Stimați cercetatori din diaspora, stimati cercetatori din Romania, stimati colegi, dragi prieteni,
Am aflat de curand de organizarea conferintei intitulate „Diaspora în cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania”, la Bucuresti, in perioada 25-28 septembrie 2012 (detalii, nu prea multe ce-i drept, pot fi gasite la http://www.diaspora-stiintifica.ro/index.html).
Imi voi exprima, cu permisiunea Dumneavoastra, cateva nelamuriri, dubii si temeri privind acest eveniment incheind cu o rugaminte concreta adresata tuturor (atat colegilor din diaspora cat si celor din Romania). Dupa cum veti observa dand click pe link-ul de mai sus, acest important eveniment stiintific va fi prezidat de Primul Ministru al Romaniei, Dl. Victor Ponta. Chiar … asa!
Prima mea nelamurire este legata chiar de titlul conferintei. Din prima jumatate a titlului inteleg ca cercetatorii de origine romana activand in afara granitelor Romaniei au inceput, in sfarsit as spune, sa prezinte un oarece interes pentru autoritatile romane. Surprinzator, dar fiindca sunt deja patit, nu ma grabesc sa adaug ca surpriza este si una placuta. Pana la proba contrarie, desigur. Spun surprinzator fiindca nu am auzit pana acum de existenta unui program sistematic relativ la cercetatorii din diaspora in contextul cercetarii si invatamantului superior din Romania (daca un astfel de program exista si are o minima coerenta, dragi colegi, va rog sa-mi scuzati lipsa de informare… informandu-ma!). Astfel, interesul oarecum subit pentru cercetatorii din diaspora ma pune oarecum pe ganduri … Este vorba de un interes real fata de cei ca noi, sau doar o chestiune de “imagine”: ne facem si noi ca ne gandim la ei, ca sa nu mai zica europeenii si toti ceilalti ca noi nu avem “staif” in educatia superioara si in cercetare.
Dumneavoastra ce credeti, dragi colegi din Romania si din afara ei? Aveti la dispozitie rubrica de ecouri de mai jos pentru a va exprima punctele de vedere!
Deasemenea, la un nivel ceva mai “tehnic”, eu sunt cercetator doar in diaspora, nu si in Romania. Nici macar … in acte. Daca diploma mea doctorala eliberata de Weizmann Institute of Science este in mod automat recunoscuta in orice tara a lumii (o copie a originalului scanata in format pdf este intotdeauna de ajuns), in Romania ea trebuie echivalata, tradusa, legalizata etc. – . astfel poate fi plagiata mai usor. Procedura de echivalare nu mi se pare deloc transparenta si la indemana – pe web nu am gasit nimic clar in afara de cateva discutii pe forumuri. Asa ca pentru moment, in acte cel putin, eu nu pot trece drept cercetator la o manifestare organizata la Bucuresti… Daca mai exista printre Dumneavoastra, colegii din diaspora, persoane in aceeasi situatie… ma voi intreba cui se adreseaza de fapt aceasta conferinta? Avem timp pana pe 25 Septembrie sa …. “ne echivalam” diplomele? Nu sunt prea increzator…, suntem deja in 26 Iunie.
Nici cu a doua parte a titlului nu ma prea impac, fiindca nu inteleg de loc asocierea cercetatorilor (cu atat mai putin motivele acestei asocieri!) din diaspora cu invatamantul superior din Romania… Exista cumva vreun program de tip Visiting Scholars dedicat integrarii cercetatorilor de origine romana in viata academica romaneasca? Daca da, unde pot afla mai multe detalii (inca o data sa-mi scuzati lipsa de informare dragi colegi)? Daca nu, despre ce vorbim noi aici?
Sa trecem totusi peste micile mele indoieli de natura semantica relativ la titlul manifestarii si sa imi exprim si restul indoielilor.
Personal, am o mare problema in a participa la un eveniment Academic prezidat de Domnul Prim Ministru Victor Ponta. In lumina dovezilor zdrobitoare de plagiat si atat timp cat o decizie oficiala nu este formulata, prezenta domniei sale zdruncina din temelii intreaga credibilitate a manifestarii. Macar pentru simplul motiv ca noi, cei eufemistic numiti “cercetatori romani din diaspora”, fie ințepeneam cate douasprezece ore zilnic in fața aparatelor de masura fie adormeam imbracați si ingropați in zeci de tomuri prin salile de lectura in timp ce altii (acum persoane importante in invatamantul superior romanesc) faceau copy-paste si-si treceau in CV studii imaginare la “Standford”.
In incheiere, stimati colegi cercetatori din diaspora si din Romania, dragi prieteni, voi accepta posibilitatea de a participa la aceasta manifestare dar numai intr-un mod conditionat.
Si va invit calduros dragi colegi fie sa va alaturati acestui demers (va puteti exprima adeziunea sub forma de ecouri) fie sa va exprimați critic pe marginea condițiilor de mai jos demonstrandu-mi ca ma insel si, desigur, propunand demersul potrivit.
(1) Solicit infiintarea unei sectiuni in cadrul conferintei intitulata:
Scientists of Romanian origins abroad: How do we integrate them in our system?
(2) Solicit infiintarea unei sectiuni in cadrul conferintei intitulata:
What does Academic Honesty mean within our Academic System?
N. A.: sper ca organizatorilor sa nu le vina drept idee gluma proasta de a il invita pe Dl Ioan Mang, pe Dna. Kovesi sau pe Dl. Ponta sa conferentieze in cadrul acestei sectiuni. Va dați seama ce-ar iesi!
(3) Solicit ca organizatorii conferintei sa se delimiteze printr-un comunicat oficial postat pe pagina web http://www.diaspora-stiintifica.ro/index.html de actele de plagiat recent descoperite. Se subaintelege ca in virtutea acestui comunicat oficial prezenta Domnului Prim Ministru Victor Ponta la acest eveniment nu va putea fi acceptata si conferinta va trebui coordonata de o alta persoana cu un dosar acadamic credibil.
Va multumesc dragi colegi in mod anticipat fie pentru adeziunea Dumneavoastra la punctele de mai sus fie pentru discutia si analiza lor critica si pertinenta.
Al Dumneavoastra,
Sincer,
Dr. Teo Burghelea
Chargé de Recherche première classe (CR 1),
Laboratoire de Thermocinétique UMR CNRS 6607
Polytech’Nantes
La Chantrerie
Rue Christian PAUC
BP 50609
44 306 NANTES Cedex 03
Electronic Mail : Teodor.Burghelea@univ-nantes.fr
Web: www.complexfluids.eu
Web: www.polytech.univ-nantes.fr/ltn/
aS SCRIE CEVA MAI SINTETIZAT despre organizarea acestei conferinte:
1.comitetul de organizare”…
2. cerintele principale:
a. etica conferintei: – la acesta conferinta vor fi admisi cecetatori in domenii nelimitate de cercetare pe baza unui sumar(accounting}aratand in ce consta cercetarea si cum a fost apreciata pe plan international(la alte conferinte, reviste cosacrate in domeniu, papers in…) Trebuie precizat de la inceput ca pentru orice fleac nu este dorita prezenta lor. Comisia va cerceta cu multa competenta si minutiozitate actele trimise si va da raspunsul intimp util. 3. Si poate cel mai important: comisia nu va admite in desfasurarea ei prezenta unor cercetatori si doctori in stiinte sau filozofie care au plagiat sau sant banuiti de plagiatura, pentru a nu scadea stacheta morala a conferintei… Depinde de ceea ce doriti dVS. d-l T.B., SA POLITIZATI NACEASTA CONFERINTA SAU SA EXISTE in realitate si va fi o lovitura si mai puternica pt. ponta, prin excluderea lui ca baza a org. acestei conferinte. dAR SIGUR FACETI CUM DORITI, VOIA DVS. CA LA BANUL GHICA, PARCA ASA SE SPUNEA IN CRONICI
;
Nu este vina mea ca anumite persoane vinovate de plagiat apartin unei grupari politice sau alteia. Deci, in contextul articolului meu Ponta este doar un plagiator dovedit cu copii pdf left-right. Nu un plagiator apartinand unei anume formatiuni politice. Deci, eu nu doresc absolut deloc sa politizez evenimentul. Macar pentru simplul motiv ca NU apartin nici unei grupari politice romanesti (sau straine), nu detin absolut nici o proprietate in Romania (desi precizez ca tatal meu detine un apartament de trei camere ce ii apartine inca, declar pe propria raspundere ca in Romania folosesc un card de credit emis de Banque Populaire Atlantique pentru care platesc lunar suma de 13.7 Euro) si nici un cont bancar in Romania. Despe conferinta, da, doresc sa existe, dar „pe bune” de aceasta data. Adica atat timp cat nu se ridica la standardele a ceea ce numim Academic Conduct, din partea mea poate sa nu existe. Nu ar fi nici o paguba – poate un pas inainte doar!
Si daca aceasta conferinta va exista „pe bune”, voi participa, in spiritul relatiilor amicale intre diversi cercetatori si in spiritul cooperarii intre cercetatorii romani si cei straini(cel strain sunt eu). Si voi incerca astfel sa contribui la valoarea adaugata a evenimentului cu modestele mele cunostinte si cu modesta mea experienta. Voi propune deasemenea modalitati de a atrage fonduri de cercetare (k€?) in Romania. Dar, tot „pe bune” fiindca cu altele eu nu m-am ocupat.
Relativ la tematica conferintei, nu mi-a fost clara de la bun inceput. Si nici scopul ei. Deci nu am exclus certain topics, ci am propus doar acele topics de care eu am absolut nevoie pentru a-mi justifica biletul de avion pe Air France (secretara mea este mai mult decat riguroasa desi eu sunt cel ce a obtinut granturile asa ca … imi cere pana si biletele de metrou la decontare, asa ca nu indraznesc sa ii provoc simtul detaliului).
Inchei prin a asigura pe toti cititorii Acum ca NU sunt membru al nici unui partid politic, nici in Romania, nici altunde.
Al Dvs., sincer,
T. Burghelea
N-am sesizat nici o incercare de politizare in articolul d-lui Burghelea. Nu este vorba de partide ci de persoane.
Cat priveste existenta conferintei ma numar printre cei care sunt de parere ca decat un copil despre care se stie apriori – uneori chiar inainte de conceptie – ca se va naste cu un handicap major care nu-i va permite exercitarea unor functii umane minimale, mai bine nici un copil.
Separat de articol, constat ca un fost prim ministru corupt care mimeaza sinuciderea pentru obtinerea de simpatie la aflarea condamnarii, naste discipoli plagiatori cu pretentii de a conduce conferinte la care sa participe cercetatori autentici. Pana unde mergem cu suprarealismul?
As dori sa adaug ca in absolut nici unul dintre articolele mele publicate in Acum, in nici una dintre manifestarile mele publice (ce nu sunt prea multe fiindca sunt o persoana insignifianta – noroc cu Facebook ca altfel….) nu m-am manifestat pro sau contra unui partid politic (de fapt, in ignoranta mea, eu chiar nu vad diferentele fundamentale dintre ei… ).
M-am referit doar la persoane (mai exact la actele lor, vedeti articolul relativ la plagiatul lui Mang) si la mentalitati (vedeti restul articolelor mele publicate in Acum).
In aceasta ordine de idei, Ponta, Kovesi, Mang si mai recent „sinucisul” supravietuitor NU reprezinta pentru mine membrii ai unui partid politic ci simple persoane (intruchipand din nefericire o mentalitate ce a scufundat deja Romania) ce au incalcat in mod flagrant cel putin un principiu moral (in cazurile de mai sus, mai multe de fapt).
Si ma angajez in fata cititorilor Acum sa raman fidel acestui mod de a aborda lucrurile.
Stimate d-le Burghelea
Nu pun la îndoială sinceritatea dvs. atunci când afirmați că nu vă referiți la Ponta,Codruța Kovesi și Mang ca „membri ai unui partid politic” și nici nu vă atribui nici un milimicron de intenție de politizare în vreunul din articolele dvs. Dar în pofida intențiilor dvs. absolut oneste, de vă referi la o mentalitate pe care o ilustrează respectivele persoane, acestea dețin (sau au deținut) totuși înalte funcții politice. Dacă era vorba de un cercetător științific imoral (căci asta este plagiatul, nu-i așa?), fără nici o legătură cu politica, atunci totul era, cred, în ordine. Dar dat fiind că respectivii dețin (ori au deținut) aceste înalte funcții politice, înseamnă să spun chiar o atât de mare prostie dacă aș afirma că politica „se insiunează, NECHEMATĂ”, chiar și printre aceste intenții absolut apolitice ale dvs.? Și asta, pentru simplul motiv că primul ministru al României, Victor Ponta se dovedește un adevărat „drogat al puterii”, ceea ce pare să-i fi obnubilat și ultimul rudiment de simț moral, care l-ar fi obligat să mai aștepte cu inițierea acelei Conferințe cel puțin până când forurile competente se vor pronunța asupra plagierii – sau nu – a tezei sale de doctorat? Garantează cineva că asta se va întîmpla în trei luni, adică la începerea lucrărilor conferinței? Vreau să fie foarte clar, prin aceste rânduri nu vreau să spun decât că însăși realitatea românească actuală vă… sabotează cele mai bune intenții. Nu cumva persoanele incriminate în articolul dvs., tocmai prin actualele (și fostele) lor funcții au întreținut, și continuă să o facă, acea mentalitate reprobabilă, dezgustătoare, care lezează grav, după părerea mea, imaginea României în plan internațional, depășind domeniul academic?
Atat timp cat mentalitatea de care vorbiti (si pe care am descris-o in detaliu in multe din articolele mele anterioare) va continua sa existe nestingherita de indiferenta statistica a publicului (care, inca o data, statistic vorbind nu este deloc strain de aceasta mentalitate, adica cei ca Ponta nu au fost teleportati de pe o naveta spatiala) o astfel de conferinta este absolut inutila. Adica risipa de ban public. Fiindca imediat dupa inchiderea sesiunilor stiintifice, plagiatorii din prezidiu isi vor relua activitatea. Iar Romania va ramane pe harta academica cam tot acolo unde este acum.
Dr Burghelea, nu incerc sa ma lansez in polemici, dar consider ca anumite afirmatii ale dvs sunt departe de realitate.
In calitate de posesor al catorva diplome de studii superioare, recunoscute in Romania cat si peste granite, va asigur ca in tari precum USA sau Canada (cu ale caror sisteme de echivalare a diplomelor sunt familiar) diploma dvs doctorala va fi supusa unui proces de acreditare de lunga durata (luni de zile) si care implica pe langa timp, bani, traduceri autorizate, verificari „direct la sursa” a provenientei documentelor, etc.
Sa nu mai amintesc si de faptul ca institutiile autorizate sa faca aceste echivalari nu accepta decat documente originale emise direct de catre institutiile care au eliberat acele diplome. Nicidecum o copie pdf scanata trimisa prin email de posesorul diplomei nu va fi recunoscuta.
Consider ca e mult mai usor a „plagia” o diploma pdf (photoshop-ul e la indemana oricui) decat un document oficial, original.
Sa nu incercam a discredita Romania si sistemul ei de educatie al carei produs sunteti, banuiesc si dvs.
Cu respect,
un educator de „moda veche”