2. Salade Nicoise
Traseul culinar mediteranean inscrie nume de orase-port devenite celebre, nu numai prin farmecul lor unic si deschis, dar si prin mancarurile specifice acestora. Nisa este un oras cu traditii gastronomice stravechi : procedeul cel mai longeviv de imbuteliere a vinului (vinul De Bellet la doar 50 000 sticle pe an, foarte cautat pe piata), orasul de pe Coasta de Azur cu cea mai mare densitate de restaurante « trei stele » pe metru patrat, fara a mai aminti pietele bogate in legume proaspete, peste, branzeturi rare.
Salata in stil nicoaz (a la Nicoise) face turul lumi in variante diferite si adaptari culinare indraznete.
Am sa propun o reteta clasicizanta, usor de preparat si specifica traditiei provensale.
Durata : 30 minute.
Grade de dificultate : redusa
Ingredientele : doua conserve mici de ton(in apa si nu in ulei) sau ton proaspat, doua file-uri la gratar a cate 150 gr fiecare ; 10-12 cartofi noi si mici, bine spalati si fierti in prealabil in coaja; doua sau trei capatani de salata verde (in SUA numita Boston) , bine spalate si rupte cu mana in bucati nu prea mici ; 3-4 rosii taiate in sase sau opt parti longitudinale ; o ceapa de apa sau rosie taiate in forme de semiluna/segment de cerc ; 30 gr (aprox ¼ ceasca) masline marinate ; 150 grame de fasole verde in pastai, in prealabil data in clocot(al dente) si racita ; 6 oua fierte, tari ; 10-12 fileuri de ansoa (conserva), sare si piper negru ; 1 lingura de capere.
Vinegreta : ½ ceasca de suc de lamaie ; ¾ ulei de masline pur ; o ceapa verde taiata cat se poate de fin ; 3 lingurite de amestec de ierburi provensale (cimbru mediteranean-thym, oregano, rozmarin, busuioc) maruntite foarte bine ; 1lingurita de mustar, preferabil de Dijon ; seminte de pin mediteranean, maruntite cu cutitul (facultativ).
Metoda de prepare :
1. Preparati vinegreta amestecand ingredientele pana se obtine un sos omogen si o depuneti intr-un vas separat.
2. Taiati cartofii fierti in sferturi si ii amestecati cu putina vinegreta.
3. Fasolea verde, pastaile le amestecati de asemenea cu putina vinegreta.
4. Taiati ouale in rondele.
5. Intr-un bol de salata (rotund sau oval) aranjati foile de salata peste care depuneti in mijloc tonul faramitat daca e din conserva (strecurat), iar daca este cel la gratar depuneti bucatile de peste fript, intregi ; ornati apoi salata cu rosiile taiate, ceapa. cartofii, fasolea verde, maslinele si rondelele de oua fierte.
6. La urma puneti file-urile de ansoa si caperele peste salata.
Sugerez sa nu amestecati toate ingredientele cu vinegreta, lasand-o
intr-un vas separat si lasand la discretia consumatorului sa-si amestece portia, mai ales ca salata isi pastreaza mai bine prospetimea si prezentarea pe masa, inainte de servire.
In cazul salatelor (este doar o alta sugestie) nu le taiati cu cutitul. Foile de salata isi mentin fragezimea daca sunt rupte cu mana sau taiate cu cutite din lemn, sticla, plastic, nicidecum din metal.