caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Din cauza infecţiei HIV, a trebuit să renunţe la serviciul militar

de (2-12-2012)
1 ecou

 
Din cauza că a fost diagnosticat cu HIV, Vladimir nu poate face serviciul militar. Comisia medicală a Centrului Militar a identificat că este inapt serviciului militar şi l-a exclus de la evidenţa militară. Mai mult, în livretul militar este indicat un cod prin care se poate uşor divulga statutul HIV.

După ce a trecut un examen medical, tânărul nu a mai urmat serviciul militar, deşi spune că nimeni şi nimic nu-l vor împiedica să ia arma în mâină, daca va trebui să-şi apere ţara. Ministerului Apărării mai păstrează şi azi un ordin din 30.06.2003 care este unul discriminatoriu, cred specialiştii de la Institutul pentru Drepturile Omului.

”Cei de la Centrul Militar m-au asigurat că nimeni nu va cunoaşte nimic, că acest cod nu este recunoscut. Am fost şocat că în loc de cod, după o solicitare de a mea, a fost indicată la fel o cifră. De la ea s-au început toate problemele,” afirmă Vladimir.

Livretul militar îi dă bătăi de cap nu numai pentru că a eşuat să se înroleze în armată, dar şi pentru că trebuie să îl prezinte în majoritatea instituţiilor la obţinerea documentelor, spre exemplu, atunci când trebuie să-şi perfecteze permisului de conducere. ”Acolo la Comisia medicală tot au apărut probleme, îmi spuneau că nu doreau şi că nu au dreptul, iar pe urmă şi-au cerut scuze.”

Povestea lui Vladimir nu se opreşte aici. Pentru a-şi perfecta buletinul de identitate a fost nevoit sa prezinte această adeverinţă la secţia de paşapoarte, unde este angajată o rudă apropiată. Tânărul se plânge că din cauza acestui cod, i-au fost provocate suferinţe psihice, deoarece oricare persoană şi în oricare moment ar putea afla despre starea sa şi acest fapt ar putea duce la izolarea lui totală.

A venit şi momentul angajării, iar tânărul i-a prezentat şefului un set de documente, printre care şi livretul militar. Adevărul însă, l-a ascuns. ”La toţi le spun aceeaşi poveste, că mi-au fost furate actele din maşină, însă la un lucru mai serios, se cere şi livretul militar, dacă nu îl ai, pierzi oferta de muncă,” ne explică Vitalie.

De doi ani, bărbatul încearcă cu disperare să obţină anularea certificatului medical, în care stă scris negru pe alb că este o persoana HIV pozitivă. Procesele de judecată durează mai bine de doi ani. Curtea de Apel i-a dat câştig de cauză, însă Curtea Supremă i-a respins cererea. El speră că îi va fi eliberată o nouă adeverinţă abia după sesizarea depusă la avocatul parlamentar care să conteste ordinul Ministerului Apărării.

Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, s-a arătat indignat de atitudinea colegilor, atunci când s-a strecurat informaţia despre acest caz. Oficialul a declarat că este vorba despre o încălcare flagrantă a legii, care privează persoanele seropozitive de dreptul la protecţia datelor cu caracter personal.

”Acest caz trebuie să fie investigat cu minuţiozitate. Conform legii, trebuie să fie pedepsit medicul care i-a încălcat dreptul la confidenţialitatea datelor cu caracter medical”, afirmă Usatâi.

Avocatul de la IDOM, Andrei Lungu, consideră că în cazul lui Vladimir au fost încălcate prevederile Constituţiei, Legea HIV/SIDA, Legea ocrotirii sănătăţii, Legea cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului.

Legea cu privire la HIV/Sida, despre care a amintit reprezentantul Guvernului, a fost modificată şi ulterior completată, pentru a asigura confidenţialitatea persoanelor infectate. Astfel, potrivit ei, informaţia de natură medicală, cu caracter personal, nu poate fi dezvăluită de către medici altor persoane. Legea mai prevede realizarea unor măsuri complexe împotriva discriminării şi stigmatizării bolnavilor HIV/SIDA, spune Cristina Gaberi, şefă de secţie la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Ludmilei Malcoci, sociolog, pentru o persoană infectată cu HIV, lupta cu discriminarea devine o normă. Odată ce statutul acesteia este divulgat, atitudinea celorlalţi se schimbă radical. Cu toate că pe parcursul ultimilor ani au fost realizate numeroase campanii de informare, cei care trăiesc cu HIV/SIDA continuă să fie trataţi diferit în instituţiile medicale, la locul de muncă şi în instituţiile de învăţământ, mai spune autoarea studiului.

Cel puţin o problemă care îl supunea riscului de a-şi dezvălui statutul HIV a fost soluţionată, pentru că din septembrie 2012, oficiile de evidenţă şi de documentare a populaţiei nu vor mai solicita cetăţenilor prezentarea livretului militar pentru perfectarea actelor de identitate.

În Republica Moldova sunt circa opt mii de persoane infectate cu HIV/SIDA. Potrivit unui studiu realizat de Liga persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, mai mult de 70 la sută dintre respondenţi din rindul au declarat că statutul lor a fost dezvăluit in instituţiile medicale. Reprezentanţii societăţii civile consideră că testul HIV trebuie să fie exclus la angajarea în anumite domenii. Legea egalitătii de şanse, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, va oferi protecţie împotriva discriminării în bază de gen, sex, etnie, religie, precum şi persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA.

Iulia Buzenco

Acest articol este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Ecouri

  • Anton Constantinescu: (3-12-2012 la 11:49)

    Stimata doamna,

    Cand va referiti la faptul ca in mod abuziv informatiile despre acet militar in termen au fost diseminate, va dau dreptate. Cand insa condamnati faptul ca persoana respectiva a fost separata de multimea celorlalti soldati in termen, nu va mai dau dreptate. Vorbesc din propria mea experienta!

    Domeniul sexual este cel in care ipocrizia este maxima si minciuna atinge proportii alarmante, din cauza mostenirii noastre culturale iudeo-crestine.

    Daca exista vreo posibilitate de contagiune prin sex, atunci trebuie luate masuri de protectie a majoritatii. Sigur ca drepturile persoanelor implicate nu trebuie afectate!

    Am fost si eu „militar in termen” si va rog sa ma credeti ca in ciuda homofobiei generalizate, militarii in termen au relatii sexuale intre ei. Unii, nu toti, evident. In RM din cate stiu (si nici in alete tari) nu se repartizeaza soldatilor in termen prezervative. Asa ca pericolul de contagiune exista. Si trebuie luate masuri de protectie!

    Iar cand cineva spune ca „poporul roman” sau „poporul moldovenesc” este un popor viril care nu are homosexuali, va pot asigura ca respectivul este un dobitoc. Cum s-a exprimat si dl Dan Pavel din Romania, cand a „evaluat” in stilul sau ignorant, in ziarul „Romania Libera” poporul roman.

    Cand am discutat cu tineri israelieni, mi-au spus ca pana in anul 1993 statul avea acelasi grad de ipocrizie ca si alte state. Autoritatile militare, chiar atunci cand nu era vorba de AIDS, puneau o stampila pe actele soldatilor homosexuali din care oricine afla amanunte despre orientarea lor sexuala si ei erau marginalizati chiar daca nu erau bolnavi! Pentru ca stampila respectiva era caracteristica pentru deficientele fizice: era ca si cum acel soldat avea lipsa o mana sau un picior. Iar cand altii vedeau stampila, stiau imediat ca daca nu are vreo lipsa fizica, ii lipsea „orientarea sexuala corecta”.

    Abia dupa anul 1993 situatia de acolo s-a schimbat in bine.

    A te imbolnavi de SIDA este o problema, nu numai personala ci si colectiva.
    Si intervine si responsabiltatea personala!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Voci româneşti prezente pe scena operei din Los Angeles

În ultimii zece ani cîntăreţi de operă Români şi-au făcut prezenţa simţită pe scena operei din Los Angeles. Spectacolele de...

Închide
44.211.49.158