caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Londra: Afluenţă moderată de votanţi la referendum

de (29-7-2012)

Secţia de votare 223 a fost organizată la primăria Brent, aproape de stadionul Wembley

Se pare că românii din Londra nu s-au prea înghesuit să voteze duminică 29 iulie 2012 în referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Votanţii din străinătate au jucat un rol decisiv în realegerea lui Train Băsescu în funcţia de preşedinte în 2009.

La primăria sectorului Brent din nord vestul capitalei britanice, la mai puţin de un kilometru distanţă de celebrul stadion Wembley a fost organizată secţia de votare 223, devenită tradiţional cea mai mare secţie de votare din Regatul Unit pentru alegerile din România.

În 2009 la turul al doilea al prezidenţialelor au fost exprimate aici aproape 2400 de voturi, circa 40% din totalul pe Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

La referendum, până la patru după-amiază votaseră doar vreo 800 de persoane, mi-a spus preşedintele secţiei de votare, ministrul consilier al Ambasadei României la Londra, Florian Grozea.

Şi asta în condiţile în care estimări neoficiale arată că de la ultimul scrutin prezidenţial populaţia românească s-a dublat în Marea Britanie.

Dar cum au votat cei care s-au prezentat la urne? În general, în favoarea demiterii.

“Opt ani pentru un singur minut”, spune un tânăr de vreo 25 de ani.

“Faptele grave de corupţie din România”, declară o tânără cam de aceeaşi vârstă.

“Nivelul redus de absorbţie al fondurilor europene”, spune un alt tânăr de circa 30 de ani.

În schimb, un bărbat de vreo 50 de ani îmi explică de ce a votat NU:

De câte ori l-am ascultat la televizor pe Traian Băsescu, eu cred că a încercat să facă ceva pentru ţară, a încercat să-şi facă datoria.

Niciunul dintre votanţii cu care am vorbit nu consideră că un vot DA sau NU va pune capăt crizei politice din România.

I-am întrebat pe cei care au votat în favoarea demiterii dacă sunt de acord cu hotărârea adoptată de majoritatea parlamentară care l-a suspendat pe Traian Băsescu din funcţie pentru compterea unor fapte grave de încălcare a Constituţiei.

Toţi au părut derutaţi de întrebare şi după o tăcere de câteva secunde au răspuns “DA”. Unul singur a încercat să-mi ofere o explicaţie:

“Constituţia a fost schimbată în favoarea dânsului ca jumătate plus unu să fie prezenţi la vot, oricum când au încercat să o îndrepte a fost considerată ca o încălcare a Constituţiei. ”

La secţia de votare au fost reprezentate în biroul secţiei trei partide politice: Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Conservator (PC). Partidul Democrat Liberal (PDL) nu şi-a trimis reprezentant, iar Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a anunţat că nu-şi mai trimite reprezentantul desemnat iniţial.

O problemă care a apărut este aceea a dublei înregistrări. Unii votanţi sunt deja înregistraţi pe listele electorale din România, iar aici au fost înregistraţi din nou, pe listele suplimentare, ca toţi votanţii din afara ţării.

Aceasta umflă în mod artificial corpul electoral şi măreşte pragul de validare a referendumului. În acest mod se poate vedea şi de ce în România corpul electoral are 18 milioane de alegători la o populaţie de 19 milioane.

Fanii lui Dan Diaconescu

Dar majoritatea românilor din Londra nu au venit la votare. Aici în nordul capitalei trăiesc grupaţi zeci de mii de români.

“Personal cred că trebuie să-l lăsăm pe preşedintele Traian Băsescu să-şi termine mandatul. Trebuie să încetăm cu această boală a dezbinării şi să restabilim încrederea pentru care românii din afara ţării să poată să investească bani acolo”, spune Ovidiu Șarpe

La câţiva kilometri distanţă de Wembley se află cartierul Burnt Oak, unde auzi vorbindu-se româneşte la fiecare 10 metri pe stradă.

Oamenii îşi fac cumpărăturile, discută despre meciuri de fotbal în faţa casei de pariuri, iar ceva mai încolo este Patiseria Română, al cărei proprietar este Ovidiu Șarpe, unul dintre cei mai cunoscuţi români din Londra.

Venit în Marea Britanie acum 33 de ani, văduv şi tată a cinci copii, Ovidiu Şarpe este cel mai cunoscut patron de localuri şi artizan culinar român.

Personal cred că trebuie să-l lăsăm pe preşedintele Traian Băsescu să-şi termine mandatul. Trebuie să încetăm cu această boală a dezbinării şi să restabilim încrederea pentru care românii din afara ţării să poată să investească bani acolo”, mi-a spus Ovidiu Şarpe.

La o masă, mai mulţi tineri chicotesc. Mă apropii de ei şi îi întreb dacă au mers la vot. Nu, e răspunsul. De ce, întreb mai departe. “Îl iubim pe domnul Băsescu” , zice unul dintre ei. Şi o să fie mai bine dacă rămâne domnul Băsescu, îl întreb. “Da, cel puţin la Londra” , îmi răspunde.

Altul îmi răspunde ironic, când îl întreb dacă a fost la votare: “Mă duc după ce se duce Adrian Năstase”, aflu de la el că este simpatizant al liderului Partidului Poporului, Dan Diaconescu, la care şi ceilalţi răspund în cor când îi întreb dacă îi împărtăşesc simpatia: ”Da!”. Un răspuns care poate fi auzit probabil la mulţi români din Marea Britanie.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Hochzeitzmarsch

Vara se sprijină pe sticla dintre brazii rânduiţi- / cavaleri în aşteptarea dimineţii, / Şi domniţele în mătase...

Închide
44.192.26.226