua posturi este o mare pierdere si o lovitura data democratiei ,si idialurilor adevarate data de clasa politica ce conduce Romania in prezent.
Durerea cea mare este ca mai mult de cinci zeci la suta din romani au ajuns la gradul de tampenie ca daca citesc un text de cateva propozitii in limba lor materna nu inteleg ce au citit.
. prin dumneavoastra in aceste spatii reinvie BBC – ul